Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico a Kaliňák odleteli na macedónsko-grécku hranicu: Musí nastať zlepšenie, inak...!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom v skorých ranných hodinách do Macedónska. Cieľom ich dnešnej cesty je návšteva macedónsko-gréckych hraníc v Gevgeliji, kde sa v pondelok (29.2.) migranti pokúsili o prerazenie hraničného plota.

Fico s Kaliňákom sa stretnú s predstaviteľmi tamojšej vlády. V tranzitnom centre majú s ministrom vnútra Macedónskej republiky Oliverom Spasovskim diskutovať o bezpečnostných opatreniach v tejto nečlenskej krajine EÚ. 

Na programe je i stretnutie so slovenskými policajtmi, ktorí v Macedónsku slúžia od začiatku februára. Skupina 25 policajtov odcestovala do balkánskej krajiny 3. februára.

Macedónsko je prvou krajinou na balkánskej migračnej trase, cez ktorú prechádzajú migranti, ktorí sa predtým vylodili na gréckych ostrovoch. Väčšina a snaží dostať sa na západ a sever Európy.

Premiér Fico takéto niečo vo februári označil za bezprecedentný krok, ktorý ukazuje, že Slovensko plne stojí za plánom, "že ak nie je Grécko schopné chrániť schengenskú hranicu, musíme chrániť inú hranicu, aby sme zabránili prílevu nelegálnych migrantov do EÚ".

Premiéri krajín V4 hovorili na mimoriadnom summite v Prahe 15. februára aj o náhradnom celoeurópskom pláne v prípade zlyhania ochrany grécko-tureckej hranice v súvislosti s novým náporom migrantov. Schôdzky sa zúčastnil aj macedónsky prezident Gjorge Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov.

Takzvaný plán B prezentovali lídri V4 na summite Európskej únie 19. februára. Výsledky schôdzky Fico prezentoval tak, že zatiaľ sa ponechal priestor na spoluprácu medzi EÚ a Tureckom a na ochranu grécko-tureckých hraníc.

Podľa Fica ak zlyhá toto riešenie a nenastane aspoň mierne zlepšenie, tak Grécko bude pravdepodobne obetované z hľadiska Schengenu. Vtedy by mal nastúpiť plán B, teda posunutie ochrany vonkajšej európskej hranice k Bulharsku a Macedónsku, uviedol slovenský premiér.

Viac o téme: Robert FicoRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu