Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Pred 15 rokmi mal Robert Fico jasný plán: S Rómami nepohol, mýlil sa aj v Nemecku

Robert Fico vedel, čo robiť v oblasti rómskej problematika. Čo z toho však skutočne spravil? Zobraziť galériu (3)
Robert Fico vedel, čo robiť v oblasti rómskej problematika. Čo z toho však skutočne spravil? (Zdroj: SITA)

KRUPINA – Sociálne siete ovládlo archívne video, ktorého hlavným aktérom je Robert Fico. Vzniklo v roku 2001, niekoľko mesiacov pred voľbami do parlamentu. Predseda vtedy ešte mladej strany robil, čo mohol, aby získal dostačujúci počet voličských hlasov. Jednou z tém bola aj rómska problematika, ktorá mu pomohla obsadiť 25 kresiel v parlamente. Rázne postoje mu ale dlho nevydržali.

Rómska problematika, ku ktorej súčasný premiér Robert Fico v roku 2001 zaujal jednoznačné stanovisko, dnes pre neho nie je veľkou témou. V aktuálnych príhovoroch o nich vôbec nehovorí. „Rodinné prídavky obmedziť na tri deti, do budúcnosti, aby robenie detí, a to hovorím úplne natvrdo, nebolo spôsobom obživy rómskych rodín,“ povedal vtedy Fico sediac nad nápisom Už žiadne sľuby!. Tam to však neskončilo.

Robert Fico vedel, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

„Po ďalšie, aby si aj títo ľudia jednoducho uvedomili, že sa na nich vzťahujú rovnaké práva a povinnosti, ako na kohokoľvek iného,“ hlásal vtedajší poslanec Národnej rady SR. Ak by tieto názory presadil aj na pôde parlamentu, Marián Kotleba by vo voľbách toľko hlasov nikdy nezískal. Prečo sa ale premiér čuduje jeho úspechu, keď sám dobre vie, akú citlivú a vo voľbách vhodne využiteľnú tému pre väčšinu Slovákov Rómska problematika predstavuje? A čo stihol v tejto veci spraviť za 8 rokov vládnutia?

Príhovor k Nemecku

Veľmi zaujímavá je aj druhá časť jeho príhovoru k potenciálnym voličom. „Takto sa musíme baviť aj v zahraničí. Nemôžeme prísť do zahraničia, do Nemecka, kde videli cigána len v červenej sukni tancovať, pretože tam žiadnych Rómov v podstate nemajú a nemôžeme sa tváriť, viete, my sme takí a my sme zlí, že tým Rómom ubližujeme,“ vysvetľuje prítomným v kine Kultúra v Krupine.

Fico o rómoch pred voľbami 2002. Tá istá rétorika - nebojí sa povedať veci na rovinu a ani zahraničia. (Vtipná...

Posted by Martin Dubéci on 13. január 2016

„Treba im to takto natvrdo povedať: Robia deti, lebo chcú peniaze, ak nezastavíme populačný rast, tak tu máme o desať rokov problém. A týchto milión Rómov sa pohne a pôjde k vám do Nemecka. Vtedy sa naplašia. Vtedy to začnú chápať. Toto je jediný spôsob komunikácie so západnou Európou, len vtedy pochopí, o čo v podstate v tejto otázke ide,“ zaujíma rázne stanovisko. Ako veľmi sa však mýlil.

Dnes je situácia presne opačná, Nemecko otvorilo dvere utečencom, ich prílev už prestáva zvládať, no kancelárka Angela Merkelová naďalej tvrdí, že sa nebojí. Ficovi, ak by sa naďalej venoval tejto vtedy horúcej otázke okolo rómskej menšiny na Slovensku, by tak strašenie západnej Európy prílevom "cigánov", ako ich nevhodne nazval, vôbec nepomohlo. Prísne zákony o obmedzení potomstva v rómskych rodinách by Európska únia určite nepodporila. Koniec koncov, premiér s podobnou rétorikou veľmi rýchlo po voľbách prestal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PremiérRómska problematikaRobert FicoVirálne videoVoľby 2001
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu