Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Maximálna naivita SDKÚ: V parlamente majú jediného poslanca, chcú diktovať program

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS chce iniciovať zvolanie parlamentu k situácii v zdravotníctve. SDKÚ-DS má dnes v NR SR jedného poslanca.

Predsedu strany Pavla Freša mrzí, že nikto z ministerstva zdravotníctva nerokoval od decembra so zdravotnými sestrami. Ako povedal Frešo dnes, na mimoriadnej schôdzi by poslanci rokovali o možnostiach, ako nájsť v štátnom rozpočte 100 miliónov eur pre požiadavky sestier. Zároveň strana navrhuje pozvať zástupkyne sestier a ich odborových združení na rokovanie NR SR a na schôdzi im dať šancu obhájiť svoje požiadavky. „Dôvodom tejto iniciatívy nie sú iba informácie, že podľa všetkého od pondelka v minimálne dvoch kľúčových nemocniciach dôjde k výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti, ktorá sa dotkne približne milióna občanov našej krajiny, ale najmä zodpovednosť ku krajine. Chceme konštruktívnym spôsobom nájsť riešenie bez obviňovania a osočovania sa kto je zodpovedný za vzniknutú situáciu v spoločnosti,“
uviedol Frešo. 

SDKÚ-DS predpokladá, že suma potrebná na pokrytie požiadaviek sestier bude výrazne nižšia ako pôvodný odhad 200 miliónov eur. SDKÚ-DS navrhuje krytie finančných potrieb sestier získať napríklad presunutím prostriedkov z nákupu dopravných radarov za 168 miliónov eur. „Všetci sme sa presvedčili, že sestry to s výpoveďami myslia vážne. Chceme, aby sestry vystúpili na pôde NR SR, pretože je nedôstojné, aby kvôli platu učiteľka stála v daždi alebo sestra sa doslova doprosovala stretnutia na úrade vlády. V tejto situácií je na prvom mieste pacient a na mimoriadnej schôdzi je nevyhnutné schváliť legislatívny rámec, ktorý presvedčí zdravotné sestry, aby sa vrátili k svojim pacientom,“ dodal. 

Viac o téme: Pavol Frešo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu