Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Grécko sa vykašľalo na ochranu schengenskej hranice, uviedol Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Grécko si neplní svoje povinnosti ako krajina, ktorá by mala chrániť Schengen. V dnešnej diskusnej relácii to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho slov prechádzajú cez Turecko grécku hranicu desaťtisíce migrantov.

"Grécko sa vykašlalo na ochranu schengenskej hranice. Ja som bol svedkom toho, ako grécky premiér často hovoril, že rezignuje, že nie je schopný poskytnúť ochranu schengenskej hranice," uviedol premiér. Dodal, že ak niekto nie je schopný garantovať ochranu vonkajšej hranice, tak to musia zabezpečiť ostatne krajiny Európskej únie. Krajiny V4 budú o možnostiach a konkrétnych príspevkoch na zabezpečenie tejto hranice hovoriť 15. februára v Prahe.

Reakcie EÚ na migračnú krízu boli podľa predsedu KDH Jána Figeľa neskoré a slabé. "Grécko je veľmi slabou súčasťou únie vo všetkých oblastiach. Aj finančnej, ekonomickej, zmluvnoprávnej aj bezpečnostnej," dodal líder opozičnej strany.

Zároveň však kritizoval vládu za to, že keby venovala toľko energie, pozornosti a peňazí školstvu a zdravotníctvu ako bezpečnosti, urobila by lepšiu službu Slovensku. "Toľko tlačových besied, odkazov, tém rozvíjaných na tému bezpečnosti a boja s terorizmom je až neúmerne. Slovensko nie je cieľom, nie je ani tranzitom," dodal Figeľ.

Podľa Fica nie je možné stotožniť sa s mierou uspokojenia, ktorú prezentuje Figeľ, že neexistujú žiadne hrozby. Premiér taktiež informoval, že Slovensko pripravuje v rámci migračnej krízy opatrenia na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom.

Dôvodom je, že Rakúsko zavádza hraničné kontroly a podľa premiéra sa nedá vylúčiť, že migranti sa rozhodnú ísť do Nemecka cez Maďarsko, Slovensko a Česko. "Môžem povedať, že tieto opatrenia sú aj technického charakteru a ak bude nevyhnutné, budeme ich používať," priblížil Fico. Podľa jeho slov tajné služby hlásia, že vlna migrantov môže do Európy smerovať aj cez Rusko.

Viac o téme: SchengenRobert FicoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu