Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostrá výmena názorov: Danko chce vrátiť školy do rúk štátu, odmieta registrované partnerstvá

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Školy by mali mať väčšiu slobodu, ministerstvo školstva nemusí rozhodovať o všetkom. Myslí si to predseda parlamentnej SaS Richard Sulík. Šéf mimoparlamentnej SNS Andrej Danko by zas bol rád, keby štát o školách rozhodoval viac a nenechával to na samosprávy. Názory si porovnali v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Školám treba dať viac slobody, ministerstvo nemusí rozhodovať o všetkom možnom. Škola nech zabezpečí, aby žiak napríklad na maturite ovládal látku, ktorú ovládať má, nech spraví štátnu skúšku. Ale ako ho dokáže škola vzdelať, treba nechať vo väčšej miere na školy," povedal Sulík. SaS zároveň presadzuje, aby riaditelia škôl boli manažéri, nemusia mať podľa liberálov pedagogické vzdelanie. SaS si zároveň myslí, že štát by mal rovnako pristupovať ku všetkým školám bez ohľadu na to, či sú štátne, súkromné alebo cirkevné. 

Danko nemá problém rešpektovať slobodu jednotlivca, ale nazdáva sa, že priveľa slobody tisíckam škôl by mohlo priniesť akúsi anarchiu. Je skôr za to, aby sa školy vrátili prioritne do rúk štátu. "My sme urobili veľkú chybu, že sme popresúvali školstvo do područia samospráv. Štát sa naučil tak alibisticky nemocnice, školy súkať samosprávam, VÚC-kam, každému a vidíme, že to nefunguje," vyhlásil šéf národniarov. Na Slovensku podľa neho chýba systém predškolských, školských a vysokoškolských vzdelávacích inštitúcií. 

Pokiaľ ide o platy učiteľov, podľa Sulíka krajina peniaze má. Poukázal na kauzy, pri ktorých štát prichádza o milióny. "Pri tom všetkom, čo sa tu rozkradne, tak tie peniaze sú," uviedol Sulík. Rozkrádanie a nepotrestanie vinníkov prekáža aj Dankovi. Podľa neho by peniaze mohla priniesť telekomunikačná daň, ktorú SNS presadzuje. "Je trvalým prísunom pár desiatok miliónov, ktoré na navýšenie platov chýba. Ale netreba ísť na úkor iných profesií," uzavrel. 

Danko odmieta registrované partnerstvá, Sulík preferuje reformy 

Mimoparlamentná SNS nebude podporovať registrované partnerstvá homosexuálnych párov, ani adopcie detí týmito dvojicami. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal jej predseda Andrej Danko. Šéf parlamentnej SaS Richard Sulík zdôraznil, že jeho strana adopcie nepresadzovala, registrované partnerstvá v programe má, ale uprednostňuje reformy na zlepšenie podnikateľského prostredia.

"Naša vlajková loď je Agenda 2020, a to je zlepšovanie podnikateľského prostredia. Treba zvýšiť rast ekonomiky a životnej úrovne. Registrované partnerstvá síce máme v programe a ak bude možnosť, radi to presadíme, ale našou prioritou je Agenda 2020, ekonomická reforma," povedal Sulík.

Dankova SNS registrované partnerstvá odmieta. "Nebudeme podporovať homosexuálne páry, adopcie detí homosexuálnymi pármi. To je pre nás nemenná hranica. Na tomto budem principiálne stáť," uviedol. Zdravá výchova dieťaťa je pre neho nadradená akejkoľvek sexuálnej orientácii. Sulík upozornil, že SaS nikdy nežiadala adopcie ani manželstvo pre homosexuálne páry. "Navrhovali sme registrované partnerstvá. Nemyslíme si, že im treba hádzať polená pod nohy," podotkol Sulík.

Viac o téme: ŠkolstvoRichard SulíkAnton Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu