Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyjadrenie Čisláka k jeho odvolávaniu: Ak budem cítiť potrebu, že mám odstúpiť, odstúpim sám

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) prehlásil, že ak bude cítiť potrebu, že má odstúpiť z funkcie, odstúpi sám. Povedal to dnes opozícii na pôde Národnej rady SR počas mimoriadnej schôdze pléna, ktorá je venované jeho odvolávaniu z funkcie.

"Je na opozícii, aby našla také argumenty, ktoré by presvedčili aj poslancov Smeru-SD a tí by za moje odvolanie hlasovali," odporučil. Dôvody opozície, ktoré predložila spolu s podpismi potrebnými na iniciovanie mimoriadnej schôdze a majú dokazovať Čislákove pochybenia, totiž minister označil za klamlivé. Okrem iného odmietol, že súčasný nový šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Vaďura stál za kúpou CT prístroja v piešťanskej nemocnici alebo že by ešte ako šéf Univerzitnej nemocnice Bratislava pripravoval nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch, vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky.

Čislák nesúhlasí ani s tvrdeniami opozície, že nie je vôbec jasné, ako je zabezpečené finančné krytie zvýšených platov zdravotníckych pracovníkov. "Krytie tam je, mzdy sú garantované. V rozpočte na budúci rok je 55 miliónov eur viazaných na tento účel," deklaroval.

Minister tiež odmieta, že za svojho pôsobenia nezaviedol žiadne protikorupčné opatrenia. "Zaviedli sme mailové protikorupčné schránky. Vy hovoríte, že to nie je nič, ale je dôležité dať priestor občanom a pacientom, ak majú pocit skrivodlivosti, aby sa voči tomu vyjadrili. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca. Spustili sme aj projekt otvorenej transparentnej nemocnice," menoval Čislák.

Člen vlády tvrdí, že rezort prebral v zlom stave. "Stabilizovali sme situáciu, navodili diskusiu s odbornou verejnosťou a urobili kroky v prospech pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Zlepšila sa aj situácia v oblasti čakacích listín, VšZP má historicky najnižší počet pacientov na plánované operácie," povedal minister a spomenul aj zmeny v liekovej politike, modernizáciu a rekonštrukciu nemocníc, keďže ich priemerný vek je 42 rokov.

Podpredseda KDH Július Brocka sa Čisláka spýtal, či si naozaj myslí, že sa nájde aspoň jeden z 83 poslancov Smeru-SD, ktorý by mal odvahu hlasovať za jeho odvolanie. "My ani neveríme, že vás odvoláme. Tento inštitút odvolávania je však veľmi užitočný. Vás totiž odvolajú voliči v najbližších voľbách," myslí si Brocka.

Exministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) sa nepáčilo, že Čislák vo svojom príhovore ani raz nespomenul bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia, ktorý odstúpil po kauze zmlúv medzi poisťovňou a jeho tetou. "Chcel by som vedieť, či ho vymenujete opätovne na čelo VšZP, alebo nie, keďže ste to pripustili," povedal.

Viac o téme: Viliam Čislák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu