Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boris Kolllár sa rozhovoril o kandidatúre: Ľudí trápi finančné otrokárstvo, prinášame zmenu

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: archív B. K.)

BRATISLAVA - Ľudí na Slovensku najviac trápi finančná zadlženosť, finančné otrokárstvo a hlavne nespravodlivosť. Tvrdí to strana Sme rodina - Boris Kollár.

Chce zaviesť exekučnú amnestiu. "Keď štát vedel v minulosti oddlžiť banky, súčasná vláda je zase schopná oddlžovať oligarchov (Váhostav), tak sa pýtam, prečo by sme si nemohli dovoliť oddlžiť ľudí?" hovorí Kollár vo volebnom rozhovore.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?
Ľudia to cítia horšie, ale vybudovalo sa veľa projektov z eurofondov. Z pohľadu infraštruktúry je to lepšie, ale z pohľadu ľudí horšie. Ľudia upadajú do väčších problémov, stávajú sa z nich finanční otroci. Je to zlé.

O čom budú tieto voľby?
Každé voľby by mali byť o zmene k lepšiemu, o napredovaní. Ľudia môžu vystaviť vláde účet.

Prečo by mali ľudia voliť stranu Sme rodina?
Lebo prinášame zmenu systému.

Skúste konkrétnejšie.
Chorý politický systém tu vytvára politických pseudopodnikateľov. Politici sú kúpení svojimi sponzormi, dostanú sa do politiky a potom celú svoju politickú kariéru prijímajú rozhodnutia v prospech tých, ktorí ich platia (sponzori), a nie tých, ktorí ich volia (voličov). Do politiky vstupujú s holými zadkami a o pár mesiacov majú 40-tisícové hodinky. Zapáči sa im to a už sú chytení. Ja nemám za sebou sponzorov, nemusím plniť ich požiadavky a môžem sa rozhodovať slobodne. A preto si celú politickú činnosť do posledného centu platím sám. To je ten zásadný rozdiel. Politici sa začali pozerať na iné záujmy a nie na záujmy ľudí. A tento systém potom nemôže fungovať pre ľudí. Toto musíme zmeniť.

Čo teda konkrétne chcete robiť?
Ja pomáham ľuďom už 25 rokov. Denne mi chodia listy, v ktorých ma ľudia žiadajú o pomoc. Nemajú na vozík, na jedlo, vyhadzujú ich z bytu, sú to matky s deťmi, ktoré nemajú čo deťom dať jesť... Skutočné katastrofy. Ľudí najviac trápi finančná zadlženosť, finančné otrokárstvo a hlavne nespravodlivosť.

A ako to chcete riešiť?
Na Slovensku je veľmi slabá finančná gramotnosť. A to využívajú pseudopodnikatelia, ktorí dávajú v nebankovkách pôžičky ľuďom, ktorí nespĺňajú podmienky na pôžičku v bankách. Ale keď tie podmienky nespĺňajú v bankách, tak nikde. Ale to pseudopodnikateľom neprekáža. Zarábajú na nešťastí ľudí, ožobračujú ich.

Vláda a parlament už však opatrenia voči nebankovkám prijali.
Najskôr nechali ľudí ožobráčiť a teraz to prijali. Navyše, sú to len kozmetické úpravy. Už teraz vedia, ako to obchádzať. Chcem riadne bojovať proti nebankovkám a prehnaným úrokom a poplatkom pre exekútorov. Treba si uvedomiť, že na Slovensku prebiehajú tri milióny exekúcií a nemajme pocit, že to sú všetko asociáli. Sú to normálni ľudia, ktorí sa mohli ocitnúť v tejto pasci nielen svojou vinou.

Ako presne to chcete urobiť?
Štát by mal mať zodpovednosť za toho človeka. Keď už štát nezabezpečil, aby školy naučili ľudí finančnej gramotnosti, tak by sa mal postarať o národ. Mal by začať s výučbou a tiež by mal ľudí z tohto systému vymaniť. Toto je jedna z našich priorít. Keď štát vedel v minulosti oddlžiť banky, súčasná vláda je zase schopná oddlžovať oligarchov (Váhostav), tak sa pýtam, prečo by sme si nemohli dovoliť oddlžiť ľudí?

Slovensko má problém aj s nezamestnanosťou. Ako chcete bojovať s ňou?
Riešil by som to cez poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Je potrebná potravinová sebestačnosť. Musíme donútiť poľnohospodárov, aby naozaj pestovali, dnes poľnohospodári dostávajú dotácie na plochu a toto sa musí zmeniť. Musí to naviazať na výrobu a zamestnanosť. Keď už majú dostať dotácie, mali by aj niečo pre ľudí vytvoriť. Som presvedčený, že keď sa štát zameria na potravinovú sebestačnosť, štát bude vedieť v poľnohospodárstve zamestnať veľa ľudí. Poľnohospodárstvo a cestovný ruch sú dnes zaznávané a treba ich nabudiť. Automobilky sa vám po čase zodvihnú a odídu. Dnes im dávame stimuly. Je to draho vykúpené. Pôdu a prírodu, cestovný ruch nám nikto nevezme. Na tom treba stavať. A treba podporovať našich malých a stredných podnikateľov.

V školstve sú nespokojní učitelia. Ako by ste sa postavili k ich štrajku? A ako by ste riešili situáciu v školstve?
Podporujem učiteľov. Tento národ má budúcnosť len v našich deťoch. Keď budeme mať nevzdelané deti a nebudeme mať dobrú koncepciu školstva, nikam sa neposunieme, budeme len národ montážnikov a murárov.

Aj montážnikov a murárov potrebujeme.
Jasné, ale nepozbierame sa na týchto profesiách. Pokiaľ neprejdeme na hi-tech a znalostnú ekonomiku, nemáme šancu prežiť.

A čo problémy v zdravotníctve? Na tie máte aký liek?
Na Slovensku je dosť peňazí. Ale zdravotníctvo je rozkrádané nenormálnym spôsobom. Tie toky rozkrádania treba uťať a reštartovať zdravotníctvo nanovo, aby fungovalo pre ľudí a nie pre pseudopodnikateľov. Požadujeme zaviesť systém DRG, sme jediná krajina v EÚ, ktorá ho nemá.

V kampani sa objavila aj téma utečencov. Aký konkrétny problém má Slovensko s utečencami?
Je to pre nás ohrozenie. My nie sme len Slovensko, ale aj EÚ. A tým, že sú otvorené hranice, tí ľudia sem môžu kedykoľvek prísť.

Ale nie sú tu a nehrnú sa sem.
Stále máme pocit, že nás sa to netýka, ale týka. Teraz je len v Nemecku jeden a pol milióna za minulý rok. Viete si predstaviť, čo nastane, keď tento rok prídu tri milióny? A to upozorňujem, že v pohybe je 10 miliónov ľudí. Úniu treba uzavrieť, nepriedušne. Teba chrániť najskôr svoju rodinu, svoj národ.

Utečencov odmieta aj premiér Fico. Je vám bližší Smer alebo pravica? S kým by ste spolupracovali, ak by ste sa dostali do parlamentu?
Ja som pravičiar, ale tých zlodejov v pravici je toľko, že neviem, či by som s nimi chcel vládnuť.

Tak potom so Smerom.
Určite nie.

Čo potom chcete? Zostať v opozícii? Tam svoj program nepresadíte.
Ale presadíme. Viem určite podporiť vládu pravicovej koalície, ale nebudem súčasťou tejto koalície. Môžem s nimi podpísať zmluvu o podpore takejto vlády. Samozrejme, výmenou za presadenie našich téz. Záleží mi na tom, aby sme splnili to, čo sme našim voličom sľúbili s dôvetkom, že budeme prísne kontrolovať takúto vládu. A v prípade akejkoľvek kauzy budeme ochotní odvolať akéhokoľvek ministra v parlamente v spolupráci s opozíciou.

Povedzte návrhy, na ktorých budete trvať v prípade rokovaní o tejto dohode.
Exekučná amnestia, aby sa uľavilo ľuďom. Musíme zastaviť ich finančné zotročovanie. A chceme znížiť dane a odvody malým a stredným podnikateľom. A chceme tiež zrušiť doplatky za lieky matkám s deťmi a dôchodcom.

Na koľko percent sa cítite?
Spokojný budem, keď sa dostaneme do parlamentu a tam budeme môcť veci meniť v prospech ľudí.

Viac o téme: Boris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu