Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké spojenectvo, ktoré má vrátiť nádej pravicovým voličom: Bugár, KDH a #SIEŤ chcú poraziť Smer

Béla Bugár Zobraziť galériu (7)
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko musí zmeniť smer a na to je potrebná uveriteľná alternatíva, ktorú volič vidí a vie ju identifikovať, myslí si predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Vyzval na vytvorenie veľkého stabilného opozičného bloku #SIEŤ, Most-Híd a KDH. Okamžite na túto aktivitu zareagovali aj spomínané strany.

„Alternatívu jednofarebnej vlády Smeru vidíme v kombinácii strán Most-Híd, KDH a Sieť, ktoré z hľadiska programu a hodnotových kritérií majú k sebe najbližšie. Práve tieto tri strany by mohli vytvoriť stabilnú vládu bez Smeru,“ povedal dnes novinárom Bugár. 

Tlačová beseda strany Most-Híd
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Líder Mosta-Híd pripúšťa, že preferencie týchto troch opozičných strán zatiaľ nedosahujú čísla Smeru, podľa neho aj preto, že KDH a Sieť zatiaľ na výzvu Mosta-Híd nereagovali. „Pokiaľ nevyšleme signál občanom a voličom, áno, taká alternatíva môže fungovať, môže vymeniť jednofarebnú vládu, tak tomu ani nemôžu uveriť,“ konštatoval Bugár. Kresťanskí demokrati a Sieť by podľa neho mali pomenovať, ako alternatívu voči Smeru vidia. „Nehovoríme o žiadnom písomnom záväzku, ani o vytváraní predvolebnej koalície. Hovoríme len o tom, aby každá z týchto troch strán povedala, že po voľbách vie spolupracovať a vytvoriť základ budúcej vlády, aby nevznikla jednofarebná vláda,“ vysvetlil Bugár. V najbližších týždňoch sa predseda Mosta-Híd chce stretnúť s predstaviteľmi KDH a Siete a diskutovať s nimi o alternatíve voči jednofarebnej vláde. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej nemôže rezignovať na zmenu vládnej garnitúry aj pre cielené vyvolávanie strachu a radikalizácie politických strán, ale aj spoločnosti. "Most-Híd je občianska strana, ktorá si ctí univerzálny koncept ľudských práv a extrémistickým prejavom a tendenciám hovorí jasné nie," pomenovala Žitňanská princípy, na ktorých stojí strana. Zároveň zdôraznila, že budúcnosť Slovenska vidí Most-Híd naďalej v spoločnej Európe. Preto je podľa nej dôležité, aby takáto alternatíva skutočne vznikla. "Dajme pravicovej alternatíve konkrétnu podobu. Možno to nie je záujmom tej-ktorej strany, ale je to v záujme Slovenska," vyzvala na spoluprácu ostatné strany Lucia Žitňanská. 

Tlačová beseda strany Most-Híd
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podpredseda strany László Solymos pripomenul, že stabilita a schopnosť spolupracovať sú veľmi dôležitými atribútmi takejto alternatívy. "Most-Híd je známy svojou ochotou spolupracovať, čo dokazuje počas celej svojej existencie," povedal Solymos. Dodal, že fungujúca spolupráca môže existovať len medzi programovo a hodnotovo blízkymi stranami. „Verím v silu lídrov týchto strán, že dokážu spolupracovať, že dokážeme spolu presvedčiť svojich voličov a sympatizantov k podpore tejto alternatívy a že pre ňu získame čo najviac nasledovateľov. Je to ideálna kombinácia skúseností a mladej dravosti, už jej chýba iba ochota a vôľa spolupracovať, takže zapracujme na nej. Som presvedčený, že čas nám dá za pravdu,“ uzavrel podpredseda Mosta-Híd. 

Tlačová beseda strany Most-Híd
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

KDH chce ísť do toho

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) si vie predstaviť, že vytvorí základ budúcej vlády s Mostom-Híd a #Sieťou. Reaguje tak na dnešnú výzvu Mosta-Híd, aby KDH a #Sieť jasne povedali, ako si predstavujú alternatívu voči vláde Smeru-SD a či sú ochotní vytvoriť ju s Mostom-Híd.

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"KDH si dokáže predstaviť takýto základ budúcej vlády. Výzva Bélu Bugára ide v línii stratégie KDH+, ktorú sme schválili vo februári na sneme v Nitre. Sú to strany, ktoré aj hodnotovo majú k sebe blízko a podľa mňa v tom najbližšom období by mohli dokázať vytvoriť alternatívu voči socialistom, ktorí dnes vládnu, a voči korupcii, ktorá sa rozvíja na Slovensku," uviedol predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Slovensko podľa šéfa KDH Jána Figeľa potrebuje alternatívu voči korupcii, populizmu a zadlžovaniu národa. "Naším cieľom nie je Smer dopĺňať, ale nahradiť," dodal Figeľ.

Procházka pozve Bugára do záhrady

Veľké spojenectvo, ktoré má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka jasne nepovedal, či jeho strana chce vytvoriť alternatívu voči vláde Smeru-SD s KDH a Mostom-Híd. Jasné stanovisko chce šéf Mosta-Híd Béla Bugár. KDH mu už odpovedalo, alternatívu týchto troch strán si predstaviť vie.
"Práve dnes Béla Bugár vyslovil v médiách obavu, ako to vyzerá u mňa na dvore. Keďže je práve ten správny čas zazimovať záhradu, spojme príjemné s užitočným - pozvem ho k sebe na zimný strih stromčekov a popritom preberieme aj politické témy a ja mu potom túto brigádu vrátim na jeho dvore," reagoval Procházka.

Pripomenul, že #Sieť vznikla s ambíciou prispieť ku generačnej obnove verejnej služby a k reálnej zmene pomerov v prospech strednej triedy. Pre naplnenie tohto cieľa sa podľa Procházku snaží a bude snažiť urobiť maximum. "Ak má verejnosť inú predstavu o správe štátu, než akú ponúka súčasná vláda, uveriť možnosti vzniku pevnej a súdržnej zostavy, sústrediacej všetku svoju energiu práve do služby občanom, je nevyhnutné, aby všetky potenciálne súčasti takejto zostavy boli schopné aspoň minimálnej zdržanlivosti v prejavoch nevraživosti voči svojim prípadným partnerom," doplnil Procházka.

Viac o téme: KDHRadoslav ProcházkaBéla BugárMostSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu