Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Víkend priniesol totálny obrat, prinášame TOP prehľad udalostí: Fico objavil čaro zlepenca

Súčasný premiér Robert Fico zrejme ostane premiérom. Zobraziť galériu (11)
Súčasný premiér Robert Fico zrejme ostane premiérom. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uplynulý víkend priniesol nečakané zvraty v politickom vývoji na Slovensku. Napriek tomu, že ešte v sobotu doobeda nebolo jasné, či sa vôbec niekomu môže podariť zlepiť takmer nespojiteľné, v nedeľu večer už bolo isté, kam slovenská politika SMERuje.

Sobota, 10:00

Médiá priniesli reakcie hovorcu strany Most-Híd Mateja Kováča, ktorý vyjadril jednoznačný názor na polemiku o spolupráci strany s aktuálnym premiérom Robertom Ficom. „Chceme posilniť právny štát, ale zároveň chceme aj vyjadriť jednoznačnú preoeurópsku a proatlantickú orientáciu vlády,“ povedal.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Ďalej dodal, že Most-Híd je tiež za konštruktívny a koordinovaný prístup pri riešení utečeneckej krízy a otázok budúcnosti eurozóny, Schengenského priestoru a Európskej únie. Most-Híd v tom čase odmietal pozvanie na rokovania o zostavení vlády od Smeru-SD. O zostavení možnej pravicovej vlády rokoval s SaS.

Sobota, 14:00

SNS krátko po skončení snemu strany, kde Andreja Danka opätovne zvolili za predsedu, vyhlásila, že ak sa Smeru-SD nepodarí zostaviť vládu, podporia vládu odborníkov. Druhé kolo rokovaní o zostavení vlády, ktoré by viedol Richard Sulík, označil staronový šéf národniarov za zbytočné. "SNS je pripravená znášať aj predčasné voľby," vyhlásil s tým, že strana nemá záujem o "šialené kombinácie štandardných a neštandardných politických subjektov".

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Danko pripustil že aj SaS, Most-Híd a Sieť sú programovo štandardnými stranami, nepriamo ich však kritizoval za ochotu spájať sa s neštandardnými subjektmi (OĽaNO-NOVA, Sme rodina), s ktorými sa nedá diskutovať o funkčnosti štátnosti. Taktiež povedal, že nemôže zradiť program, s ktorým išla strana do volieb. "Hovorím definitívne nie hybridom a chaosu," uviedol Danko. 

Sobota, 16:00

Do SNS sa okamžite pustil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý kritizoval smerovanie národniarov. "Napriek tomu sa SNS stále môže rozhodnúť, či pôjde v šľapajach Jána Slotu, alebo spoločne s ľuďmi ocenenými za statočný boj proti korupcii v našom poslaneckom klube, vytvorí vládu pre ľudí, a nie zbohatlíkov v pozadí," uviedol v stanovisku strany, ktoré poskytol hovorca strany Dano Mitas.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň vyjadrili vieru, že žiadna demokratická strana nepodľahne pokušeniu vládnuť so stranou Smer-SD a nepodvedie takto svojich voličov.

Sobota, 16:30

Situáciu okomentovala aj strana Sieť, tvrdila, že jedinú možnosť na presadenie svojho plánu fungujúceho štátu vidí v stredopravej vláde. Zdôraznili však, že po zániku tejto možnosti budú o akejkoľvek inej ceste musieť rokovať orgány Siete. "Jedinou ambíciou Siete zostáva fungujúci štát, v ktorom sa nekradne, a ktorý zdvíha kvalitu vlastných služieb," dodala strana. 

Sobota, 21:00

Predsedníctvo strany Most-Híd dalo jej šéfovi Bélovi Bugárovi mandát na rokovania. Ako povedal Bugár na tlačovej konferencii, po zasadnutí snemu strany SNS bolo jasné, že pravicová vláda na Slovensku nemôže vzniknúť. Strana bola pritom podľa jeho slov pripravená podporiť vznik pravicovej vlády aj napriek tomu, že mala výhrady voči možným koaličným partnerom.

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

"Sme ochotní ísť na rokovanie, pokiaľ dostaneme pozvánku. Ak nás Smer-SD osloví, môžeme ísť rokovať o vzniku stabilnej vlády," poznamenal. Túto informáciu následne na sociálnych sieťach komentovali viacerí politici, napríklad aj Igor Matovič: "A je vymaľované. Bugár práve oznámil dokonanie (vopred dohodnutého) podvodu na svojich voličoch. Ide rokovať so Smerom o vytvorení vlády."

Nedeľa, 12:30

Andrej Danko v diskusnej relácii TA3 V politike vysvetlil, prečo si myslí, že volič Slovenskej národnej strany (SNS) dokáže pochopiť prípadné spojenie so stranami Smer-SD a Most-Híd.

"Môj volič nepochopí spájanie so stranou, ktorá patrí do minulého storočia a hovorí o xenofóbii a rasizme. Môj volič menej pochopí spájanie so stranami, ktoré vznikli zo dňa na deň a nemajú štruktúry. Môj volič ťažko pochopí politickú stranu, kde by sme sa bavili o LGBTI a ďalších veciach. Potom možno prichádza problém sociálnych a socialistických vzťahov a vzťahov k maďarským stranám. Problém spolupráce so Smerom a Most-Híd je na úrovni najmenej rozporuplnej," povedal, čím jednoznačne naznačil, k akému riešenie strana inklinuje.

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

O vzťahu s Bugárom veľmi nehovoril, priznal ale, že zatiaľ nemali veľa príležitostí sa porozprávať. "Je to však politik, ktorý je na politickej scéne dlho, má svoje postoje a názory, no nie je to typ, ktorý by nevedel nájsť kompromis," vyhlásil Danko. V relácii tiež opätovne pripomenul, že ak sa nepodarí zostaviť vládu v prvom kole Robertovi Ficovi, ktorý dostal poverenie od prezidenta, trval by na zostavení úradníckej vlády.

Nedeľa, 13:30

Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar povedal, že na predsedníctve strany zaujme postoj, aby sa Sieť zúčastnila rokovaní s premiérom Robertom Ficom o zostavovaní vlády. "Ja budem za to, aby sme išli na rokovanie," povedal v diskusnej relácii televízie Markíza Hrnčiar. Predsedníctvo Siete malo o ďalšom postupe strany rozhodovať až po relácii, dovtedy platilo rozhodnutie z minulého pondelka, že s Ficom na rokovanie nepôjdu. 

Predseda SaS Richard Sulík, ktorý už počas týždňa rokoval o zostavení pravicového kabinetu, vyzval strany Most-Híd a Sieť, aby nešli so Smerom-SD a rokovali ďalej o pravicovej vláde. "Chcú to vaši voliči,“ konštatoval Sulík na adresu Most-Híd a Siete a ukázal divákom graf s výsledkami prieskumu verejnej mienky.

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Igor Matovič povedal, že "Slovensko zažíva krútenie hadov" a zopakoval, že scenár zostavovania kabinetu bol vopred dohodnutý Smerom. Všetky pravicové strany vrátane Siete a Mostu-Híd Matovič vyzval, aby nezhrešili so zlodejmi. "Poďme do predčasných volieb vykynožiť zlodejov z politiky," poznamenal Matovič s tým, že ak by celá pravica odmietla principiálne spoluprácu so Smerom, v nových voľbách by sa pravica posilnila a ĽSNS by naopak nerástla. 

Nedeľa, 15:30

Robert Fico poslal pozvanie na rokovanie Bélovi Bugárovi. Potvrdil to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Urobil tak po vyhlásení strany Most-Híd, že sú ochotní rokovať so Smerom o zostavení vlády. V tom čase už bolo jasné, že na rokovanie už pristúpila aj strana SNS. Strana Sieť o ďalšom postupe mala rozhodnúť na rokovaní predsedníctva. 

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

"Uvedomujeme si, že programové prieniky budú vyžadovať dlhú diskusiu, aby sme našli niečo, čo bude funkčné," uviedol Fico. Ako ďalej dodal, s predsedom SNS Andrejom Dankom už mal krátku diskusiu, v ktorej nenarazili na nejaké neprekonateľné prekážky. Dohodnúť sa chcel aj so Sieťou: "Počul som vyjadrenia, ktoré dala strana Sieť v médiách, akési programové podmienky. Nevidíme tam nič, čo by nás nejako vyrušovalo a vieme sa o tom rozprávať."

Nedeľa, 16:30

Robert Fico pozval Bélu Bugára na rokovanie na Úrad vlády SR, ktoré predseda strany Most-Híd prijal. Stretnutie bolo naplánované na 17:00.

Nedeľa, 16:45

Prítomní členovia predsedníctva strany Sieť jednomyseľne odsúhlasili, že sa strana zúčastní rokovaní so stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd o zostavovaní vlády, ak dostane pozvanie na takéto rokovania. Prijali uznesenie, podľa ktorého Slovensko má len dve možnosti – vládu opierajúcu sa o pevnú väčšinu v parlamente alebo úradnícky kabinet.

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

"Na posúdenie, ktorá z týchto dvoch možností je pre Slovensko užitočnejšia, potrebuje vedenie Siete oficiálne stretnutie s vedením strany Smer-SD, Most-Híd a SNS," uviedol podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. Zdôraznil, že Sieť zatiaľ rozhodla len o rokovaniach so Smerom, Mostom-Híd a SNS a nie o tom, že by do takejto koalície išla. Predsedníctva sa nezúčastnili Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. 

Nedeľa, 17:15

Robert Fico pozval Radoslava Procházku na rokovanie na Úrad vlády SR, ktoré predseda strany Sieť prijal. Stretnutie bolo naplánované na 18:30.

Nedeľa, 18:15

Smer-SD a Most-Híd prejavili záujem pokračovať v rokovaniach o zostavení stabilnej vlády. Po rokovaní to na tlačovej besede uviedol Robert Fico. Zdôraznil, že v prvom rade sa bude rokovať o programových prioritách, ktoré budú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Béla Bugár podčiarkol, že pri rokovaní nenašli žiaden bod z priorít, pre ktorý by nemohli pokračovať v rokovaniach. Obaja zdôraznili, že neriešili žiadne personálne otázky.

Víkend priniesol totálny obrat,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TA3)

Nedeľa, 19:20

Predsedovia strán Smer-SD a Sieť pri rokovaní nenašli prioritu alebo otázku, ktorá by ich rozdeľovala natoľko, že by neboli schopní pokračovať v ďalších rokovaniach. Po stretnutí s Radoslavom Procházkom to vyhlásil Robert Fico: "Existujú podmienky, aby sme pokračovali v rozhovoroch medzi stranou Smer-SD a Sieť a som veľmi rád, že aj Sieť sa zajtra v trojčlennej delegácii zúčastní na rokovaní štyroch politických subjektov na Úrade vlády SR."

Nedeľa, 19:30

Rokovania však neschvaľujú všetci poslanci strany Sieť. "Vo svojom živote som sa vždy snažila byť principiálna vo veciach, ktoré si principiálnosť vyžadujú. Pred voľbami som sľubovala našim voličom zmenu a jednoznačne som sa vyjadrovala, že do vlády so Smerom nepôjdeme. Tento svoj sľub dodržím a v prípade, ak taká situácia nastane, vzdám sa členstva v Sieti," uviedla novozvolená poslankyňa Katarína Macháčková s tým, že zostane poslankyňou NR SR a bude naďalej zastupovať svojich voličov, bez ohľadu na svoj osobný komfort, ktorý by si účasťou v tejto koalícii zabezpečila. 

Zľava: Katarína Macháčková, Radoslav
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: KoalíciaPolitické stranyVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu