Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žiadame odvolanie ministra školstva: Dal zarobiť oligarchovi vládnej strany

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Opozičná SaS žiada predsedu vlády Roberta Fica, aby odvolal z funkcie ministra školstva Juraja Draxlera a aspoň týmto symbolickým aktom ukázal verejnosti svoj zmysel pre sebareflexiu. Dotáciu 4,4 milióna eur, ktorú poskytlo ministerstvo školstva SR pod vedení Juraja Draxlera Vysokej škole Danubius v Sládkovičove na IT vybavenie vedeckých tímov, považujú liberáli za povestnú kvapku, ktorá pretečie z pohára trpezlivosti.

„Určite by to pomohlo aj utíšiť napätú situáciu medzi učiteľmi a vrátiť diskusiu o problémoch školstva do vecnej roviny,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko. 

„Fakt, že na tejto dotácii zarobila aj firma oligarchu vládnej strany Vladimíra Poóra, zapadá do amorálnej schémy, v ktorej sa predstavitelia strany Smer-SD a ich klienti pohybujú ako ryby vo vode,“ pripomína Galko. Vysoká škola v Sládkovičove podľa jeho slov bola verejnosti známa v rôznych, nie práve priaznivých súvislostiach, ale určite nie ako platforma vedeckej činnosti. Ad absurdum podľa Galka vyznieva aj informácia, že minister Draxler odsúhlasil dotáciu škole, ktorej tesne predtým vzal akreditáciu. 

Hnutie OĽaNO-NOVA prednedávnom upozornilo, že peniaze na školstvo končia u sponzora Smeru. Vládna strana podľa predsedu hnutia Igora Matoviča hovorí, že nie sú peniaze pre učiteľov a školstvo, no na druhej strane dá dotáciu 4,4 milióna eur pre excelentné vedecké tímy vysokej škole, ktorá je najhoršie hodnotená z pohľadu odbornosti a nemá žiadne vedecké tímy, vôbec nie excelentné. Matovič tiež upozornil, že ešte štyri mesiace pred dotáciou si škola urobila verejné obstarávanie, a to vyhrala firma, ktorá podľa spisu Gorila patrí akcionárovi strany Smer. 

Líderka na kandidátke hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová vysvetľuje, že v lete 2014 pozastavilo ministerstvo školstva akreditáciu pre doktorandské štúdium vysokej škole Danubius v Sládkovičove. Škola mala rok na to, aby urobila opatrenia, no keďže sa jej to nepodarilo, v septembri 2015 im minister školstva Juraj Draxler akreditáciu na doktorandské štúdium definitívne odňal.

"To mu však nebránilo v tom, aby tejto súkromnej vysokej škole o pár týždňov neskôr ministerstvo pridelilo z výzvy Mobilizácia excelentných výskumných tímov eurofondovú dotáciu v hodnote 4,4 milióna eur," dodáva Remišová s tým, že o excelentnosti týchto výskumných tímov má oprávnené pochybnosti. Podľa hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry 2015 totiž táto vysoká škola v ukazovateli veda a výskum z maximálnych 100 bodov získala pri jednej fakulte 0 bodov, pri druhej fakulte 1 bod a tretia fakulta získala 6 bodov.

Na podobnej úrovni bola podľa Remišovej aj publikačná činnosť súkromnej vysokej školy. V roku 2014 mala vo vedeckých zahraničných časopisoch 0 článkov, vo vedeckých domácich časopisoch 0 článkov a v nekarentovaných domácich časopisoch 12 článkov. Z toho 10 článkov bolo publikovaných na webovej stránke tejto školy.

Viac o téme: Ľubomír GalkoJuraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu