Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bugár sklamal nádeje voličov: Takto vidí ich vzájomnú spoluprácu Danko!

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár Zobraziť galériu (2)
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedníctvo strany Most-Híd dalo jej šéfovi Bélovi Bugárovi mandát na rokovania, ktoré môžu viesť k vzniku stabilnej vlády. Ako ďalej povedal Bugár na tlačovej konferencii v Bratislave, po zasadnutí snemu strany SNS je jasné, že pravicová vláda na Slovensku nemôže vzniknúť.

Strana bola pripravená podporiť vznik pravicovej vlády aj napriek tomu, že mala výhrady voči možným koaličným partnerom. „Sme ochotní ísť na rokovanie, pokiaľ dostaneme pozvánku. Ak nás Smer-SD osloví, môžeme ísť rokovať o vzniku stabilnej vlády,“ poznamenal. Most-Híd takisto vyzýva všetky štandardné parlamentné strany, čiže Smer-SD, SaS, SNS a Sieť, aby v záujme stabilizácie situácie boli pripravené prijať kompromisy.

Tie sú podľa Bugára nevyhnutné na vznik stabilnej vlády. Predsedníctvo strany takisto odmietlo podporu prípadnej úradníckej vlády a predčasné voľby, ktoré by viedli k ďalšej destabilizácii v spoločnosti. „Ak budú predčasné voľby, všetci vieme, k čomu dôjde. Musíme zabrániť tomu, aby strana, ktorá by nemala byť v NR SR, dvojnásobne nenarástla,“ povedal novinárom.

A je vymaľované. Bugár práve oznámil dokonanie (vopred dohodnutého) podvodu na svojich voličoch. Ide rokovať so Smerom o vytvorení vlády.

Posted by Igor Matovic on 12. marec 2016

Výsledky volieb totiž podľa predsedu Mosta-Híd postavili všetky strany pred veľkú výzvu, a tou je odstrániť destabilizáciu politického systému a urobiť všetko pre to, aby nedošlo k nárastu extrémizmu. Na dnešnom uznesení sa podľa Lucie Žitňanskej zo strany Most-Híd zhodlo jednomyseľne celé predsedníctvo. 

Na západe sú pravicovo-ľavicové vlády normálne

V západných krajinách je normálne, že pravicové a ľavicové strany spolu tvoria vlády. Predseda SNS Andrej Danko si myslí, že rovnako by to mohlo byť aj na Slovensku. "Prečo by už Slovensko nemohlo prekročiť svoj tieň," uviedol dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V Politike.

Na margo možnej spolupráce so stranou Most-Híd uviedol, že Béla Bugár by bol človekom na debatu aj v prípade, ak by sa skladala iba pravicová vláda. "Dnes ten maďarsko-slovenský problém je pri deštrukcii, pri fašizácii, pri nečinnosti štátu a pri iných veciach problémom, ktorý Slovákov asi najmenej trápi," uviedol Danko s tým, že Slovákov najviac trápi chudoba. 

Bugár sklamal nádeje voličov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov ani voliči SNS by nemali mať problém so spoluprácou s Bugárovou stranou. Pre nich by bol väčší problém spájanie s ĽSNS, so stranami, ktoré nemajú štruktúry či stranami, ktoré podporujú LGBTI. "V hierarchii, keď mám ísť od stupňa problémov, je dnes problém spolupráce so Smerom a so stranou Most-Híd na úrovni najmenej rozporuplný," vysvetlil. Bugára zároveň označil za politika, ktorý vie nájsť kompromisy.

Na strane Smeru-SD vidí Danko poučenie z chýb, ktoré sa diali v minulosti. Zároveň uviedol, že Smer-SD by vedel akceptovať aj pravicové prvky. "To je moja podmienka spolupráce," zdôraznil Danko. Tieto voľby ukázali, dodal, že vláda Roberta Fica nemôže byť ďalej v takom zložení, ako bola doteraz.

Viac o téme: Béla BugárMost-HídVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu