Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katolíci chystajú veľký pochod Bratislavou: Život zachránime zákonom, kontrujú v SKOKu

Pochod za život Zobraziť galériu (6)
Pochod za život (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa opäť pripravuje na akciu, ktorá má rozpútať vášne celého národa. Po úspechu v Košiciach a rozporuplnom boji za referendum plánujú prívrženci kresťanských cirkví ďalšiu veľkú udalosť. V Bratislave má v septembri vyvrcholiť Pochod za život, ktorý pred dvoma rokmi prilákal do metropoly východu 70 tisíc ľudí. Má sa ho zúčastniť viacero politikov a jeho cieľom je zákaz interrupcií. Liberálna strana SKOK, ktorá podporuje odluku cirkvi od štátu tvrdí, že je to zbytočné.

Riešenie je podľa exministra Daniela Krajcera jednoduchšie. Zákaz podľa neho totiž nič nevyrieši, iba zvýši počet žien, ktoré budú trpieť, pretože budú nútené hľadať rôznych pokútnych šarlatánov, ktorí  budú zákrok vykonávať načierno.  „Počet interrupcií na Slovensko z roka na rok klesá, čo je dobrá správa. Zákazy nič nevyriešia. Naopak, môžu spôsobiť tzv. potratovú turistiku alebo nelegálne zákroky. Riešením je náš návrh zákona, ktorý umožní, aby sa ženská antikoncepcia hradila zo zdravotného poistenia. Poslanci SKOK-u tento návrh predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu,“ uviedol Krajcer.

Daniel Krajcer
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Liberáli dokonca pripravujú v čase konania pochodu protiakcie. Ich cieľom má byť vysvetľovacia kampaň, ktorá má byť nekonfrontačná.

“SKOK prichádza s riešením, ktoré pomôže ženám a rodinám získať väčšiu kontrolu nad plánovaným zodpovedným rodičovstvom. Slovensko v niektorých oblastiach pripomína stredovek a toto je jedna  nich. Sme takmer poslednou krajinou v EÚ, kde nie je ženská antikoncepcia hradená zo systémov zdravotného poistenia. Preto prichádzame s návrhom novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia na septembrovú schôdzu NR SR, ktorou chceme umožniť úhradu ženskej antikoncepcie opäť zo zdravotného poistenia,” povedal predseda strany SKOK Juraj Miškov.

Katolíci chystajú veľký pochod
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska (KBS). V uliciach miest sa začínajú objavovať plagáty a bilbordy vyzývajúce k podpore akcie. V kostoloch už pravidelne veriacich informujú, aby sa aktívne zapájali. „Píšte blogy, informujte svojich známych, susedov, priateľov. Podporte dobrú vec, nech nás je počuť,“ zaznelo na nedeľnej omši.

 Podľa biskupov je cieľom Pochodu za život vyjadriť túžbu a žiadosť po spoločenskej zmene, ktorá by sa prejavila v ochrane života každého človeka. Účastníci žiadajú spoločnosť a najmä zodpovedných verejných činiteľov (vládu SR, poslancov NR SR, prezidenta a iné štátne inštitúcie) o ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.

Pochod za život
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„KBS si zároveň uvedomuje, že téma ochrany života sa týka celej spoločnost,i a preto sa snaží zapojiť do podujatia aj ďalšie cirkvi, spoločenstvá, pro-life organizácie a všetky mimovládne organizácie, ktoré sa stotožňujú s potrebou chrániť ľudský život od počatia po prirodzenú smrť,“ tvrdí na webovej stránke venovanej tejto udalosti. „Týmto pochodom pokojne vyjadrujeme jednoznačné požiadavky, aby zákon a spoločnosť:   chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť,  chránili, podporovali a vyzdvihovali rodinu založenú manželstvom muža a ženy,  chránili rodičovské práva na výchovu detí,“ dodáva KBS.

Pochod za život v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Akcia má trvať viac dní ako pochod v Košiciach. Pripravené sú rôzne sprievodné podujatia. Sprevádzať ich majú aj hudobné vystúpenia v hlavnom meste. Vo všetkých bratislavských kostoloch sa budú konať  slávnostné omše. KBS dokonca dala vytvoriť aj klip, ktorý má pochod spropagovať.

VIDEOKLIP

Pochod za život

Zaujímavé je, že po referende za rodinu tento rok zrušili organizátori pochod Gay Pride. Ako dôvod uviedli to, že nechcú rozdúchavať už tak veľké vášne medzi ľuďmi. Zdá sa, že katolíckej cirkvi to nevadí a snaží sa situáciu využiť na politické ciele.

Podľa členky Výkonnej rady SKOK  Kataríny Augustinič je akcia úplne zbytočná, pretože o svojom osude by mali rozhodovať ženy a nie cirkev a už vôbec nie prostredníctvom zákazov. “My, ženy, máme právo sa slobodne rozhodnúť, kedy sme pripravené mať svoje deti a kedy nám to dovoľuje situácia, zázemie a schopnosť dieťa plnohodnotne vychovať. Sme presvedčené o tom, že práve väčšia dostupnosť ženskej antikoncepcie by sa mohla stať jedným zo zásadných nástrojov plánovaného a zodpovedného rodičovstva,” dodala.

Katarína Augustinič
Zobraziť galériu (6)
Katarína Augustinič  (Zdroj: topky.sk; archív KA)

Pochod za život Bratislavou

14.-18. 9. 2015
„Naladenie“ Bratislavy na Národný pochod za život – rôzne kultúrno-spoločenské podujatia

19. 9. 2015
Workshopy a diskusie venované prioritne ochrane života
Bohatý hudobný večerný program (na rôznych miestach Bratislavy)

20. 9. 2015
Slávnostné liturgie s možnosťou prehliadky kostolov (vybrané chrámy)
Program pre deti
Hudobný program
 

Viac o téme: Daniel KrajcerJuraj MiškovKatarína AugustiničPochod za životSKOK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu