Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká skúška poslancov, ako pomôžu chudákovi v núdzi: Toto sú výsledky

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Ako sú ochotní pomáhať naši poslanci bežným ľuďom? Vyskúšali sme ich, ako zareagujú na prosbu o pomoc od bežného občana. Vytvorili sme fiktívnu postavu, ktorá žiada poslancov o pomoc. Chceli sme vidieť reakcie a odpovede našich zákonodarcov.

Vymysleli sme si ženu zo stredného Slovenska so štyrmi deťmi, ktorú opustil muž. Našťastie si však našla prácu, no potrebovala finančnú pomoc, aby sa mohla rozbehnúť. Každému zo 150 poslancov sme poslali rovnaký mail a čakali sme, kto na prosbu o pomoc zareaguje. Za všetkých poslancov, ktorí nám odpísali, vybavovali žiadost poslanci, pričom sa ozvalo viac žien ako mužov, aj keď sú muži v parlamente v drvivej prevahe. Okrem nižšie spomenutých poslancov ostatní doteraz na mail vôbec neodpovedali.

Čo konkrétne potrebujete?

Ako prvý zareagoval asistent Richarda Vašečku (OĽANO). Pýtal si telefónne číslo, aby nám mohol naspäť zavolal. Kresťansky založený poslanec tak demonštroval svoju ochotu pomáhať ľuďom. V ten istý deň ešte prišla odozva od asistenta Ľubomíra Galka (SAS). „Pán poslanec Galko pravidelne prispieva čiastkou zo svojho príjmu na dobročinnosť a v tomto období sú žiaľ jeho možnosti už minuté,“ napísal nám asistent bývalého ministra obrany.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (7)
Ľubomír Galko  (Zdroj: TASR)

Na druhý deň nám prišlo viacero poslaneckých odpovedí. zareagoval asistent Otta Brixiho (SMER). Spýtal sa, čo konkrétne potrebujeme a na čo presne by sme potrebovali financie. Asistentka Heleny Mezenskej (OĽANO) nám iba odpísala, že našu výzvu preposlala pani poslankyni.

Vybavte si príspevok od štátu

Ďalší zareagoval asistent Igora Hraška (OĽANO). Odkázal nás na pomoc zo štátnych programov. „V tejto veci by ste sa určite mali obrátiť aj na príslušný úrad práce a oni by Vám mali dať relevantné informácie, ako postupovať pri vybavovaní žiadosti o tento príspevok,“ a opýtal sa, v akom veku sú deti a čo s nimi plánujeme cez prázdniny robiť. Asistent Ľuboša Blahu (SMER) nám poslal podrobné informácie ohľadom príspevku na dochádzku za prácou, ktorý štát vypláca.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (7)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: SITA)

Ozvali sa aj zo strany Most. Konkrétne asistentka Bélu Bugára (MOST). Tá nám odpísala, že Bugár si s ľútosťou prečítal žiadosť o pomoc a odkázala nás na charitatívne organizácie či regionálnych poslancov, pretože prosby o pomoc dostáva každý deň a je veľmi ťažké podľa neho každému vyhovieť. „Poskytovanie takejto pomoci vzhľadom na pravideľné žiadosti je finančne veľmi náročné, preto vyhovieť každej žiadosti presahuje jeho možnosti,“ zareagoval Bugárova asistentka.

Už nie je kapacita

Na prosbu zareagovala aj asistentka Renáty Zmajkovičovej (SMER). Tá sa obratom spýtala na konkrétne informácie s tým, že budú na ne čakať. Konkrétne ju zaujímal vek detí, bydlisko či kde presne naša fiktívna osoba začne pracovať.

Renáta Zmajkovičová
Zobraziť galériu (7)
Renáta Zmajkovičová  (Zdroj: SITA)

Odpoveď prišla aj od asistentky Eriky Jurinovej (OĽANO). Poďakovala nám za mail a odpísala, že vzhľadom na kapacity pani poslankyne, nie je možná pomoc. „Každý mesiac rozdeľuje časť svojich príjmov ľuďom v núdzi, žiaľ nie je schopná pomôcť každému. Už nemá kapacitu na to, aby do tejto svojej pomoci momentálne zahrnula niekoho ďalšieho,“ zareagovala asistentka Jurinovej a odporučila nám obrátiť sa na občianske združenia ponúkajúce pomoc.

Odpovedali nám aj z KDH. Konkrétne asistentka Moniky Gibalovej (KDH). „Prosím využite túto možnosť, prípadne mi napíšte mail, ako sa Vám podarila komunikácia a s akým výsledkom na úrade práce,“ odvetila na záver.

Monika Gibalová
Zobraziť galériu (7)
Monika Gibalová  (Zdroj: SITA)

Prispievam chorým deťom

O dva dni neskôr nám prišli ešte dve odpovede od poslancov. Reakcia od Viery Šedivcovej nás prekvapila. Poslankyňa sa chcela s nami stretnúť. „Rada sa s Vami stretnem niekedy v Banskej Bystrici. Prosím o Váš telefonický kontakt, ja Vám zavolám na svoje náklady naspäť,“ dodala.

Ako posledná zo 150 poslancov Národnej rady na našu výzvu zareagovala Edita Pfundtner (MOST). Poslankyňa dúfala, že nám v novej práci pomôže zamestnávateľ a povedala, že pravidelne prispieva organizáciám, ktoré sa starajú o choré deti. „Žiaľ ako poslanec nemám prostriedky na poskytovanie plošnej podpory občanom, ktorí sa na mňa so žiadosťou o finančnú výpomoc obracajú. Uprednostňujem a pravidelne podporujem organizácie, ktoré sa systematicky starajú o choré deti v nemocniciach a o zdravotne postihnutých,“ odpovedala asistentka Pfundtner.

Edita Pfundtner
Zobraziť galériu (7)
Edita Pfundtner  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Test ParlamentBéla BugárRenáta ZmajkovičováPoslanecOtto Brixi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu