Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici reagujú na nezmyselné poplatky v ambulanciách: Novelu treba rýchlo zmeniť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela zákona o poplatkoch v ambulanciách je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša zlá, dá sa rôzne vykladať, a preto je zneužívaná na rôzne absurdné poplatky u lekárov. "Je preto potrebná rýchla novela tohto zákona bez politickej hry, tak aby tomu každý rozumel," povedal s tým, že v tomto smere je na ťahu ministerstvo zdravotníctva.

Podľa Freša rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku požiadať Ústavný súd SR o preskúmanie súladu novely tohto zákona s Ústavou SR je len dôkazom nezrozumiteľnosti tejto novely. "Keď to inak nejde, vráťme to aspoň tam, kde to bolo pred týmto zákonom, a nenúťme ľudí platiť absurdné poplatky. Netreba čakať, treba to zmeniť," skonštatoval Frešo.

BSK už pred niekoľkými mesiacmi protestoval voči konceptu novely zákona, ktorý podľa samosprávneho kraja umožňuje v ambulanciách vyberať poplatky za čokoľvek, v rôznej výške i rozsahu. Podľa riaditeľa Úradu BSK a lekára samosprávneho kraja Valeriána Potičného však ich upozornenia neboli vypočuté. 

"Zvýšil sa enormne rozsah poplatkov, ceny za jednotlivé poplatky raketovo vzrástli a nehovoriac o nezmyselných poplatkoch ako za nespolupracujúce dieťa či prechod od jedného lekára k druhému," priblížil. BSK minulý týždeň zorganizoval stretnutie všetkých relevantných predstaviteľov lekárskej obce a predstaviteľov Asociácie na ochranu práv pacientov SR, kde problémy súčasnej novely zákona pomenovali a dohodli sa na spolupráci, ako pomôcť ministerstvu zdravotníctva tento zákon novelizovať v čo najkratšom čase.

Podľa hlavy štátu je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava. Zákon podľa jeho slov neochránil ľudí pred poplatkami, naopak, spustil novú vlnu úhrad. Ako tvrdí, namiesto zákonom zakázaných poplatkov poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prichádzajú aj s inými úhradami. Prezident je presvedčený, že je povinnosťou štátu zasiahnuť a túto situáciu napraviť.

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dnešné podanie prezidenta na Ústavný súd SR prekvapilo a považuje ho tak trochu za nešťastné. "Ak by Ústavný súd vyhovel požiadavke, tak celý zákon je pozastavený a mojou snahou bolo, aby sa v poplatkoch urobil poriadok. Dali sme jasné pravidlá, za čo sa poplatky vyberajú," povedal. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je účinná od začiatku apríla, v praxi sa však zmeny prejavili až od júla. Podľa novely sa od pacientov už nesmú vyberať poplatky za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení. Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Slovenská lekárska komora aj Asociácia súkromných lekárov SR označili právnu normu za nejasnú.

Podľa KDH pomôže Ústavný súd

KDH víta dnešné rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku obrátiť sa v prípade zrušenia poplatkov v ambulanciách na Ústavný súd (ÚS) SR. Podľa experta KDH na zdravotníctvo Mariana Faktora "môže ÚS vniesť do chaosu okolo poplatkov v ambulanciách poriadok". Kresťanskí demokrati sa podľa Faktora budú snažiť opätovne nájsť podporu pre zavedenie ochranného limitu na poplatky. Ten podľa jeho názoru umožní aj sprehľadniť štruktúru poplatkov. "Bez takejto evidencie nevieme ani to, aké poplatky sa reálne vyberajú," vysvetlil Faktor s tým, že dnes je známa iba celková suma vybraných poplatkov, ktorá presahuje 180 miliónov eur ročne.

Definitívnym riešením problému s poplatkami však je podľa Faktora až stanovenie jasného nároku pacienta. "Ak pacient jasne nevie, na čo má nárok v ambulancii, nevie sa pri požiadavke o platbu brániť," zdôraznil Faktor.Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes požiadal Ústavný súd SR o preskúmanie súladu novely zákona, ktorá upravuje poplatky v ambulanciách, s Ústavou SR. Podľa hlavy štátu je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.

Zákon podľa jeho slov neochránil ľudí pred poplatkami, naopak, spustil novú vlnu úhrad. Ako tvrdí, namiesto zákonom zakázaných poplatkov poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prichádzajú aj s inými úhradami. Prezident je presvedčený, že je povinnosťou štátu zasiahnuť a túto situáciu napraviť.

Podanie na ÚS SR považuje Kiska za prvý krok k zavedeniu poriadku pri vyberaní poplatkov v zdravotníctve. "Ak toto podanie pred Ústavným súdom uspeje, za druhý logický krok v prospech pacientov by som považoval, aby vláda a parlament presne definovali, vymenovali a ohraničili služby, za ktoré môže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti požadovať úhradu, aby sa urobil poriadok v tom doslova bludisku poplatkov, ktoré dnes na Slovensku máme," povedal.

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dnešné podanie prezidenta na Ústavný súd SR prekvapilo a považuje ho tak trochu za nešťastné. "Ak by Ústavný súd vyhovel požiadavke, tak celý zákon je pozastavený a mojou snahou bolo, aby sa v poplatkoch urobil poriadok. Dali sme jasné pravidlá, za čo sa poplatky vyberajú," povedal.
 

 

Na poplatky reagoval aj prezident

ABSURDNÉ POPLATKYKvôli poplatkom, ktoré platia pacienti na Slovensku, som sa obrátil na ústavný súd. Uvedomujem si, že...

Posted by Andrej Kiska on Friday, 18 September 2015
Viac o téme: KDHPavol Frešo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu