Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska podporil aktivistov: Vzdelávaniu musíme vrátiť rešpekt a úroveň

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Našej ekonomike sa dnes celkom darí, ale sú oblasti, kde potrebujeme pridať. Na záver prijatia predstaviteľov troch mimovládnych iniciatív Štrngáme za zmenu, A dosť! a Slovensko.digital to dnes vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

 „Sám hovorím o zdravotníctve, vrátení úcty a rešpektu vzdelávaniu a o starostlivosti o základné školstvo,“ konkretizoval oblasti, kde je potrebné zlepšenie. Kiska v tejto súvislosti ocenil prínos a príspevok prijatých mimovládnych iniciatív. Z jeho pohľadu motivujú a vyzývajú ľudí k aktivite, k účasti vo voľbách a k záujmu o veci verejné.

 „Čo je dôležité, každá z iniciatív sama ponúka aktívne riešenie jednotlivých problémov — či už v oblasti vzdelávania, právneho štátu, alebo lepších služieb štátu občanom prostredníctvom elektronizácie týchto služieb,“ zhrnula hlava štátu.

Prezident upozornil na to, že 37 dní pred marcovými parlamentnými voľbami je ešte dôležitejšie hovoriť o zodpovednosti každého občana za spoločnosť a vyzývať ľudí, aby išli voliť.

„Táto kampaň nemá byť len o výčitkách, čo sa nepodarilo, a o všeobecných sľuboch. Aj iniciatíva týchto troch skupín je o tom, aby boli politici prinútení presne hovoriť o tom, čo našu spoločnosť trápi a aby boli prinútení presne povedať, ako, čo a dokedy chcú zmeniť a ako s problémami pohnúť,“ doplnila hlava štátu.

A dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! je občianska kampaň upozorňujúca na alarmujúci stav slovenského školstva, vysvetlil jej predstaviteľ Stanislav Boledovič. „Sme mimoriadne radi, že aj vďaka aktívnemu zapojeniu a nastoľovaniu témy školstva pánom prezidentom, občianskymi iniciatívami a v dnešných dňoch aj občiansky statočnými učiteľmi, ktorí sa pustili do štrajkových iniciatív, môžeme konštatovať, že sa téma školstva stala prioritnou témou predvolebných diskusií,“ vyzdvihol.

Iniciatíva považuje za dôležité, aby ešte pred voľbami vznikla celospoločenská dohoda o kľúčových zmenách, ktoré školstvo potrebuje. „Veríme, že dnes je dobrá doba, aby politici ukázali svoje líderstvo a ešte pred voľbami pristúpili k jednoznačnému záväzku, čo plánujú so školstvom urobiť,“ domnieva sa Boledovič.

Podľa predstaviteľa iniciatívy Slovensko.digital Jána Hargaša potrebuje Slovensko na štátnej úrovni jednu osobu zodpovednú za IT inovácie. „Ktorá si pred voľbami a po voľbách vezme tému za svoju a dá jasný záväzok, ako si predstavuje inovácie, ktoré majú z ďalších 800 miliónov eur, ktoré ideme preinvestovať z európskych zdrojov, vyzerať o ďalších päť alebo šesť rokov,“ vysvetlil.

Iniciatíva Štrngáme za zmenu ponúkla prezidentovi súčinnosť ohľadom zákonov týkajúcich sa korupcie a právneho štátu. „Bude to pán prezident, ktorý bude zvažovať, či podpísať, alebo nepodpísať návrh zákona, ktorý vzíde z našich návrhov, a už veľakrát sa stalo, že dobrý návrh riešenia skončil v podobe zákona s nie úplne dobrým výsledkom,“ ozrejmil jej predstaviteľ Pavel Sibyla.

Iniciatíva Štrngáme za zmenu je združením štyroch mimovládnych organizácií, ktoré spája snaha obmedzovať možnosti korupcie. Spolu sa snažia bojovať proti fenoménu „únosu štátu“. A dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! je občianska kampaň upozorňujúca na krízový stav vzdelávania na Slovensku. Komunitná aktivita profesionálov z oblasti IT Slovensko.digital si všíma nedostatky v oblasti informatizácie verejnej správy.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu