Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico pripúšťa vojenskú ochranu hraníc: S utečencami prichádzajú teroristi z Islamského štátu

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predseda vlády SR Robert Fico a spolkový kancelár Rakúska Werner Faymann Zobraziť galériu (2)
Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predseda vlády SR Robert Fico a spolkový kancelár Rakúska Werner Faymann (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ani dnešné spoločné rokovanie premiérov SR Roberta Fica, ČR Bohuslava Sobotku a Rakúska Wernera Faymanna v Bratislave neprinieslo prelom v rozdielnych názoroch na tému povinných kvót.

Pokiaľ krajiny Vyšehradskej štvorky ich odmietajú, Rakúsko proti nim nenamieta. "Sú iracionálne," vyhlásil po stretnutí Fico s tým, že migranti nechcú zostať na Slovensku, pričom krajina nemá žiadne nástroje na ich udržanie.

Všetci traja sa však zhodli na potrebe lepšieho zabezpečenia vonkajších hraníc Európskej únie. "Možno aj vojensky," podotkol predseda vlády SR. Pokiaľ by Grécko, Taliansko alebo Maďarsko v tomto potrebovali pomoc, Fico za vládu deklaroval, že je pripravená prispieť finančne, materiálne a personálne.

Okrem toho diskutovali aj o zriadení tzv. bezpečných zón v európskych krajinách, ktoré prvotné čelia najväčšiemu prílivu migrantov. V nich by prebehla ich lepšia identifikácia a rozdelenie na tých, ktorí pomoc potrebujú a ekonomických migrantov. Aj v tomto prípade chce Slovensko prispieť. Podľa Fica to závisí od dohody s ostatnými členskými štátmi únie.

Zopakoval, že Slovensko chce byť solidárne s tými, ktorým ide o život a zdravie. Upozornil však aj na bezpečnostný rozmer. Pripomenul, že medzi tou masou ľudí, ktorá prichádza do Európy, sú preukázateľne aj predstavitelia Islamského štátu. Podčiarkol, že vláda preto nesie zodpovednosť za bezpečnosť obyvateľov Slovenska. "Budem o tejto téme hovoriť jasne a otvorene," podčiarkol.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu