Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia reaguje na smerácke sociálne balíčky: Máme sa báť spojenia Matoviča s Ficom?

Poslanci opozičných strán. Zobraziť galériu (7)
Poslanci opozičných strán. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico s veľkou pompou ohlásil už druhý sociálny balíček, ktorým chce pred voľbami ľuďom rozdávať peniaze. Parlamentných pozičných strán sme sa pýtali, ktoré konkrétne opatrenia by zrušili alebo ponechali. Ich vyjadrenia sme zanalyzovali s politológom Jánom Baránkom.

Na našu výzvu nezareagovali SDKÚ, Sieť a Šanca. Zrejme aj vzhľadom na to, že idú voľby, ani jedna strana priamo nevyhlásila, že ich zruší. Toto sú ich odpovede:

SAS

Balíčky sú lacný populizmus, peniaze, z ktorých sa platia, treba nechať u tých, ktorí ich vytvorili. My by sme túto očividnú volebnú korupciu určite zrušili a v tom rozsahu znížili daň z príjmu. Podľa našich prepočtov bude možné znížiť daň z príjmu pri konečnej sadzbe na 15%.

Richard Sulík a členovia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho dávame Ficove balíčky na Ústavný súd, podľa nás sú v rozpore s niekoľkými článkami Ústavy SR. Vyzbierať peniaze na daniach občanov a robiť si z nich politickú kampaň je výsmechom do očí ľudí, ktorí sa v tejto krajine snažia tvoriť hodnoty.

NOVA

Robert Fico by si určite veľmi želal, aby témou budúcoročných volieb boli jeho balíčky. Hlavným problémom Slovenska sú však balíky, ktoré rozdal oligarchom. Na prvom mieste bude treba po voľbách zrušiť zmanipulované tendre, kupovanie rozhodnutí policajtov a sudcov a vyciciavanie našich spoločných peňazí cez cyperské schránkové firmy.

Opozícia reaguje na smerácke
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

MOST

Sociálne balíčky sú predvolebnou kampaňou Roberta Fica. My mu odmietame robiť kampaň a nebudeme im preto venovať väčšiu pozornosť, než si v skutočnosti zaslúžia. Otázka dnes nestojí tak, či sa budú alebo nebudú sociálne baličky rušiť. Otázka stojí, čo budúca vláda dokáže v sociálnej oblasti urobiť lepšie a viac, ako vláda Roberta Fica. My mame v tomto ohľade väčšie ambície.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

SKOK!

Sociálna politika nie je ani ľavicová, ani pravicová. Buď funguje alebo nie. Ak by vláda realizovala fungujúcu sociálnu politiku, neboli by žiadne balíčky pred voľbami potrebné. Balíčky sú tak paradoxne dôkazom zlyhania vlády v oblasti sociálnej politiky.

Opozícia reaguje na smerácke
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

KDH

Promóciou svojich sociálnych balíčkov chce predseda SMERu odpútať pozornosť od reálnych problémov tejto doby. Vyzývam Roberta Fica, aby so svojimi ministrami riešil vážne pochybenia na Finančnej správe, vďaka čomu boli určené nesprávne odvody pre živnostníkov do sociálnej a zdravotných poisťovní. Podobne poškodzuje ľudí prebiehajúce odoberanie sociálnych dávok pre osoby ŤZP.  Toto sú reálne a akútne problémy, ktoré trápia ľudí. KDH pre ne ponúklo konkrétne riešenia.

Opozícia reaguje na smerácke
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

K celkovému obsahu II sociálneho balíčka sa vyjadríme pred jeho predložením do parlamentu, keď budú známe aj detaily návrhov.KDH podporuje zodpovednú sociálnu politiku štátu, teda opatrenia adresné a spravodlivé. Podľa tohoto kritéria a v záujme všetkých občanov budeme hodnotiť aj Ficove balíčky. Čo je rozumné, podporíme. Čo je nespravodlivé, to v budúcnosti prehodnotíme alebo opravíme. Rozhadzovanie verejných financií, zvlášť na získavanie hlasov pred voľbami, odmietame

OĽaNO

V záujme toho, aby si Robert Fico nemohol robiť kampaň tým, že len strana SMER - SD je garantom toho, že "sociálne balíčky" zostanú v platnosti, hnutie OĽaNO dáva verejný prísľub, že v prípadnej budúcej koalícii nedopustíme zrušenie žiadneho sociálneho balíčka schváleného vládou Roberta Fica.

Opozícia reaguje na smerácke
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Strašiť ľudí rušením sociálnych balíčkov nemá žiadny reálny zmysel. Na Slovensku je peňazí dosť, len musíme politikom znemožniť kradnúť. To je aj hlavným cieľom nášho hnutia.

Politológ hodnotí reakcie opozičných strán

Oslovili sme politológa Jána Baránka z agentúry Polis, aby zhodnotil postoj opozičných strán k Ficovým balíčkom. "Spoločnou črtou reakcií opozičných strán, že správne - každá svojim spôsobom, poukazujú na jeden fakt - SMER si robí balíčkami predvolebnú kampaň (za peniaze všetkých daňových poplatníkov). Najvyhranenejší postoj tu zaujala SaS, ktorá sa nerozpakuje dať podanie na Ústavný súd. V zásade je toto najjasnejšie a najjednoznačnejšie riešenie, ale aj posolstvo voličom. Doplnené o systémovejšie riešenie - znížiť daň z príjmu na 15%," zareagoval pre Topky Baránek.

Balíčky sú zlyhanie Ficovej vlády

Okrem Oľano, ktoré by balíčky nerušilo, zaujala analytika najmä reakcia strany SKOK!, ktorá ich pomenovala najvýstižnejšie. "Reakcie ostatných strán, so špecifickou výnimkou OĽaNO, sú síce v podobnom duchu, avšak buď menej jednoznačné, alebo smerované inam. Hoci - jedno z najvýstižnejších hodnotení dala strana SKOK, keď hovorí, že "Balíčky sú tak paradoxne dôkazom zlyhania vlády v oblasti sociálnej politiky," myslí si s tým, že reakcia strany NOVA je síce relevantná, keď hovorí o oligarchoch, ale nespomína žiadne systémové riešenie. Z tohto celého sa vymyká reakcia OĽaNO, ktoré úplne nezmyselne dáva povolebné záruky, kvôli predvolebnej kampani konkurenčnej strany.

Matovičovci si obmedzujú povolebný potenciál spolupracovať

Strana Oľano by balíčky vôbec nerušila. To ju však môže mrzieť po voľbách a prípadnej spolupráce s inými opozičníkmi. "Týmto si OĽaNO, ktoré je v predvolebnej koalícii s NOVA,  mimoriadne obmedzuje, až determinuje povolebný koaličný potenciál. Navyše, stanoviská strán OĽaNO a NOVA sú nie celkom kompatibilné, hoci - NOVA nehovorí nič o tom, či by prípadne Ficove balíčky rušila, alebo nie. Pokiaľ hovorím determinuje, tak svojim vyhlásením, cit.: "hnutie OĽaNO dáva verejný prísľub, že v prípadnej budúcej koalícii nedopustíme zrušenie žiadneho sociálneho balíčka schváleného vládou Roberta Fica.", aj predznamenáva jedinú možnú stranu, ako možného koaličného partnera," tvrdí Ján Baránek.

Most a KDH si nechávajú zadné dvierka

Z reakcií na Ficove balíčky sa dá vyčítať postoj k politike Smeru a z toho vyplýva aj možnosť budúcej spolupráce po marcových voľbách. V súčasnosti to vyzerá, že Smer bude potrebovať koaličného partnera. "Reakcia strany MOST-Híd je najmenej ostrá a najmenej sa vymedzuje voči vládnej strane. Reakcia KDH síce obsahuje isté systémové prvky, necháva si ale zadné dvierka "K celkovému obsahu II sociálneho balíčka sa vyjadríme pred jeho predložením do parlamentu, keď budú známe aj detaily návrhov." Inak povedané, ani  KDH nechce pred voľbami jednoznačne povedať, či Ficove balíčky zruší, alebo nie,"

Objektívne povedané, možno by to ani momentálne nebolo strategicky správne, pokiaľ by nepovedali iné riešenie. Toto urobila SaS, hoci skratkovito. Podobne skratkovito, ako R. Fico vyzval opozičné strany na reakciu. Takže  - ak SaS reagovala relevantne a zmysluplne, a ostatné strany hoci v menšej miere vyhranene, ale aspoň logicky. Reakcia OĽaNO postráda logiku a v tomto probléme posúva stranu mimo hlavný prúd opozičných strán.

Viac o téme: OpozíciaRobert FicoSmerJán BaránekSociálny balíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu