Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zeman na konferencii v Bratislave: Silné komplimenty a predvolebné prianie pre Fica!

BRATISLAVA – Český prezident Miloš Zeman poprial nie ako hlava štátu ale ako priateľ slovenskému premiérovi Robertovi Fico a jeho strane Smer-SD úspech v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 5. marca.

"Všetko najlepšie,“ uzavrel Zeman svoj príhovor na konferencii Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú zorganizoval Inštitút ASA v Bratislave. Fica zároveň český prezident označil za aktuálne jediného výrazného ľavicového politika v stredoeurópskom priestore.

Sociálny štát podľa Zemana existuje v štyroch škandinávskych krajinách, ktoré dominujú rebríčkom najnižšej korupcie, konkurencieschopnosti či vysokej úrovni školstva a zdravotníctva. Hoci model škandinávskych krajín je založený na vyšších daniach, ich úspech ukazuje, že vysoké dane nie sú prekážkou ekonomickej úspešnosti. „Ale iba za jednej podmienky. Že sa výnos dane nerozkradne,“ upozornil Zeman.

Postsocialistické štáty sú podľa jeho slov zaťažené vysokou mierou daňových únikov, čo by sa malo zmeniť. Severské štáty podľa českej hlavy štátu môžu slúžiť Slovensku a Česku ako príklad. "Odporúčam nevymýšľať žiadne vlastné špecifické cesty, ale prevziať to, čo sa dlhodobo osvedčilo,“ konštatoval Zeman. 

"Ak sa podarí zabrániť daňovým podvodom, potrebujeme čo najvyššie zdanenie. Zdanenie, ktoré investujeme, a nie spotrebujeme. Prejedať budúcnosť dokáže každý idiot. Ale politik má do budúcnosti investovať,“ upozornila česká hlava štátu. Investovať by sa podľa jeho slov malo najmä do ľudí, zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí alebo seniorov či hospicov. 

Európska únia podľa Zemana na celej čiare zlyhala v riešení migračnej politiky. Na migračnú vlnu únia podľa jeho slov nebola pripravená, a keď prišla, EÚ "strácala čas nekonečnými žvástami“. Zeman zdôraznil, že Česko nie je xenofóbne, päť percent obyvateľov tvoria cudzinci, ktorí sa začlenili do spoločnosti. Vietnamcov označil Zeman za pracovitejších ako priemerných Čechov, dobre v ČR funguje aj 110-tisíc Ukrajincov a množstvo Slovákov.

Pri migrácii únia zabúda na to, že ide o moslimskú migráciu, ktorá podľa Zemana nie je integrovateľná a asimilovateľná do európskej kultúry. Muž má podľa Koránu právo biť ženu, islamská civilizácia ženám upiera prístup k vzdelaniu a významným funkciám, svedectvo ženy na súde má polovičnú hodnotu ako slovo muža, komentoval Zeman kultúrne rozdiely. Ekonomických migrantov by únia mala vrátiť do ich pôvodných krajín, čo považuje za jediné riešenie migračnej krízy.

Viac o téme: Robert FicoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu