Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Naši vojaci budú pomáhať Francúzsku: Vláda vyšle jednotky do Mali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko je pripravené zapojiť sa do vojenskej operácie Európskej únie v africkej krajine Mali. Podporí takto Francúzsko pri riešení aktuálnej zložitej bezpečnostnej situácie.

Vláda dnes na svojom mimoriadnom zasadnutí schválila vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do výcvikovej misie EUTM Mali. Slovensko poskytne do päť vysoko špecializovaných vojenských expertov, ktorí by mali v africkej krajine pôsobiť počas šiestich mesiacov. Minister obrany Martin Glváč, ktorý návrh predložil, ho vníma ako výraz solidarity s francúzskymi partnermi a európskymi hodnotami. Dospel k nemu na základe analýzy aktuálnych možností ozbrojených síl. O presných podmienkach nasadenia slovenských vojakov ešte prebiehajú rokovania s francúzskou stranou.

Po teroristických útokoch v Paríži 13. novembra 2015 oznámilo Francúzsko aktiváciu článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii, ktorý je zameraný na podporu spojencov v prípade ich napadnutia. Slovensko oslovilo so žiadosťou o podporu prostredníctvom zapojenia sa ozbrojených síl do operácií EÚ a OSN v citlivých regiónoch sveta.

Výcviková misia EUTM Mali pôsobí na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN v africkej krajine od roku 2013. Jej cieľom je vycvičiť ozbrojené sily Mali tak, aby boli schopné po boku jednotiek OSN v rámci misie MINUSMA obnoviť teritoriálnu integritu Mali a neobmedzovaný výkon moci centrálnej vlády v Bamaku. V misii, ktorá ma mandát do 30. júna 2016, pôsobia vojaci 23 krajín EÚ. Slovensko sa jej doposiaľ nezúčastňovalo.

Viac o téme: Slovenskí vojaciMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu