Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozícia chce riešiť to, od čoho sa Smer stráni: Mimoriadna schôdza možno už v pondelok

Richard Vašečka Zobraziť galériu (2)
Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany plánujú odovzdať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve a školstve v pondelok 8. februára. Informuje o tom OĽaNO-NOVA. Na iniciovanie schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov. Rokovanie avizujú strany OĽaNO-NOVA, KDH, Most-Híd aj SaS.

"Obrovské a denne narastajúce problémy a kauzy v školstve a zdravotníctve vyháňajú do ulíc, ale aj k výpovediam učiteľov i zdravotné sestry. A keďže vládny Smer odmieta ich situáciu riešiť, opozícia chce o problémoch diskutovať na pôde parlamentu," uviedol šéf klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Zdôraznil, že ide o aktivitu celej opozície. Tá sa podľa neho snažila situáciu riešiť najskôr na výboroch, ale vládna strana Smer-SD záujem o riešenie podľa opozície nemala. "Poslanci Smeru jasne demonštrovali, že jednoducho už nič riešiť nemienia, akoby sa ich tie problémy ani netýkali," povedal.

Na zlú situáciu v školstve upozorňuje časť učiteľov, ktorá štrajkuje. Žiada lepšie financovanie školstva vrátane vyšších platov. Premiér Robert Fico povedal, že pre učiteľov do volieb jeho vláda už nemôže nič urobiť, ale ak bude Smer-SD vládnuť ďalej, platy opäť porastú.

"Zdravotníctvo a školstvo sú v kritickom stave. Stovky sestier odišlo z nemocníc a tisícky učiteľov sú vonku a nie v školách. Má to dopad na pacientov aj rodičov a ich deti," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda KDH Ján Figeľ, ktorý navštívil prešovskú nemocnicu. V tej chýba podľa neho asi 200 sestier a výkon je redukovaný. 

Vláde vyčíta, že nekoná, pričom stav je podľa neho kritický. Pripomenul, že za vlády Ivety Radičovej štrajkovali lekári a vláda vtedy konala. "Konali sme tak, aby nikto nebol ohrozený," vyhlásil Figeľ s tým, že učitelia aj sestry žiadajú len to, čo im bolo sľúbené. Schôdzu iniciuje opozícia práve pre nečinnosť vlády.

S ohodnotením a situáciou v zdravotníctve nie sú spokojné zas sestry. Tie podali v 11 nemocniciach výpovede. K februáru odišli z nemocníc stovky sestier a ďalším uplynie výpovedná lehota v marci. Sestry hovoria o krízovom stave. Podľa ministerstva zdravotníctva nejde o krízový stav. Rezort podal trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy.

O tom, či sa schôdza bude konať, rozhodne vládny Smer-SD, ktorý môže rokovanie zastaviť tým, že neschváli program. Ak by sa to stalo, opozícia má ešte možnosť hovoriť o témach na mimoriadnom rokovaní, na ktorom by sa pokúsila odvolať ministrov školstva a zdravotníctva Juraja Draxlera a Viliama Čisláka (obaja nominanti Smeru-SD). Schôdza o dôvere členom vlády by sa konať musela, program sa tam neschvaľuje. Či po tejto možnosti opozícia siahne jej predstavitelia jasne nepovedali.

Viac o téme: SaSKDHMost-HídOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu