Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mimoriadna schôdza po 16 hodinách skončila: Zosmiešnený Matovič, Čislák maľuje svet podľa Smeru

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza venovaná problematike školstva a zdravotníctva sa po takmer 16 hodinách skončila. Závermi rokovania, ktoré iniciovalo 35 opozičných poslancov, sú dve uznesenia, ktoré navrhli poslanci vládneho Smeru-SD. Opozičné návrhy neprešli.

Pri školstve parlament konštatuje, že kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a že riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom. Parlament tiež konštatuje, že konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku.

Plénum ďalej vyzýva všetky politické strany kandidujúce vo voľbách do NR SR, aby deklarovali záväzok prijať po parlamentných voľbách Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2024, ktorý bude vychádzať zo správy o stave školstva. Strany majú zároveň garantovať efektívny, spravodlivý a transparentný systém financovania školstva, prijať zákony o financovaní regionálneho školstva, vysokého školstva a vedy a výskumu v súlade s metodikou a odporúčaniami OECD.

Politické strany majú tiež prijať novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou sa prehodnotí systém kontinuálneho vzdelávania. Má sa tiež dofinancovať modernizačný dlh škôl a školských zariadení vzniknutý nerovnakým prístupom k čerpaniu eurofondov. Povinnosťou má byť aj každoročné vypracovanie a zverejnenie výročnej správy o stave školstva a o plnení Národného vzdelávacieho programu.

Pri téme zdravotníctva parlament konštatuje, že v súčasnej situácii je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo. "Zdravotníctvo sa týka skutočne všetkých bez ohľadu na stranícku príslušnosť, na zmýšľanie a vnútorné vyznávanie hodnôt. Je to špecifický rezort a treba rátať s tým, že niektoré benefity sa zúročia až po dlhšom čase," píše sa v uznesení.

NR SR tiež žiada vládu SR, aby v záujme pacientov aj zdravotníckych pracovníkov pokračovala v prísne nastavených podmienkach: DRG systému a dodržiavania schváleného harmonogramu, eHealth-u, nových pravidiel pri nakupovaní zdravotníckej techniky, vykonávania auditov nemocníc, každoročného prideľovania potrebných kapitálových výdavkov nemocniciam na ich rekonštrukcie a pokračovala vo zvyšovaní benefitov pre pacientov či zachovaní sociálne únosnej liekovej politiky.

Uznesenie ku školstvu navrhol poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) a hlasovalo zaň 78 poslancov. Uznesenie k zdravotníctvu presadil Richard Raši (Smer-SD), podporilo ho 80 členov snemovne.

Poslanci sa dostali k zdravotníctvu po vyše desiatich hodinách rokovania

 Po vyše desiatich hodinách rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady SR iniciovanej opozíciou sa poslanci dostali k téme zdravotníctva. Dosiaľ riešili situáciu v školstve. V pléne sedí približne 30 zo 150 členov snemovne. Do diskusie k zdravotníctvu sa písomne prihlásilo 13 poslancov, po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.  Parlament by mal ďalej konštatovať, že dlh v zdravotníctve neustále narastá, v dôsledku čoho je ohrozený riadny chod zdravotníckych zariadení.

Smer-SD zosmiešnil Matoviča

Za rečníckym pultom vystupujovali prevažne opoziční poslanci. Členovia vládneho Smeru-SD v rokovacej sále inštalovali papierové podobizne lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča v tričku s textom: Matovič kryje Matoviča. Inštaláciu doplnili igelitovým vrecom plným papiera, na ktorom je nápis "účtovníctvo Igora Matoviča". Niektorí poslanci OĽaNO-NOVA reagovali tým, že si na nejaký čas obliekli tričká s textom Fico kryje zlodejov, ktoré často nosieva práve Matovič.

V. Čislák: Je mi ľúto, že som nevybojoval viac peňazí

Ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nom. Smeru-SD) je ľúto, že pre svoj rezort, a teda aj pre sestry, nevybojoval viac peňazí. Povedal to dnes v parlamente počas diskusie k situácii v zdravotníctve.

"Každý minister chce pre svoj rezort viac, ale viem, aké sú mantinely. Ale my sa nebavíme o nule. Hovoríme o 55 miliónoch eur, ktoré zákon garantuje," povedal Čislák. Dodal, že súčasná vláda dala priemerne na mzdy sestier okolo 199 eur. "Za minulej vlády za 1,5 roka sa zvýšil plat sestier o päť eur," poznamenal Čislák.

Naďalej trvá na tom, že v súvislosti s výpoveďami sestier nie je ohrozená zdravotná starostlivosť. "Na Slovensku máme toľko zdravotníckych zariadení a tak blízko seba, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov aj zdravotníkov je absolútne bezpečné," vyhlásil. Vyzval opozíciu, aby nestrašila a nešírila poplašné správy.

Hovoril aj o referencovaní cien liekov a zdravotníckych pomôcok. Podľa analýz by opatrenia mohli priniesť niekoľkomiliónovú úsporu. Spustená je podľa ministra aj pilotná fáza eHealth. "Nemyslím si, že v rezorte sme urobili málo. Urobili sme opatrenia smerujúce k pacientovi," poznamenal Čislák.

Opozícia má iný názor. Čislák podľa Viliama Novotného (nezaradený) maľuje svet podľa Smeru-SD. "Vy v ňom žijete, ste spokojný. Tvrdíte, že vediete permanentný dialóg so zdravotníkmi. So sestrami vo výpovediach nerokujete, ale vo vašom svete rokujete. Vraj sa situácia v zdravotníctve zlepšuje. Kde? O čom to hovoríte? Chodíte vôbec do nemocníc? Rozprávate sa s pacientmi? Veď sa choďte pozrieť do niektorej štátnej nemocnice," odkázal ministrovi Novotný.

"Vzdialenosť vášho videnia zdravotníctva od reality je asi najväčšia, akú som počul do čias Vladimíra Mečiara. Kto vám to radí? Kto vám to písal? Ste tak mimo reality, že to už ľudia vidia a nedá sa to zahmliť. Ja nepoznám ani som nestretol človeka, ktorý by si o zdravotníctve myslel to čo vy," adresoval Čislákovi Miroslav Beblavý (nezaradený).

Pavol Zajac z KDH nie je spokojný s Čislákovým vystúpením, lebo sa z neho nedozvedel, ako je zabezpečená zdravotná starostlivosť, keď je vo výpovediach 500 sestier. "Sestry chcú počuť, ako naplníte prísľub Roberta Fica, že sa sestry môžu vrátiť do nemocníc. Sestry, ktoré sa vrátili do Prešovskej nemocnice, musia odprosiť na kolenách, sú vydierané," rozhorčil sa kresťanský demokrat.

Viac o téme: ŠkolstvoZdravotníctvoMimoriadna schôdzaIgor MatovičViliam Čislák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu