Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cítime sa chudobní a chceme, aby bolo pomáhané nám, tvrdí Vášáryová

Magdaléna Vášáryová
Magdaléna Vášáryová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika dáva na rozvojovú pomoc málo, lebo na Slovensku sa cítime chudobní a chceme, aby bolo pomáhané nám. V dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu nového zákona o rozvojovej spolupráci to vyhlásila poslankyňa NR SR Magdaléna Vášáryová (nezaradená).

"Cítime, že nemáme dosť. Bola som teraz v Berlíne a ak porovnám ulice v Berlíne a Bratislave, sme rozvojová krajina. Ale to neznamená, že nepatríme medzi 32 najrozvinutejších krajín sveta," upozornila poslankyňa. Podľa jej slov preto musíme začať pracovať s verejnou mienkou a vytvárať tlak, aby sme na rozvojovú pomoc dávali viac. "Musíme trvať na tom, aby bola o rozvojovej pomoci verejná debata," odkázala.

Martin Poliačik (SaS) sa domnieva, že ak by bola rozvojová pomoc cielená a posledných desať či 15 rokov ju brali vážne všetky zainteresované krajiny, možno niektorí súčasní utečenci nemuseli vôbec odísť z domu. "Tieto peniaze môžu zabrániť, aby ľudia končili v utečeneckých táboroch. To nie je len charita, ale môžu to byť programovo a účelovo vynaložené peniaze, ktoré zabraňujú budúcim krízam," podotkol.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) súhlasí, že na rozvojovú pomoc dávame málo. Priznal, že súčasných 0,084 percenta HDP je pod našimi záväzkami. "Dohodli sme sa s ministrom financií, že budeme počnúc rokom 2016 každoročne zvyšovať objem prostriedkov na priamu bilaterálnu rozvojovú pomoc o desať percent ročne. Nie je to zázrak, ale je to záväzok a nejaký trend. O nejaký posun sa snažíme," dodal minister.

Viac o téme: Magdaléna Vášáryová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu