Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kiska ku Dňu Ústavy SR navrhuje zmenu pre sudcov: Je to deň zodpovednosti

Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia pri príležitosti štátneho sviatku Deň Ústavy SR. Zobraziť galériu (5)
Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia pri príležitosti štátneho sviatku Deň Ústavy SR. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešný Deň Ústavy SR je pre prezidenta Andreja Kisku aj dňom zodpovednosti. Vo svojom dnešnom príhovore pri tejto príležitosti preto vyzdvihol nielen zodpovednosť ústavných funkcionárov, ale aj občanov.

"Ústava nám garantuje predovšetkým také hodnoty, akými sú základné práva a slobody, právny a demokratický štát a parlamentná forma vlády. V súvislosti s dnešným štátnym sviatkom by som však chcel ako prezident aj ako občan SR zdôrazniť najmä slovo zodpovednosť," povedal Kiska.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V príhovore poukázal najmä na zodpovednosť ústavných funkcionárov. Pripomenul, že tá sa nezužuje len na výkon kompetencií, ale zahŕňa účinnú ochranu všetkých, ktorí žijú, zdržiavajú sa alebo pracujú na Slovensku. Pripomenul, že zodpovednosť mocných má aj svoj protipól v podobe zodpovednosti každého občana SR, nech pracuje alebo pôsobí kdekoľvek.

Kiska ku Dňu Ústavy SR

"Aby sme všetci chránili a udržali si tie hodnoty, ktoré sú síce slovne garantované v ústave, ale bez toho, aby každý priložil ruku k ich uplatňovaniu, by nemali význam. Mám na mysli vzájomnú toleranciu, úctu jeden k druhému, skutočnú rovnosť ľudí. A v tomto duchu zdôrazňujem aj solidaritu a slušnosť, o ktorej mnohí hovoria, že sa vytráca zo života a zo vzťahov medzi ľuďmi," zhrnula hlava štátu.

Kiska navrhol poslancom zmenu Ústavy SR, dôvodom sú sudcovia 

Prezident Andrej Kiska navrhuje poslancom pre sudcov zmeniť Ústavu SR. Hlava štátu chce, aby sudcom s dosiahnutím určitého veku zanikla funkcia. V prípade nižších súdov navrhuje vekovú hranicu 67 rokov, v prípade Najvyššieho súdu 70 rokov. S iniciatívou sa hlava štátu v pondelok (31.8.) listom obrátila na všetkých poslancov.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V súčasnosti môže prezident sudcu odvolať z funkcie po dosiahnutí veku 65 rokov. Ako však dnes poukázal Kiska, k pokusom vyhnúť sa odvolaniu dochádza dodnes. "Zaznamenal som aj prípady, keď sa odvolaní sudcovia bránili a vyhýbali prevzatiu rozhodnutia prezidenta o ich odvolaní. Tento stav bol nielen nezákonný, ale nezodpovedal ani autorite, ani vážnosti ústavných orgánov a sudcovského stavu," skonštatoval.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Kiska je presvedčený, že zmena by posilnila nezávislosť súdnej moci od výkonnej moci a zabezpečila by rovnaké a spravodlivé postavenie pre všetkých sudcov. "Som presvedčený, že úpravu zániku funkcie sudcu z dôvodu veku potrebujeme, aby vniesla poriadok do nášho ústavného systému aj sudcovského stavu. Aby netvorila príčiny politických a odborných sporov," povedal.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hlava štátu verí, že jeho iniciatíva voči poslancom bude vnímaná politicky neutrálne a nebude zámienkou pre spory. "Pretože ide o jednoduchú zmenu ústavy, plne v súlade s princípom oddelenia moci výkonnej od moci súdnej. Verím, že náš jediný ústavodarný zbor prijme moju iniciatívu s pochopením a podporou," zhrnul. Podľa jeho názoru je k potrebe zmeny pravidiel aj široká odborná zhoda.

Viac o téme: Andrej KiskaDeň Ústavy SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu