Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Miškov zo SKOK!u varuje pred bláznami z parlamentu: Slovenskú hrozí inkvizícia!

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská občianska koalícia SKOK! dôrazne odmieta novelu ústavy z dielne Štefana Kuffu, Mariána Kvasničku a Jozefa Mikloška.  Je nemysliteľné plošne zakazovať  interrupcie či umelé oplodnenie ústavným zákonom, pod hrozbou trestu.

„Niektoré aspekty ľudského života by nemali byť regulované zákonmi, a ani štát by do nich nemal zasahovať. Sloboda každého občana v rozhodovaní by mala byť zachovaná, rovnako aj v oblasti partnerských vzťahov. Zasahovanie do slobody rozhodovania občanov, predovšetkým žien, nie je demokratické a ani ľudské. Návrh trojice poslancov vracia Slovensko do stredoveku,“ upozornil predseda strany SKOK! a poslanec NR SR Juraj Miškov v dnešnej rozprave.

SKOK! odmieta akceptovať obmedzovanie slobody pri rozhodovaní sa o súkromných veciach každej ženy. Predložená novela Ústavy navrhuje ústavný zákaz interrupcií, ako aj registrovaných partnerstiev, a tiež navrhujú ústavne zakázať metódy asistovanej reprodukcie pod hrozbou trestu na 5 – 12 rokov pre všetky zúčastnené osoby. 

„Schválenie poslaneckých návrhov nasledované ukončením viazanosti Slovenskej republiky medzinárodnými zmluvami, ktoré nie sú v súlade s právnou úpravou novely, by rozvrátilo celý právny poriadok. Interrupcia by po novom nebola možná ani v prípade, že by bol bezprostredne ohrozený život ženy. Takéto prísne zasahovanie do ľudských práv a slobôd nemá s hlavnou myšlienkou vzniku Ústavy nič spoločné,“ upozorňuje Miškov.

Už po februárovom referende, ktoré bolo namierené proti ľuďom s inou sexuálnou orientáciou a následnom pochode za život sme upozorňovali, že tieto snahy o obmedzovanie slobody budú pokračovať aj konkrétnymi legislatívnymi návrhmi.

Pre SKOK! je sloboda rozhodovania jednotlivca, v tomto prípade žien, kľúčovou hodnotou. Akékoľvek obmedzovanie slobody rozhodovania sa jednotlivca alebo menšín je neprípustné.

„Návrhy, ktoré predkladajú páni poslanci je možné označiť aj ako katechizmus v paragrafovom znení. Sú však nebezpečné v tom, že svojou stratégiou radikalizácie môžu posúvať hranice toho, čo je normálne, a pri nedostatku našej reflexie, kritickosti a obozretnosti môžu otupiť našu citlivosť na to, čo nás skutočne ohrozuje,“ uzavrel Miškov.

 

Viac o téme: Juraj MiškovSKOK!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu