Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvorba spoločnej európskej pohraničnej stráže napreduje, povedal Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tvorba spoločnej európskej pohraničnej stráže napreduje. To je jeden zo záverov dnešnej rady ministrov vnútra a spravodlivosti v Bruseli. Ako ďalej povedal po rokovaní rady minister vnútra Robert Kaliňák, to je totiž základný kameň v úspešnom boji proti nelegálnej migrácii. O tvorbe hraničnej stráže budú ministri opäť rokovať 11. marca a mohli by sa podľa jeho slov posunúť ďalej. Presný plán, ako to bude implementované, bude koncom apríla, pričom niektoré veci by mohli začať fungovať už v lete.

„Ak chceme byť pružní a reagovať na krízu,“ dodal šéf rezortu. Slovensko je do spoločnej pohraničnej stráže pripravené poskytnúť približne 300 policajtov, ale aj letecké prostriedky na hliadkovanie v hraničných morských vodách. Rokovanie bolo teda podľa neho dynamické.

Ministri sa na dnešnej rade zhodli, že všetky doterajšie rozhodnutia nezačali fungovať, pričom situácia na gréckej hranici sa dramatizuje. Hranica je strážená, tok migrantov sa za posledné tri dni zmiernil. „Dokonca aj rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová konečne začala tlačiť na riešenie zastavenia voľného prechodu,“ poznamenal Kaliňák. Grécko podľa neho nedokáže, ale ani nechce chrániť svoje hranice, „preto došlo aj k ostrej výmene názorov, čo nie je obvyklé“. 

Niektoré krajiny podľa neho stále presadzujú, aby sa začalo opäť v marci a apríli rokovať o Dublinskom protokole, v ktorom by sa podľa ministra vnútra opäť ocitli kvóty, len pod iným pomenovaním. Podľa Kaliňáka sa tu už nehovorí o permanentných kvótach, ale o férovom prerozdeľovaní či spoločnom azylovom konaní.

„To všetko je len iný názov pre kvótové rozdeľovanie utečencov v krajinách únie,“ zdôraznil minister Kaliňák na brífingu s tým, že pre Slovensko je to neprijateľné. „Našu pravdu potvrdzuje fakt, že zo 160-tisíc utečencov bolo rozdelených 583, a to do krajín, ktoré sú cieľové,“ poznamenal. V marci či v apríli bude tak podľa neho nevyhnutné zaujať voči prerozdeľovaniu tvrdý postoj. „Musíme prestať mať sociálne cítenie so štátmi, ktoré zlyhali,“ doplnil. 

Všetky krajiny majú podľa Kaliňáka návrhy, aby postupovali striktnejšie. Úspech rokovaní medzi Gréckom a Tureckom podľa neho závisí od gréckeho postoja. „Niekedy mám pocit, že zvíťazia drobné žabomyšie vojny z dôb dávno minulých a nevíťazí európsky duch snahy o ochranu hraníc,“ dodal. 

Minister vnútra spomenul i konferenciu v Rakúsku s balkánskymi krajinami, ktorá bola v stredu 24. februára a vyvolala podľa neho ostrú polemiku medzi Gréckom a Rakúskom. Ide o navracanie všetkých migrantov z grécko-macedónskej hranice, ktorí by nemali nárok na ochranu v rámci únie. „Keď nebudeme vytvárať tlak na to, aby sme strážili vonkajšiu hranicu s Gréckom, môžeme zabudnúť na pokojné leto,“ poznamenal. Súčasťou rokovania sú i systematické kontroly na hraniciach.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu