Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico sa na Kube stretol s kardinálom Ortegom, čo spolu riešili?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

HAVANA - Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes v Havane stretol s kubánskym kardinálom Jaimem Ortegom. Na stretnutí ho sprevádzali podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.

Premiér Robert Fico ocenil osobný príspevok kardinála, ako aj katolíckej cirkvi k pozitívnym zmenám na Kube. Obe strany sa zhodli na tom, že pri transformácii krajiny by mali dostať prednosť postupné a dobre pripravené zmeny pred šokovou terapiou. V tomto kontexte slovenská delegácia ponúkla autentické pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti z transformačného procesu na Slovensku.

Robert Fico tiež informoval kardinála o konštruktívnych vzťahoch medzi vládou SR a cirkvami na Slovensku a zároveň pozval kardinála na návštevu našej krajiny. 

Slovenská delegácia odcestovala v stredu na oficiálnu návštevu Kuby, ktorá potrvá do 10. októbra.
Predmetom jej rokovaní na Kube bude najmä ekonomická spolupráca. Plánuje sa napríklad podpísanie dohody o uznaní a vysporiadaní kubánskeho dlhu voči SR. Okrem toho sa prediskutuje účasť slovenských firiem na niektorých - predovšetkým energetických - projektoch.

Viac o téme: Robert FicoPeter KažimírMiroslav LajčákJaime Ortega
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu