Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda schválila novú výšku pokút: Vodiči, pozor! Zaplatíte viac, pozrite sa o koľko

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prinesie novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj zákon o priestupkoch. Vláda ju dnes schválila.

V prípade tzv. objektívnej zodpovednosti sa rozšíri okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla. Po novom sa bude postihovať aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá. Taktiež nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.

Upravia sa tiež pokuty za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti - v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h. Horná hranica možnej pokuty sa zvýši.

V súčasnosti je možné uložiť pokutu v blokovom konaní s hornou hranicou 650 eur a v riadnom konaní s hornou hranicou 800 eur. Po novom bude horná hranica v blokovom konaní 800 eur a v riadnom konaní 1000 eur. Pri takomto prekročení rýchlosti bude naďalej možné zakázať činnosť, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov. 

Deti do desať rokov budú môcť jazdiť na bicykli po chodníku, ale len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov. Vodičom, ktorí ohrozia chodcov na chodníku a cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní, čakajú prísnejšie tresty.

Novela reaguje aj na prípady fiktívneho odhlásenia vozidiel na osoby, ktoré vozidlo reálne neodkúpili. V prípade, že nový vlastník vozidla nebude osobne prítomný pri odhlásení vozidla, polícia odhlásenie zapíše len po predložení písomného plnomocenstva s osvedčeným podpisom nového vlastníka. Ak ho neprihlási ani po 60 dňoch od zmeny držby, tak sa doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom budú považovať za odcudzené.

Zmena cestného zákona sa na rokovanie vlády dostala s rozpormi. Ministerstvo vnútra nesúhlasilo s návrhom na predchádzanie nákladných vozidiel nad 7,5 t na diaľniciach a rýchlostných cestách od polnoci do 05.00 hodiny. Argumentovalo možným znížením bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Hlavné mesto Bratislava žiadalo zapracovať do zákona ďalšie obmedzenie parkovania na chodníku, ak to nepovolí dopravná značka. Podľa ministerstva si však táto zmena vyžaduje širšie posúdenie, najmä s ohľadom na možnosti zabezpečenia parkovania vo väčších mestách.

Aj verejnosť cez hromadnú pripomienku žiadala zakázať parkovanie na chodníkoch, ako aj zrušenie povinných prílb a reflexných prvkov pre cyklistov. Rezort vnútra však upozornil na možné negatívne ovplyvnenie ich bezpečnosti.

Viac o téme: VládaPremávkaNovela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu