Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európa nesmie Grécko nechať padnúť: Nemci varujú, pripravte si ďalšie peniaze, aj Slováci!

V gréckom referende hlasovalo Zobraziť galériu (60)
V gréckom referende hlasovalo "nie" 61,31 percenta voličov. (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Po dôraznom odmietnutí podmienok novej finančnej pomoci, ktoré medzinárodní veritelia stanovili ich zadlženej krajine, sa Gréci dnes zobudia do neistej budúcnosti. V nedeľu večer ich však tisíce oslavovali výsledky referenda, ktoré je podľa nich úderom pre architektov päťročného úsporného programu. O budúcnosti Grécka sa bude rozhodovať v najbližších dňoch. Dnes sa zídu lídri EÚ, Merkelová navštívi Hollanda a mítingu bude mať aj prezident ECB Mario Draghi. Grécke "Nie" v referende však výrazne zvýšilo riziko odchodu krajiny z menovej únie. Bankám v Grécku dochádza hotovosť a ekonomike hrozí kolaps.

Gréci v referende odmietli úsporné opatrenia, ktoré od nich požadovali veritelia za finančnú pomoc.

Teraz je na európskych lídroch, aby rozhodli, či môže odpadlícka zadlžená krajina zostať členom eurozóny. Grécky minister financií Janis Varufakis dnes radšej odstúpil, aby zvýšil šance Atén na dohodu Grécka s veriteľmi.

Grécke "Nie" v referende však výrazne zvýšilo riziko odchodu krajiny z menovej únie. Bankám v Grécku dochádza hotovosť a ekonomike hrozí kolaps.

Rozhodujúci bude 20. júl, keď má Grécko splatiť ECB dlhopisy za 3,6 miliardy eur. Nemci odmietajú škrtanie dlhov Grécka.

Situáciu aktualizujeme

19:20 Najlepšie riešenie, ktoré Gréci môžu prijať, je vzdať sa eura

Gréci by urobili najlepšie, ak by sami odišli z eurozóny. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý aj v reakcii na nedeľňajšie grécke referendum uviedol, že ekonomiku v krajine dokážu ozdraviť iba sily trhu.

"Hoci si to samotní Gréci nemyslia, pravda je taká, že pokiaľ bude ich krajina používať euro, bude na vymotanie sa z hospodárskej krízy potrebovať obrovské úsilie a strašne dlhý čas," uviedol Kaník. Zdôraznil pritom, že Grécko potrebuje vykonať také obrovské reformy a úspory, ktoré "v parlamentnej demokracii pravdepodobne nie je schopná žiadna vláda". Problémom podľa Kaníka je aj to, že ani samotní Gréci si neuvedomujú nevyhnutnosť týchto reforiem.

18:40 Novým gréckym ministrom financií bude Euklid Tsakalotos

Novým gréckym ministrom financií bude Euklid Tsakalotos. K výmene na tomto poste došlo deň pred mimoriadnou schôdzkou ministrov financií eurozóny. Informovala o tom agentúra AP.
Tsakalotos (55) nahradí vo funkcii kontroverzného Janisa Varufakisa, ktorý svojím vystupovaním a prístupom k riešeniu problémov provokoval ostatných ministrov z krajín menovej únie. Varufakis si od tohto kroku sľubuje zlepšenie vyjednávacej pozície gréckej vlády.

Ekonóm Tsakalotos pôsobil doteraz ako šéf gréckeho tímu vyjednávačov o finančnej pomoci. Rozhovory sa minulý mesiac prerušili po tom, ako grécka vláda odmietla podmienky veriteľov a premiér Alexis Tsipras vyhlásil o tom referendum. V ňom Gréci hlasovali proti návrhom veriteľov na riešenie krízy.

18:30 Odborníci sa zhodujú, že grécke banky sa nachádzajú pred kolapsom

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa vyvolala v ľuďoch pred referendom nádej, že sa čoskoro opäť dostanú k svojim úsporám. Na svojom portáli o tom informuje nemecký televízny spravodajský kanál N24. Väčšina pozorovateľov je však skeptická. Grécke banky sú podľa nich pred kolapsom.

Vláda sa rozhodla zatvoriť od pondelka (29. 6.) úverové ústavy v krajine, aby zabrzdila dramatický únik kapitálu. Čím dlhšie trval aténsky spor s veriteľmi, tým viac klientov likvidovalo svoje bankové účty. Mnohí klienti bánk posielali peniaze do zahraničia. V banke Hellas klesla hodnota vkladov tesne pred rozhodnutím o kontrole pohybu kapitálu na 124 miliárd eur. Napriek tomu banka zostala takmer bez peňazí, lebo veľkú časť jej zostatkovej sumy predstavujú nedobytné úvery.

Podľa prísľubu bývalého ministra financií Janisa Varufakisa sa banky mali vrátiť k normálnej činnosti druhý deň po referende, teda v utorok (7. 7.). Je to nepravdepodobné.

17:45 Grécke referendum stlačilo ceny ropy na takmer 3-mesačné minimum

Ceny ropy sa dnes prepadli o viac než 3 % po tom, ako trhy zareagovali na rozhodnutie gréckych voličov nepodporiť v referende návrhy medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy. Na ceny ropy zatlačili aj rastúce obavy z vývoja na čínskom akciovom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výsledok gréckeho referenda zvýšil obavy z možného odchodu Grécka z eurozóny, čo následne viedlo k oslabeniu kurzu eura oproti doláru. Posilňovanie dolára automaticky tlačí na ceny ropy.

17:33 Grécke "nie" prehĺbilo priepasť medzi Aténami a zvyškom eurozóny

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis dnes vyhlásil, že exekutíva EÚ berie na vedomie výsledok nedeľňajšieho referenda v Grécku a rešpektuje demokratickú voľbu gréckeho ľudu. Grécke "nie" však podľa neho prehlbuje priepasť medzi Aténami a ďalšími krajinami eurozóny.

 "Neexistuje žiaden jednoduchý spôsob ako vyriešiť túto krízu. Premrhalo sa príliš veľa času a príliš veľa príležitostí," uviedol Dombrovskis vo vyhlásení pre médiá. Európska komisia je pripravená pokračovať v spolupráci s Gréckom, avšak nemôže s Aténami rokovať o novom programe pomoci bez mandátu od Euroskupiny. Dombrovskis pripomenul, že výsledok referenda signalizuje odmietnutie reforiem, ktoré do značnej miery navrhovalo samotné Grécko.

"Európa bola po boku gréckeho ľudu počas celej krízy. Európski daňoví poplatníci ponúkli bezprecedentnú finančnú pomoc," konštatoval Dombrovskis.

16:25 Podľa bankárov grécka vláda predĺži bankové prázdniny o niekoľko dní

Grécka vláda plánuje predĺžiť súčasné nútené bankové prázdniny o niekoľko dní. Uviedli to štyri zdroje z bankového sektora. Dnes večer sa k tejto záležitosti zídu zástupcovia bánk a minister financií. Grécka vláda zaviedla kapitálové kontroly a nariadila zatvorenie bánk od 29. júna predbežne do dnešného dňa. Reagovala tak na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) zmraziť rozsah núdzového financovania gréckych bankových inštitúcií.

Banka k tomuto kroku pristúpila po tom, ako grécka vláda nečakane vyhlásila referendum o podmienkach veriteľov, čo podľa veriteľov a ministrov financií eurozóny znamenalo ukončenie rokovaní o finančnej pomoci. Gréci, ktorí sa po oznámení referenda začali obávať, že vláda bude nútená zaviesť kapitálové kontroly, začali urýchlene vyberať peniaze z bánk, čím celý proces urýchlili.

16:03 ECB by mala grécke banky podržať, aby rokovania mohli pokračovať

Grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis je presvedčený, že Európska centrálna banka (ECB) udrží grécke banky v najbližších dňoch nad vodou, aby mohli pokračovať rokovania s medzinárodnými veriteľmi.

Stathakis v rozhovore pre britskú BBC uviedol, že aj keby ECB udržala núdzové financovanie gréckych bánk na súčasnej obmedzenej úrovni, terajšie reštrikcie v oblasti výberu peňazí z bankomatov a transferov financií môžu zostať v platnosti do piatka 10. júla bez toho, aby došlo k prípadným núteným zmenám v jednom či druhom prípade. Najlepším scenárom by však podľa neho bolo, ak by ECB navýšila program núdzového financovania gréckych bánk, známy ako ELA, o 3 miliardy eur. Zároveň zopakoval, že grécka vláda chce, aby Grécko zotrvalo v eurozóne. "To je jednoznačné," povedal Stathakis. "Chceme zostať v eurozóne. Chceme však lepšiu dohodu, ktorá bude vyváženejšia," dodal.

15:47 Tsipras volal s Merkelovou

Súhlasil s tým, že na utorkovom summite v Bruseli predstaví nový návrh týkajúci sa získania finančnej pomoci.

Tsipras (vľavo) a Merkelová
Zobraziť galériu (60)
Tsipras (vľavo) a Merkelová  (Zdroj: SITA)

15:20 Nový grécky minister financií možno Tsakalotos

Odchádzajúci grécky minister financií Janis Varufakis naznačil, že novým ministrom by mal byť súčasný šéf gréckeho tímu vyjednávačov Euklid Tsakalotos, keď uviedol, že v utorok 7. júla budú otázkam novinárov čeliť spoločne. "Odchádzam a uvidíme sa zajtra spolu s pánom Tsakalotosom," povedal počas odchodu z budovy ministerstva financií. Na otázku novinárov, či novým ministrom tohto rezortu bude Euklid Tsakalotos, Varufakis odpovedal: "V to dúfam".

15:01 Hlasujte! Pomohli by ste Grékom?

14:51 Nemci nechcú ani počuť o škrtaní dlhu

Otázku zníženia vysokého gréckeho dlhu nemecké ministerstvo financií v súčasnosti nerieši. Ako povedal hovorca ministerstva financií Martin Jäger, "naša pozícia je dobre známa...zníženie dlhu nie je pre nás témou". Dodal, že neexistuje žiadny dôvod na reštrukturalizáciu dlhu, vzhľadom na to, že v súvislosti s finančnou pomocou Grécko ešte stále nepredložilo nové návrhy.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Čo sa týka samotnej pomoci, Jäger trvá na tom, že Grécko ju môže z európskeho záchranného fondu očakávať len vtedy, ak prijme stanovené podmienky. Upozornil, že Európsky mechanizmus pre stabilitu je postavený na takýchto pravidlách. Tie stanovujú, že s každou pomocou idú ruka v ruke aj podmienky, ktoré je potrebné plniť. "Jednoducho, z právneho hľadiska nie je možné tieto princípy ignorovať, dodal Jäger".

14:47 AKTUALITA: Pripravme si humanitárnu pomoc

Nemecký minister hospodárstva Gabriel vyhlásil, že "nemôžeme nechať Grécko napospas osudu, je treba, aby sa všetky krajiny EÚ pripravili na humanitárnu pomoc.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

14:32 Tri možné scenáre vývoja podľa BBC

1. Keď sa Gréci nedohodnú s veriteľmi, odídu z eurozóny.

2. Keď skolabujú grécke banky, príde im na pomoc ďalší záchranný balík alebo grexit.

3. Gréci sa dohodnú s lídrami EÚ.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

14:10 Prezident Kiska reaguje na Grécko

„Ak chce byť Grécko prosperujúcou a stabilnou krajinou, reformy potrebuje. Čím dlhšie sa budú reformy odkladať, tým ťažšie budú. Grécka vláda hovorí, že Grécko chce zostať v eurozóne. Lenže eurozóna má svoje pravidlá a tie treba rešpektovať, pretože bez nich nemôže spoločná mena fungovať. Občania každého štátu sú sami zodpovední za to, ako sa ich krajina bude vyvíjať. Rešpektujem rozhodnutie gréckych voličov, ale aj oni musia rešpektovať záujem občanov ostatných 18 krajín eurozóny, aby bola ich mena spoľahlivá a rešpektovaná. Na tom výsledok referenda nič nezmenil,“ vyhlásil prezident Andrej Kiska.

14:05 Takto klesali vklady firiem a domácností v gréckych bankách

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

13:35 Tsipras skončil rokovania so svojimi gréckymi partnermi z ostatných politických strán a pripravuje sa na stretnutie s lídrami EÚ.

13:27 Taliansky premiér chce zásadnú rekonštrukciu EÚ a volá po vyriešení gréckej krízy. Oznámil to na svojom Facebooku.

 

Ci sono due cantieri da affrontare rapidamente nelle capitali europee e a Bruxelles.Il primo riguarda la Grecia, un...

Posted by Matteo Renzi on 6. júl 2015

13:19 Fico klame, tvrdí Sulík

Výsledok nedeľného gréckeho referenda naznačuje, že hlavnou témou už nebudú grécke reformy a úspory, ale to, o koľko peňazí veritelia v Grécku prídu. Tvrdí to predseda SaS Richard Sulík. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho zavádza verejnosť, ak tvrdí, že naši daňoví poplatníci o nič neprídu. "Je to od neho lož, trestuhodná neschopnosť sebareflexie a férového prístupu k občanom," vyhlásil Sulík. Takýto prístup premiéra k peniazom daňových poplatníkov predznamenáva podľa liberála ďalšie chyby slovenskej diplomacie pri riešení nových úloh a výziev, ktoré grécke referendum vyvolá.

Grécky premiér Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (60)
Grécky premiér Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA)

Sulík tvrdí, že Fico má "leví podiel" na tom, že Slovensko investovalo do gréckeho dobrodružstva stámilióny eur. Výsledok nedeľného  gréckeho referenda je podľa neho len vyvrcholením "absolútne pomýlenej politiky zachraňovania, ktorá vychádza z presvedčenia, že Grécko sa môže reformovať a konsolidovať svoje verejné financie ako riadny člen eurozóny".

13:01 Grécko nemôže zaviesť ďalšie úsporné opatrenia, pretože spôsobia ďalšie sociálne nepokoje

Bohoslavsky, nezávislý expert OSN na zahraničnú zadlženosť, povedal novinárom v Pekingu, že veritelia Grécka v Európskej únii by mali venovať väčšiu pozornosť tomu, čo hovorí medzinárodné právo o problematike dlhov. "Mám dojem, že EÚ zabudla, že vo financiách hrajú a mali by hrať kľúčovú úlohu medzinárodné zákony týkajúce sa ľudských práv. Medzinárodné spoločenstvo pripisuje veľkú dôležitosť spojeniu ľudských práv a financií," vyhlásil expert OSN, ktorý pracuje pod záštitou Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Exminister Janis Varufakis
Zobraziť galériu (60)
Exminister Janis Varufakis  (Zdroj: SITA)

"Odkaz je tu ten, že keby strany podieľajúce sa na gréckej tragédii venovali serióznejšiu pozornosť tomu, čo hovorí zákon o ľudských právach, všetko by bolo ľahšie, obzvlášť pre grécke obyvateľstvo," dodal odborník.

Bývalý grécky minister financií na svojej obľúbenej motorke
Zobraziť galériu (60)
Bývalý grécky minister financií na svojej obľúbenej motorke  (Zdroj: SITA)

Bohoslavsky uviedol, že úsporné opatrenia požadované od Grécka sa doteraz neosvedčili. Dodal, že v priebehu tohto roka navštívi Grécko. "Je to veľmi jasný odkaz od gréckeho obyvateľstva - už nijaké ďalšie úsporné opatrenia. Totiž ak sa pozriete na čísla, tak úsporné opatrenia v skutočnosti vôbec tejto krajine nepomohli dostať sa z ťažkostí," povedal novinárom odborník, ktorý je na návšteve Číny na pozvanie tamojšej vlády.

12:39 Budúcnosť Grécka ako člena eurozóny je v rukách Atén

Budúcnosť Grécka ako člena eurozóny je v rukách Atén. Vyhlásil to dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.Nemecko je podľa neho pripravené na rokovania s Gréckom, ale tie závisia od nových reformných návrhov gréckej vlády. Seibert zdôraznil, že dvere pre rokovania vždy boli a zostávajú otvorené. No dodal, že Nemecko zatiaľ nevidí žiadny základ pre diskusiu o novom záchrannom programe, keďže Gréci v referende hlasovali proti jeho princípom - a solidarita si vyžaduje, aby daná krajina prijala aj svoju zodpovednosť.

Gréci stále vyberajú svoje úspory z bankomatov
Zobraziť galériu (60)
Gréci stále vyberajú svoje úspory z bankomatov  (Zdroj: SITA)

12:29 Reštrukturalizácia gréckeho dlhu podľa ECB nie je možná

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a zároveň prezident francúzskej centrálnej banky Christian Noyer nesúhlasí s požiadavkou reštrukturalizácie gréckeho dlhu. Informovala o tom agentúra DPA. Noyer upozornil, že takáto reštrukturalizácia by predstavovala nepovolenú štátnu dotáciu zo strany centrálnej banky. Týmto svojím vyjadrením tak potvrdil postoj ECB.

Podľa jeho slov teraz ECB musí rozhodnúť, ako zareaguje na výsledky referenda v Grécku. Zo zdrojov zvnútra banky zaznelo, že členovia Rady guvernérov sa budú radiť prostredníctvom telefonickej konferencie. Väčšina pozorovateľov počíta s tým, že ECB zachová úvery pre grécke banky, dokiaľ sa bude na politickej úrovni rokovať.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

12:07 EÚ je v pozore

Na dnes majú naplánovanú telekonferenciu aj experti tzv. Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny). Ale v zásade sa rokovania budú odvíjať od postoja Nemecka. Šéf nemeckej bankovej asociácie v tejto súvislosti vyhlásil, že Grécko porušilo pravidlá eurozóny a malo by teda blok opustiť. A šéf združenia nemeckých exportérov dodal, že si nevie predstaviť, ako by mohlo Grécko po referende zostať členom menovej únie.

11:53 Ako sa Grécko dostalo do tejto šlamastiky?

11:51 V Aténach rokujú politické špičky vlády aj opozície

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

11:48 Nemcom dochádza trpezlivosť

Zatiaľ nie je jasné, či Merkelová, ktorá opakovane vyhlasovala, že chce udržať Grécko v eurozóne, tiež pritvrdí svoj postoj k Aténam. Ale vysoko postavení členovia jej vládneho bloku už dávno netaja svoju nespokojnosť s postupom gréckej ľavicovej vlády. Nedeľné referendum tak ešte prehĺbilo rozdiely medi hŕstkou sympatizantov s Gréckom - väčšinou v Taliansku a vo Francúzsku - a stúpencami tvrdej línie na čele s Nemeckom, ktorí už majú dosť nalievania peňazí do zadlženej krajiny, čo si neplní svoje záväzky.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

11:44 Ministerstvo financií SR reaguje na Grécko

Presvedčený je o tom slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý ale rešpektuje rozhodnutie ľudí v Grécku. "S výsledkom referenda prichádza možný krízový scenár postupného odchodu Grécka z eurozóny," uviedol v dnešnom stanovisku pre médiá Kažimír. "Rezignáciu gréckeho ministra financií vnímame aj ako potvrdenie toho, že nemôže dodržať to, čo sľúbil. To znamená, že dnes nevie otvoriť banky a zabezpečiť dohodu s veriteľmi do 24 hodín," doplnil Kažimír.

Grécky odkaz Angele Merkelovej
Zobraziť galériu (60)
Grécky odkaz Angele Merkelovej  (Zdroj: SITA)

11:35 Putinov hovorca odmietol, že by Grécko pýtalo od Ruska nejaké peniaze

11:23 Tlak na odchod Grécka silnie

Francúzsko a Nemecko zvolali mimoriadny summit lídrov eurozóny po referende, v ktorom Gréci odmietli podmienky záchranného balíka. V Berlíne sa čoraz hlasnejšie ozývajú výzvy na odstrihnutie Atén od spoločnej európskej meny.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, líder koaličných sociálnych demokratov, po referende uviedol, že si nevie predstaviť nové rokovania o ďalšej pôžičke Aténam po tom, ako grécki voliči odmietli podmienky veriteľov. A odkázal Grékom, že zničili akékoľvek vyhliadky na kompromisnú dohodu s partnermi z eurozóny, keď v referende odmietli reformy a úsporné opatrenia.

Gréci stále nemôžu vyberať svoje peniaze z bánk
Zobraziť galériu (60)
Gréci stále nemôžu vyberať svoje peniaze z bánk  (Zdroj: SITA)

11:17 Odchod Grécka je vysoko pravdepodobný

Aj podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej sa po víkendovom referende zvýšili šance, že Grécko zbankrotuje a opustí eurozónu. "Tento scenár sa nám javí ako pravdepodobnejší než dohoda o novom záchrannom balíku. Európski lídri totiž nemusia súhlasiť s odpísaním gréckeho dlhu a zároveň so zotrvaním krajiny v eurozóne, najmä pre obavy o podobný prístup ďalších krajín," tvrdí Valachyová.

Podľa jej slov, ak sa Gréci nedohodnú s veriteľmi na ďalšom balíku pomoci, krajina nebude schopná 20. júla tohto roka splatiť pôžičku ECB, ktorá by prestala poskytovať Grécku núdzovú likviditu. Grécko by tak podľa Valachyovej muselo prijať novú menu, keďže by nemalo dosť eur na zachovanie fungovania krajiny. "Modifikovaná verzia tohto scenára je dočasné zavedenie paralelnej meny. Technicky by Grécko zostalo v eurozóne, ale muselo by pre nedostatok likvidity zaviesť vlastnú menu, ktorá by hneď voči euru devalvovala. Dalo by sa naďalej platiť eurom," vysvetlila Valachyová.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

11:09 Pokiaľ sa banky do pár dní neotvoria, v krajine začne skutočná kríza

Na rade je ešte Európska centrálna banka (ECB), ktorá by mohla zvýšiť pomocnú likviditu gréckym bankám. "ECB to ale sotva spraví, keďže už teraz ELA dosahuje svoje hranice," podotkol Ižip. Podľa neho by ECB pomohla pravdepodobne gréckym bankám iba v prípade, že sa Grécko dohodne s eurozónou.

Viacerí ministri financií eurozóny sa však vyjadrili, že momentálne neexistuje žiadny základ, na ktorom by sa dala dohoda stavať. "Gréci môžu už o pár dní zistiť, že banky sú stále zatvorené, obchody sú prázdne a štát nemá čím platiť dôchodky a mzdy. Ľudia vyjdú do ulíc. Vláda padne. Európa poskytne Grécku preklenovací úver, aby prežilo. Budú sa konať nové voľby a zvíťazia proreformné strany. Grécko ostane v eurozóne," hovorí o ďalšom scenári možného vývoja Ižip.

11:03 Najviac dlžia Gréci Nemcom

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

11:01 Títo 114 slovenskí poslanci zahlasovali za euroval. "To či títo ľudia zachránili svet, alebo potopili vlastných občanov ukáže však až čas," písali sme pred tri a pol rokmi.

10:59 Analytici očakávajú niekoľko scenárov

Tým prvým je, že veritelia ustúpia. "Syriza má jednoznačný mandát a už ustupovať nebude. Dohodu úplne nevylučujem, možno dostanú veritelia rozum a uvedomia si, že Brusel by mal viac počúvať voličov, alebo sa skutočne môže stať, že periférne dlhopisy skolabujú, vidím to ale ako menej pravdepodobný scenár," predpokladá analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Druhou pravdepodobnejšou možnosťou podľa neho je, že nikto neustúpi a grécke banky zostanú zatvorené. "Grécka vláda zrejme nebude spočiatku chcieť vystúpiť z eurozóny, a tak sa do niekoľkých dní naštartuje paralelný obeh. Ten začne buď vtedy, keď bankám dôjde úplne hotovosť, alebo keď vláde dôjdu eurá a nebude mať čím platiť dôchodky a platy," myslí si Boros.

10:56 Grécko bude musieť tlačiť vlastné peniaze a môže padnúť aj vláda

Pád gréckej vlády, výnimočný stav alebo tlačenie vlastných peňazí. Takéto možné scenáre očakávajú analytici po tom, čo Gréci v nedeľňajšom referende povedali "nie" úsporám a reformám. "Ako hlavný scenár vidíme situáciu, keď Európa bude vyčkávať. Grécko sa bude medzitým škvariť na oleji, ktorý si samo navarilo. Situácia v Grécku začne byť možno už od dnes dramatická," predpokladá analytik spoločnosti Trim Broker Ronald Ižip.

Smutné ráno v Grécko
Zobraziť galériu (60)
Smutné ráno v Grécko  (Zdroj: SITA)

Podľa neho tak Grécko môže smútiť, pretože jeho šance na zotrvanie v eurozóne klesli na 20 %. "Až tento týždeň sa ukáže pravá tvár gréckeho premiéra, ktorý vo svojej kampani sľuboval, že už v pondelok bude s veriteľmi dohoda a od utorka sa otvoria banky. Je takmer isté, že klamal, aby vyhral," doplnil Ižip s tým, že pre Grécko bude mať ale táto výhra trpkú príchuť.

10:38 Gréci majú peniaze už len pár hodín

Vedenie Európskej centrálnej banky (ECB) sa dnes zíde, aby rozhodlo, či poskytne Grécku ďalšiu prostriedky. Išlo by však len o krátkodobé riešenie. "Grécke banky majú rezervu na niekoľko dní možno len na několk hodín," uviedol ekonomický komentátor BBC Theo Legget.

Aj dnes sú grécke banky zavreté. Ľudia môžu vyberať len 60 eur denne. Dôchodcovia môžu vytiahnuť 120 eur.
Zobraziť galériu (60)
Aj dnes sú grécke banky zavreté. Ľudia môžu vyberať len 60 eur denne. Dôchodcovia môžu vytiahnuť 120 eur.  (Zdroj: SITA)

10:36 Grécka dráma prináša na trh volatilitu

„Výsledok včerajšieho gréckeho referenda, v ktorom občania odmietli podmienky veriteľov, spôsobí na finančných trhoch zvýšenú volatilitu a nárast neistoty. Najviac postihnuté budú rizikové aktíva ako sú akcie, pri ktorých sa dá očakávať ich pokles. Takisto by malo prísť k rozšíreniu rizikových prémií pri dlhopisoch periférnych krajín ako sú Taliansko, Španielsko či Portugalsko. Nákaza by však mala byť limitovaná, pretože periférne krajiny sú menej zraniteľné ako pred niekoľkými rokmi. Investori dajú prednosť bezpečným dlhopisom ako nemecké či americké, takže ich ceny stúpnu (výnosy poklesnú),“ myslí si Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management Slovensko.

10:15 Gréci majú rovnakú nezamestnanosť ako v roku 1985.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

10:08 Čo ponúkne grécky premiér Tsipras?

Európski lídri tak po referende vyčkávajú na to, čo im Tsipras ponúkne, aby udržal Grécko v eurozóne. Otázkou však zostáva, či môžu vôbec rokovať s vládou, ktorá odmietla podmienky záchranného programu po tom, ako Írsko a Portugalsko podstúpili tento bolestivý proces. Tsipras pred referendom sľuboval voličom, že banky v krajine, ktoré sú už týždeň zatvorené, sa dnes znova otvoria. Ale bez pomoci od ECB to nebude možné. Vláda v Aténach môže mať na budúci týždeň problémy s vyplatením dôchodkov a platov štátnym zamestnancom.

Gréci sú zúfalí
Zobraziť galériu (60)
Gréci sú zúfalí  (Zdroj: SITA)

10:06 Neexistuje obed zadarmo

"Vo svete nie je nič zadarmo. Ak Tsipras chce odpustenie časti dlhu, musí dať dokopy realistický návrh reforiem a opatrení," uviedol Wolfango Piccoli, generálny riaditeľ spoločnosti Teneo Intelligence pre televíziu Bloomberg. "Prvý krok tak musia urobiť Atény," dodal.

10:03 Gréci aj napriek NIE, nedostanú ďalšie peniaze ľahšie. Na Twitteri komentoval aktuálnu situáciu náš minister financií Peter Kažimír.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

9:56 Mimoriadne zasadnutie Európskej centrálnej banky

Európska centrálna banka (ECB) sa dnes bude zaoberať žiadosťou Grécka o zvýšenie limitu pre núdzové financovanie gréckych bánk. Grécky premiér Alexis Tsipras verí, že banka Aténam vyhovie, aby zabránila humanitárnej kríze v Grécku. Ale čo sa týka podmienok veriteľov, ktorí na odvetu za finančnú pomoc požadujú od Atén reformy, Tsipras zopakoval doterajšie stanovisko: Grécko nepristúpi na žiadnu dohodu, ktorá by nezahŕňala reštrukturalizáciu gréckeho dlhu.

Trhy padajú
Zobraziť galériu (60)
Trhy padajú  (Zdroj: SITA)

9:52 Pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny je vysoká

Podľa analytikov banky ING pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny je po referende už vyššia ako 50 %, prvýkrát pod začiatku krízy. Richard Jerram z Bank of Singapore sa ale domnieva, že hrozba rozšírenie krízy aj na ostatné štáty menovej únie je teraz na rozdiel od roku 2010 už len obmedzená. Kľúčovým ukazovateľom je riziková prirážka na dlhopisy tzv. okrajových štátov eurozóny a situácia okolo nich je zatiaľ pokojná.

9:42 Mimoriadny summit EÚ

Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na utorok 7. júla mimoriadny summit o Grécku. Väčšina analytikov sa domnieva, že odchod Grécka z eurozóny je najpravdepodobnejším scenárom. A upozorňujú, že účet za udržanie Grécka v bloku bez požadovaných reforiem by bol neprimerane vysoký. Preto nemožno ani očakávať, že následná diskusia prebehne hladko a rýchlo tak ako referendum.

9:31 Kompletné výsledky referenda

Výsledky referenda sú rozhodujúcejšie než predpovede tesného hlasovania z prieskumov. Sčítanie už 98,5 percenta hlasov potvrdilo, že "nie" požadovaným úsporným reformám povedalo 61 percent voličov a za sa ich vyslovilo len 39 percent. Účasť dosiahla 62,5 percenta. Na námestí Syntagma v centre Atén niekoľko tisíc ľudí mávalo transparentmi s nápisom "Nie" a kričalo "Nikdy nezvíťazia".

Kompletné výsledky referenda
Zobraziť galériu (60)
Kompletné výsledky referenda  (Zdroj: Twitter)

9:25 Grécko podpísalo svoju samovraždu

"Gréci práve podpísali svoju samovraždu," povedal Mujtaba Rahman zo spoločnosti Eurasia Group pre Financial Times. Dnes sa budú konať tri mítingy najvyšších európskych politikov a centrálnych bankárov.

9:15 Kto vlastní grécky dlh?

Kto vlastní grécky dlh? Sú to najmä európske štáty, ECB a MMF
Zobraziť galériu (60)
Kto vlastní grécky dlh? Sú to najmä európske štáty, ECB a MMF  (Zdroj: Twitter)

8:55 Gréci výsledok oslavovali

Celé rodiny sa zahaľovali do gréckej vlajky a tancovali, iní odpaľovali svetlice nad fontánou. 
"Odkaz 'nie' znamená, že nie sme vystrašení po všetkom tom tlaku, ktorému sme čelili z Európy i v našej krajine," povedal 47-ročný učiteľ Stathis Efthimiadis. Rovnako ako ďalší voliči, ktorí hlasovali "nie", Efthimiadis neverí varovaniam európskych i niektorých gréckych predstaviteľov z uplynulého týždňa, že "nie" v referende spustí reťaz udalostí vedúcich k vystúpeniu Grécka z eurozóny. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Naopak, on i iní podľa vlastných slov očakávajú, že grécky premiér Alexis Tsipras sa vráti k rokovaciemu stolu a získa pre krajinu menej prísne podmienky výmenou za nový balík pomoci. 
Európski činitelia však zdôraznili, že po "nie" v referende pre nich bude ťažké sadnúť si k novým rokovaniam s Tsiprasom.

8:47 Gréci musia medzičasom znášať kapitálové kontroly, obmedzenia vo finančnej oblasti zavedené vládou s cieľom zabrániť zrúteniu bankového systému.

Banky by podľa očakávaní mali ostať zatvorené najmenej do utorka. Gréci si okrem toho nemôžu vybrať z bankomatov viac než 60 eur a nebudú môcť vyberať peniaze ani z bezpečnostných schránok v bankách. Dôchodcovia čelia neistote, či si budú môcť vybrať penzie. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Michalis Tsatsakis, 35-ročný zamestnanec banky, ktorý oslavoval na námestí Syntagma, hovoril o ťažkých chvíľach z minulého týždňa, keď musel mnohým klientom povedať, že sa nemôžu dostať k svojim vkladom. Tsatsakis tiež uviedol, že ak banky ostanú zatvorené ďalšie dni, očakáva, že čoskoro nebudú v bankomatoch peniaze. 

8:35 Grékov tento finančný tlak nezlomí

"Myslím si, že budú určité problémy v bankovom sektore, ale mali by sme ich dokázať zvládnuť," povedal. "Chcem, aby pán Tsipras trval na svojom. Mal by byť neochvejný. Veríme mu."  Nedeľňajšie referendum by bolo náročnou voľbou pre každú krajinu, konštatuje Reuters. V Grécku pritom ľudia išli hlasovať v situácii, keď už majú dosť a sú rozhnevaní po piatich rokoch znižovania platov, dôchodkov a verejných služieb - kombinácii úsporných opatrení, ktoré znížili príjem domácnosti o tretinu a zanechali štvrtinu ľudí bez práce. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

V nedeľu večer však mnohí uviedli, že krajina sa okolo referenda zjednotila.  "'Nie' znamená, že sa všetci dokážeme zhodnúť, a toto rozhodnutie nás okolo niečoho spája," povedal 25-ročný herec Odysseas Konstantinu. "Veľké zmeny si vyžadujú veľké obete. Teraz potrebujeme zachovať pokoj," dodal. 

8:10 Minister financií Janis Varufakis oznámil, že odstupuje z funkcie

Grécky minister financií Janis Varufakis dnes oznámil, že odstupuje z funkcie. Stalo sa tak len deň po referende, v ktorom grécki voliči odmietli podmienky záchranného programu, čo je v podstate Varufakisovo víťazstvo. Varufakis sa preslávil svojím "drzým štýlom" a často a s obľubou poskytoval médiám kontroverzné vyhlásenia. Jeho prístup k riešeniu problémov hneval ministrov financií eurozóny a ich grécky kolega sa nakoniec na spoločných zasadaniach ocitol v izolácii. Aj preto sa rozhodol odstúpiť z funkcie, aby uľahčil Aténam vyjednávania.

Európa nesmie Grécko nechať
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Twitter)

Varufakis, marxistický ľavičiar, mal však veľmi napäté vzťahy s ministrami financií eurozóny. Odmietal akékoľvek kompromisy a neodkázal nájsť s ministrami spoločnú reč.  Vo svojom vyhlásení skonštatoval, že má obavy, že nebude vítaný na rokovaniach tzv. Euroskupiny a domnieva sa, že bez neho má premiér Alexis Tsipras väčšie šance na dosiahnutie dohody s veriteľmi.

Grécko môže opustiť eurozónu, reaguje Kažimír

Nočná mora architektov eura, že krajina môže opustiť eurozónu, sa javí ako pravdepodobný scenár. Takto na výsledky gréckeho referenda reagoval minister financií SR Peter Kažimír. 

Vyjadril sklamanie nad výsledkami plebiscitu. "Odmietnutie reforiem však neznamená, že Grécko dostane peniaze ľahšie," napísal minister na svojom twitterovom profile. "Sme jednotní a musíme na túto situáciu reagovať čo najrýchlejšie," dodal Kažimír.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Po sčítaní 85 % hlasov je už jasné, že Gréci v nedeľňajšom referende odmietli ďalšie úsporné opatrenia. Podiel tých, ktorí hlasovali "nie" sa ešte zvýšil z predchádzajúcich 61 % na 62 %. 

Na výsledky už reagovalo euro prudkým oslabením v ázijsko-tichomorskom rannom obchodovaní, keď voči americkému oslabilo o 1,4 %. Straty neskôr znížilo a obchodovalo sa na úrovni 1,0992 USD/EUR. 

Ministri financií eurozóny sa stretnú tento víkend, aby prediskutovali výsledok gréckeho referenda, potvrdil hovorca predsedu Eurogroup Jeroena Dijsselbloema. Nebude to však hneď v pondelok, ale koncom týždňa. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande sa medzitým v telefonickom rozhovore zhodli, že v utorok by sa mali stretnúť lídri krajín eurozóny. Predseda európskej rady Donald Tusk vzápätí potvrdil, že v utorok sa hlavy štátov stretnú na mimoriadnom summite.

Výsledky gréckeho referenda potešili euroskeptikov

Ak grécke "nie" v nedeľňajšom referende šokovalo lídrov eurozóny, potešilo oponentov Európskej únie, podľa ktorých ukázalo, že celý európsky projekt vrátane eura zomiera, napísala v noci na dnes agentúra Reuters.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Grécki voliči väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine, čím uštedrili jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999. 

"Projekt EÚ teraz zomiera," vyhlásil líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. "Je skvelé vidieť odvahu Grékov navzdory politického a ekonomickému šikanovaniu Bruselu," dodal Farage, ktorý dúfa, že Briti budú nasledovať grécke "nie" v plánovanom referende o tom, či má Británia zostať v EÚ. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Euroskeptici od Francúzska po Fínsko a na južných i severných pobrežiach Európy vyzdvihli grécku demokraciu za dištancovanie sa od toho, čo niektorí označujú za "oligarchiu" kontrolujúcu Európsku úniu, najväčší ekonomický blok sveta. 

Pre oponentov európskej integrácie ponúka grécka kríza cenné ponaučenia: od slabosti politicky presadzovanej 19-člennej eurozóny po to, ako elity nepočúvajú vlastných občanov alebo finančné trhy. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Strany kritické k EÚ z ľavej i pravej časti politického spektra prekvapili politický establishment Európy, keď vlani získali celkovo viac než štvrtinu kresiel v Európskom parlamente. Euro a EÚ vykresľujú ako výtvor nadutej elity, ktorá zaviedla 500 miliónov Európanov do hospodárskej stagnácie a neochránila pracovníkov pred globalizáciou, imigráciou a úpadkom. 
"NIE. NIE. NIE. Nie Sovietskemu zväzu nezamestnanosti a imigrácie. Áno Novej Európe, založenej na práci a rešpekte voči Ľuďom," napísal líder talianskej strany Liga Severu Matteo Salvini na Twitteri. 

Hoci osud Grécka dominuje v titulkoch v Berlíne, Paríži i Londýne, dlhodobým dôsledkom tzv. Grexitu, odchodu Grécka z eurozóny, by mohlo byť prehlbovanie pochybností vo verejnej mienke po celej únii. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

"Grécke 'nie' musí viesť k rýchlemu odchodu Grécka z eurozóny, čím skôr, tým lepšie," uviedol holandský populistický politik Geert Wilders. "Dnešok je začiatkom demontáže eurozóny," vyhlásil.  Francúzska ultrapravicová politička Marine Le Penová označila výsledok referenda v Grécku za víťazstvo v boji proti "oligarchii Európskej únie". 

"Európske krajiny by mali využiť túto udalosť na to, aby sa zišli za rokovacím stolom, zhodnotili neúspech eura a úsporných opatrení a zorganizovali zrušenie systému jednej meny, čo je potrebné na návrat k skutočnému rastu, zamestnanosti a znižovaniu dlhu," uviedla líderka strany Národný front. 

Grécke "nie" podľa Varoufakisa otvára priestor na férovú dohodu

Grécke "nie" v referende dohode s veriteľmi je v súlade s demokraciou a sociálnou spravodlivosťou. Vyhlásil to grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že tento výsledok umožní Grécku, aby svojich partnerov vyzvalo na spravodlivú dohodu. "Od zajtra so statočným 'nie', ktoré nám grécki občania dali do rúk... budeme vystierať pomocnú ruku smerom k našim veriteľom. Každého jedného z nich budeme vyzývať, aby sme našli spoločný základ," povedal Varoufakis s tým, že "nie" v referende je veľké "áno" demokratickej Európe.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Európska centrálna banka (ECB) pravdepodobne ponechá objem núdzových úverových liniek (ELA) pre grécke banky na nezmenenej úrovni. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Toto stanovisko už prichádza v reakcii na výsledky referenda. Gréckym bankám tak ostáva už len málo času, kým vyčerpajú aktuálny objem približne 89 mld. eur, ktoré majú v rámci ELA k dispozícii. V nasledujúcich dňoch by tak mohli byť banky naďalej zatvorené. 

Ponechanie objemu ELA na nezmenenej úrovni by však znamenalo, že grécke banky sa vyhnú drastickej alternatíve, v rámci ktorej by aktuálna pomoc skončila, čo by spôsobilo okamžitý kolaps gréckych bánk.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Dijsselbloem ľutuje výsledky referenda, Schulz žiada humanitárny program

Predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem označil výsledky nedeľňajšieho gréckeho referenda za "veľmi poľutovaniahodné pre budúcnosť Grécka".

Holandský minister financií za posledných päť mesiacov rokovaní odmietal snahy Grécka získať miernejšie podmienky pre finančný záchranný program. Ako v noci na dnes uviedol, "na zotavenie gréckej ekonomiky sú nevyhnutné ťažké opatrenia a reformy". "Teraz počkáme na iniciatívy gréckych predstaviteľov," citovala ho agentúra AP. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Dijsselbloem dodal, že ministri financií eurozóny budú hovoriť o dôsledkoch gréckeho referenda v utorok, v rovnaký deň, na ktorý bol zvolaný aj summit lídrov krajín používajúcich spoločnú európsku menu.  Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na výsledky gréckeho referenda vyhlásil, že lídri eurozóny by na plánovanom utorkovom summite mali hovoriť o "programe humanitárnej pomoci pre Grécko". 

Schulz vo vyhlásení uviedol, že Atény by v najbližších hodinách mali predložiť "zmysluplné a konštruktívne návrhy", aby znova rozbehli rozhovory o ďalších 18 krajinami eurozóny. "Ak nie, vstupujeme do veľmi ťažkého a dokonca dramatického obdobia," zdôraznil. 

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Schulz dodal, že radoví občania, dôchodcovia, chorí ani deti v materských školách nemali doplácať na dramatickú situáciu, v ktorej sa nachádza Grécko. Vinu za ňu pripísal vláde v Aténach s tým, že krajina potrebuje okamžite humanitárny program. 

Vodca skupiny S&D v EP vyzval na obnovenie rozhovorov s Gréckom

Vodca druhej najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente, Skupiny socialistov a demokratov (S&D), Talian Gianni Pittella dnes vyzval na obnovenie rokovaní medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

"Rešpektujeme vôľu gréckeho národa a berieme na vedomie jasný výsledok referenda," citovala Pittellu tlačová agentúra DPA. Zdôraznil, že ide o budúcnosť Európskej únie. 
Pittella vyzval na oživenie rokovaní "inšpirovaných novým postojom súdržnosti a spolupráce". 
Nabádal tiež grécku vládu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu so "zodpovedným postojom" a vyzval ďalšie nemenované štáty, aby odložili "neprijateľnú prísnosť, národné sebectvo a domáce politické hry". 

Grécke "nie" veci skomplikuje, dvere ale ostávajú otvorené

Grécke "nie" návrhom medzinárodných veriteľov na riešenie finančnej krízy v krajine veci skomplikuje, napriek tomu dvere na ďalšie rokovania ostávajú otvorené. Povedal to belgický minister financií Johan Van Overtveldt, ktorý ako jeden z prvých predstaviteľov eurozóny reagoval na oficiálne predbežné výsledky referenda v Grécku. Tie poukazujú na výrazné víťazstvo tábora odmietajúceho podmienky veriteľov. Informovala o tom agentúra AP.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Ako dnes povedal pre televíznu stanicu VRT, víťazstvo tábora "nie" veci skomplikuje. Trvá však na tom, že dvere ostávajú otvorené, aby sa mohli čo najskôr, "doslova do niekoľkých hodín", obnoviť rozhovory s gréckou vládou. Podľa neho by Euroskupina mohla znovu začať diskutovať o opatreniach, "ktoré vrátia grécku ekonomiku na správnu cestu a poskytnú Grékom perspektívu do budúcnosti". 

Pred vyhlásením belgického ministra však zdroj z eurozóny uviedol, že Euroskupina sa v súvislosti s výsledkami referenda v Grécku neplánuje v pondelok 6. júla mimoriadne zísť. Na otázku agentúry Reuters, či je na pondelok naplánovaná schôdzka Euroskupiny, predstaviteľ eurozóny, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol: "V žiadnom prípade. (Ministri) by ani nevedeli, o čom vlastne majú rokovať," dodal.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Merkelová a Hollande sa vyslovili za summit lídrov eurozóny v utorok

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes večer v telefonáte s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom zhodla, že summit lídrov krajín eurozóny by sa mal konať v utorok po tom, ako Gréci v referende odmietli podmienky pomoci medzinárodných veriteľov. Oznámil to hovorca nemeckej vlády.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Merkelová a Hollande sú podľa neho tiež zajedno v tom, že výsledky hlasovania gréckych občanov by mali byť rešpektované. Francúzsky Elyzejský palác potvrdil, že obaja lídri si želajú summit v utorok, píše agentúra Reuters. 

Verhofstadt: Tsipras musí teraz ukázať, že dokáže viac, ako iba odmietať návrhy

Nadchádzajúci týždeň ukáže, či je grécky premiér Alexis Tsipras ozajstný politický vodca, ktorý ponúka riešenie, alebo len falošný prorok bez vlastných myšlienok. Po výsledkoch dnešného referenda v Grécku, keď voliči odmietli tlak úsporných opatrení zo strany veriteľov, to uviedol líder skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente Guy Verhofstadt.

"Toto odmietnutie vytvorí mnoho neistoty a mohlo by dokonca viesť k nežiaducemu Grexitu. Teraz je na Tsiprasovi, aby ukázal, že to naozaj myslel vážne, že chce zostať v eurozóne. Musí navrhnúť dôveryhodnú reformu a balíček návratnosti. Ak to urobí, európski lídri by mu mali dať ďalšiu šancu," uviedol šéf ALDE v správe pre médiá.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov Tsipras síce vyhral referendum doma, ale stratil dôveryhodnosť vo zvyšku Európy. V odkaze gréckemu premiérovi Verhofstadt uviedol, že pojem "peniaze za nič" existuje iba v piesňach. Aj preto Tsipras musí teraz ukázať, že dokáže viac, ako iba odmietať návrhy. "Tento týždeň určí, či je Tsipras vodca, ktorý ponúka riešenie, alebo falošný prorok bez akýchkoľvek vlastných myšlienok," spresnil šéf ALDE, ktorá je štvrtou najvplyvnejšou skupinou europarlamentu.

Dodal, že riešenie znamená návrh skutočných a hlbokých reforiem, ktoré majú z Grécka urobiť opäť konkurencieschopnú ekonomiku. To by sa malo diať predovšetkým zásadným prepracovaním fungovania gréckej klientelistickej spoločnosti, účinným bojom proti zakorenenej korupcii a radikálnym znížením vládnych výdavkov na prebujnenú štátnu administratívu.

V gréckom referende hlasovalo
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska liberálna europoslankyňa Sylvie Goulardová, ktorá je členkou parlamentného výboru pre hospodárske a finančné záležitosti, vyzvala Tsiprasa, aby prišiel do zákonodarného zboru EÚ poskytnúť návrhy riešenia krízy vo svojej krajine.

"Po rokoch kalenia vody za zatvorenými dverami s katastrofálnymi výsledkami musí dôjsť v Grécku k cezhraničnej a transparentnej diskusii," uviedla Goulardová. "Poďme dať demokracii šancu. Premiér Tsipras by mal vysvetliť na pôde Európskeho parlamentu, pred zástupcami všetkých európskych občanov, čo navrhuje," zdôraznila.

Čína verí, že Grécko krízu prekoná

Čína verí, že Grécko krízu prekoná s  pomocou "všetkých zainteresovaných strán". Uviedol to dnes Čcheng Kuo-pching, štátny tajomník čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ale nepovedal, či sa grécky premiér Alexis Tsipras zúčastní summitu tzv. štátov BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktorý sa v druhej polovici tohto týždňa uskutoční v Rusku.

Grécki voliči v nedeľnom (5.7.) referende odmietli podmienky záchranného programu, čo ešte prehĺbi ich spory s veriteľmi a vyvoláva pochybnosti o zotrvaní Grécka v eurozóne. Čcheng Kuo-pching v tejto súvislosti vyhlásil, že verí, že Európa grécku dlhovú krízu "primeraným spôsobom" vyrieši. Pripomenul, že kríza nezasiahne len Grékov, ale celý svet.

Grécke referendum oslabilo európsku
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku, či sa aj Tsipras zúčastní summitu BRICS, povedal len toľko, že hostiteľskou krajinou je Rusko, takže je v kompetencii Moskvy, aby rozhodla, či pozve aj lídrov iných krajín.

Ruské ministerstvo financií minulý týždeň ale informovalo, že Moskva neponúkla Grécku, aby sa stalo členom Novej rozvojovej banky, ktorú sa chystajú štáty BRICS založiť práve na nadchádzajúcom summite.

Viac o téme: ReferendumGréckoPeter KažimírEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu