Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS chce sprísniť majetkové priznania: Každý boháč musí preukázať, odkiaľ má majetok!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Majetkové priznania by mali podávať všetci občania, ktorých majetok prevyšuje sumu 500.000 eur. Myslí si to predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko, ktorý by spolu so sprísnením majetkových priznaní verejných funkcionárov sprísnil aj zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

"Návrhy pre sprísnenie preukazovania pôvodu majetku a majetkových priznaní sa nemajú týkať len politikov, verejných funkcionárov, pracovníkov štátnej správy či policajtov, ale všetkých, čo žijú v nadštandardných pomeroch. Každý takýto človek musí vedieť preukázať, ako a odkiaľ majetok nadobudol," tvrdí Danko.

Osoby s hnuteľným a nehnuteľným majetkom nad 500.000 eur by mali podľa predstavy SNS preukázať pôvod majetku do konca kalendárneho roka. Nasledujúci rok by sa podľa národniarov dali lepšie sledovať majetkové prírastky. Osobu, ktorá by nevedela svoj príjem preukázať, by Danko zdanil osobitnou sadzbou. Ak by osoba nadobudla majetok nelegálne, štát by ho mal podľa SNS zhabať.

Parlamentné strany v súčasnosti rokujú o novele zákona o konflikte záujmov, v rámci ktorej sa majú sprísniť majetkové priznania verejných činiteľov. Zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majetku momentálne poslanci neriešia.

V prípade prísnejších majetkových priznaní sa hovorí o tom, že by sa majetok mal bližšie opisovať. Viaceré strany sú tiež za to, aby sa priznával aj majetok, ktorý verejný činiteľ nevlastní, ale užíva ho. Práve tieto prípady riešil v minulosti parlamentný výbor v súvislosti aj s expredsedom SNS Jánom Slotom, ktorý vtedy mal mať luxusnú vilu a jachtu v Chorvátsku a tiež si mal požičiavať stíhačku Delfín. 

Viac o téme: Majetkové priznanieSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu