Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smer stratil výhovorku pri schránkach, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obmedzenia pre schránkové firmy by sa mali podľa podpredsedníčky strany Most-Híd Lucie Žitňanskej rozšíriť. Zaviesť by sa mali aj sankcie v prípade uvedenia nepravdivých informácií. Žitňanská preto predložila pozmeňujúci návrh k zákonu o verejnom obstarávaní.

Spúšťačom tvorby tohto zákona bola známa kauza CT, v ktorej pozadí sa objavili schránkové firmy. Parlament následne prijal uznesenie, v ktorom sa zaviazal prijať komplexný zákon, ktorý by obmedzil schránkovým firmám pôsobenie pri všetkých oblastiach nakladania s verejnými financiami tým, že zavedie pre nich povinnosť zverejniť konečného užívateľa výhod. Podľa Lucie Žitňanskej si doteraz Robert Fico aj poslanci za Smer v súvislosti s týmto zákonom iba protirečia.

„Predložili do parlamentu zákon, ktorý nespĺňa uznesenie NR SR, za ktoré aj sami hlasovali s výhovorkou, že sa čaká na smernicu EÚ. Smernica je však už na svete a je z nej zrejmé, že súčasná podoba zákona je nedostačujúca, keďže smernica ide v rozsahu registra konečných užívateľov výhod ďalej ako predložený zákon,“ uviedla Žitňanská. Podľa nej tak Smer stráca ďalšiu výhovorku, prečo neprijať zákon, ktorý by naozaj obmedzil pôsobenie schránkových firiem s nejasným pozadím vo verejnom sektore. 

Podľa Žitňanskej premiér Fico s obľubou na tlačovkách hovorí, že opozícia nemá žiadne riešenia. „Aby túto vetu v prípade schránkových firiem nemohol vysloviť, predkladám pozmeňujúci návrh k zákonu o verejnom obstarávaní, ktorý napĺňa uznesenia parlamentu, za ktoré hlasovala aj drvivá väčšina poslancov vládnej strany Smer,“ vyhlásila podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

Pozmeňujúci návrh urobí tento zákon účinnejší a rozšíri jeho pôsobnosť na všetky schránkové firmy, ktoré chcú čerpať verejne zdroje pre všetky oblasti používania verejných financií a na všetky subjekty verejnej správy. Taktiež zavádza finančné sankcie v prípade, že schránková firma do registra konečných užívateľov výhod uvedie nepravdivé informácie. 

V tejto chvíli sa podľa Žitňanskej už naozaj nie je na čo vyhovoriť a ide len o vôľu poslancov za Smer. „Nie je žiadny racionálny dôvod, aby sa účinnosť zákona o schránkových firmách nerozšírila. Smer musí ukázať, či chce schránkovými firmám obmedziť pôsobenie naozaj alebo sa budú ďalej hrať s trpezlivosťou verejnosti vymýšľaním ďalšej výhovorky, prečo to inak nejde,“ dodala na záver Žitňanská.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáSmer-SDMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu