Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslancov dnes čakalo prekvapenie: Chren rozdával čokoládové vajíčka

Poslanci si dnes našli na stoloch darček v podobe čokoládového vajíčka Zobraziť galériu (4)
Poslanci si dnes našli na stoloch darček v podobe čokoládového vajíčka (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Martin Chren dnes položil poslancom parlamentu na stôl čokoládové vajíčka, ktorým vo štvrtok (2.7.) uplynie dátum minimálnej trvanlivosti. Chce tým upozorniť na to, že obchody sú povinné okamžite ich zlikvidovať. Spolu s kolegami z mimoparlamentnej strany SKOK predkladajú na rokovanie novelu zákona o potravinách, ktorá má umožniť ďalšie využitie takýchto potravín na sociálne účely.

"Slovensko je dnes takmer jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má stanovené takéto prísne pravidlá nakladania s použiteľnými potravinami. Spôsobuje to obrovské sociálne, ekologické i finančné škody," zdôraznil Chren.

Slovenské obchody museli podľa neho vlani zlikvidovať vyše 50.000 ton dobrých a zdraviu neškodných potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Išlo napríklad o múku, cestoviny, bonbóny, keksy, cukríky či nápoje.

Poslanci si dnes našli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

"V našom zákone navrhujeme, aby stále dobré a zdraviu neškodné trvanlivé potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti mohli obchody bezplatne venovať na charitu," priblížil opozičný poslanec. Dosiahnuť tým chcú okrem pomoci chudobným potravinami zadarmo aj zníženie objemu odpadu o desiatky tisíc ton ročne.

"Nie je dôvod myslieť si, že napríklad balenie ryže či čokoládové vajíčko, ktoré má jeden rok a 364 dní, sa môže voľne predávať, a to isté balenie o deň neskôr musí byť zlikvidované ako odpad, namiesto aby zadarmo poslúžilo chudobným a charite," dodal Chren.

Poslanci si dnes našli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: Juraj MiškovMatej ChrenSKOK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu