Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska podpísal novelu ústavy: Polícia bude môcť zadržiavať podozrivých až 96 hodín

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy SR, ktorá reaguje na nedávne teroristické útoky v Paríži.

Novela predlžuje maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. O zmene ústavy hlasoval parlament 8. decembra, zmenu vtedy podporilo 95 zo 141 prítomných poslancov, 25 poslancov bolo proti a 21 sa hlasovania zdržalo. Za novelu hlasovali poslanci za Smer-SD, Most-Híd a nezaradení Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc. Všetci ďalší prítomní poslanci boli proti alebo sa zdržali hlasovania.

Polícia po novom bude môcť zadržať osoby pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín, doteraz zákon stanovoval maximálnu hranicu obmedzenia slobody na 48 hodín. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslankyne za Most-Híd Lucie Žitňanskej z novely ústavy vypadlo vládou navrhované predĺženie lehoty na rozhodovanie súdu o väzbe na 144 hodín.

V súčasnosti platnú 72-hodinovú lehotu pre rozhodovanie súdu o väzbe pri obzvlášť závažných trestných činoch považuje Žitňanská za dostačujúcu aj pri trestných činoch súvisiacich s terorizmom. Žitňanská navrhované predĺženie lehoty na zadržanie podozrivých z terorizmu na 96 hodín pre políciu vníma ako pochopiteľný krok. „Nerozumieme však, prečo by súd potreboval až 144 hodín na vydanie rozhodnutia o väzbe,“ vysvetlila Žitňanská. Podobnú zmenu ako Žitňanská navrhoval aj nezaradený poslanec Daniel Lipšic, parlament ju neschválil. 

Zmeny ústavy podľa vlády vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. 

Viacerí opoziční poslanci premiérovi Robertovi Ficovi vyčítali, že protiteroristické zákony pripravila vláda narýchlo a Smeru-SD ide len o získavanie hlasov voličov pred voľbami. Opozícia zároveň upozorňovala, že hoci chcel Smer-SD meniť ústavu, premiér s opozíciou dopredu nerokoval o získaní podpory. Zmena ústavy nadobudne účinnosti 1. januára.

Viac o téme: ÚstavaNovelaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu