Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Most: Ak niekto nechráni záujmy Slovenska, je to Fico

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Keď niekto nechráni záujmy Slovenska, tak je to Robert Fico (Smer-SD) a jeho vlády. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda opozičného Mostu-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

"Ako minister aj ako poslanec som konal a konám v záujme Slovenskej republiky," zdôraznil Simon. To podľa neho platí aj v prípade ochrany vinohradníckej oblasti Tokaj. Simon takto reagoval na stredajšie (4.11.) vyjadrenia premiéra, ktorý ho pre Tokaj kritizoval. Podľa Fica chránil Simon ako bývalý minister pôdohospodárstva maďarský Tokaj. "Preukázateľne išiel proti záujmu Slovenskej republiky, pokiaľ ide o ochranu vinohradníckej oblasti Tokaj," vyhlásil Fico.

Simon ale dnes označil tieto tvrdenia za klamstvá, ktorými premiér zakrýva svoju neodbornosť. Tvrdí, že práve Ficove vlády vytvorili v tejto oblasti legislatívny chaos, ktorý musel on naprávať, aby ochránil označenie Tokaj pre Slovensko. Opozičný poslanec svoje tvrdenia opiera o zákon o vinohradníctve a vinárstve. Podľa vlastných slov do neho ešte v roku 2005 uviedol pojem vinohradnícka oblasť Tokaj. Toto ale podľa Simona prvá Ficova vláda upravila v júni 2009 na pojem Tokajská vinohradnícka oblasť. Práve takýto prívlastok pri označení vinohradníckej oblasti mal spôsobiť legislatívny chaos a dostať do nerovnoprávneho postavenia slovenských výrobcov tokajského vína oproti maďarským. 

To si následne podľa Simona priznala aj samotná Ficova vláda. V apríli 2010 totiž opäť novelizovala zákon a označenie vinohradníckej oblasti zmenila na Tokaj. Čiže tak, ako bol pôvodne, zdôraznil Simon. "Chcem vyzvať Roberta Fica, aby svoju neschopnosť chrániť záujmy Slovenska neprenášal na iných," dodal. Zároveň ho vyzval, aby si predtým, než sa bude vyjadrovať na tému pôdohospodárstva alebo k jeho osobe, veci poriadne naštudoval.

Viac o téme: Robert FicoZsolt SimonMost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu