Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda sa učiteľom pozerá priamo do očí: Žiadame ich o pochopenie!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR sa pozerá učiteľom priamo do očí. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na štrajk časti učiteľov s tým, že v rokoch 2012 až 2016 boli zvýšené platy učiteľov o 22 percent, čo je najviac vo verejnej správe.

"Žiadnej profesii vo verejnej správe neboli tak zvýšené platy v tomto období ako učiteľom. Ak k tomu prirátame 26 percent počas vlády 2006 až 2010, naše dve vlády zvýšili platy učiteľov o takmer 50 percent. Za vlády Ivety Radičovej bolo nulové zvýšenie, dôveryhodnosť je jasne na našej strane," povedal Fico.

Učiteľov premiér požiadal o pochopenie, lebo na Slovensku sú podľa jeho slov aj ďalší ľudia, ktorí majú svoje požiadavky a nároky, a sú tu projekty, na ktoré musí štát vynakladať peniaze. Fico však sľúbil, že ak bude Smer-SD súčasťou ďalšej vlády, má plán pokračovať vo zvyšovaní platov učiteľov.

Premiér zopakoval, že jeho vláda vždy rešpektovala a bude rešpektovať právo na štrajk. "Neurobili sme žiadne právne kroky proti tomuto štrajku, ako urobila súčasná opozícia, keď bola pri moci, pri štrajku železničiarov. Tento štrajk vyvoláva množstvo právnych a politických otázok, ale aj otázok, ktoré sa týkajú sociálneho dialógu. Ale my sa k nemu staviame ako k faktu a rešpektujeme ho," zdôraznil predseda vlády.

Zároveň pripomenul, že z celkového počtu 6724 škôl bolo v pondelok (25.1.) zatvorených 179, teda 2,66 percenta. "Boli medzi nimi aj niektoré materské školy, ktoré však so štátom nemajú nič spoločné, lebo sú priamo napojené na primátorov a starostov. Dnes sa protestu zúčastňuje 151 škôl, teda 2,25 percenta," povedal.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu