Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák hovorí jasne: Zmluva o vracaní migrantov platí bez ohľadu na to, čo si myslí Maďarsko

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK – Slovensko pripravuje opatrenia, aby bolo schopné zvládať situáciu po rozhodnutí Maďarska prerušiť prijímanie žiadateľov o azyl vracaných z členských štátov EÚ. Po skončení výjazdového rokovania vlády to dnes v Ružomberku uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Maďarsko v utorok (23.6.) prerušilo až do odvolania prijímanie vracaných migrantov. Argumentuje tým, že na to jeho kapacity nestačia. Kaliňák vyjadril počudovanie nad rozhodnutím, readmisné dohody a ďalšie pravidlá také niečo podľa jeho slov neumožňujú. 

Minister informoval, že od začiatku roku Slovensko vrátilo na územie južného suseda zhruba 200 utečencov. Väčšina z nich bola z krajín bývalej Juhoslávie, v obmedzenom počte šlo o migrantov zo Sýrie a krajín Afriky. 

„Aktuálne to pre nás znamená, že jedného človeka v tejto chvíli nemôžeme vrátiť naspäť, ten je zatiaľ u nás. Zvyšných okolo 200 ľudí sme vrátili,“ ozrejmil Kaliňák. Pripustil ale, že v blízkom čase môžu pribudnúť ďalší migranti.

„Myslím, že ak by sa situácia nemala odstrániť, veľmi rýchlo by sme museli začať konkrétnejšie rokovať, akým spôsobom budeme týchto ľudí navracať, lebo tá zmluva platí bez ohľadu na to, čo si o tom Maďarsko myslí,“ uviedol Kaliňák.

Predseda vlády Robert Fico kritizoval Európsku úniu. Podľa jeho slov nereagovala na problém malej krajiny, akou Maďarsko je, tak adekvátne ako v prípade veľkých krajín. „Fakt je ten, že dnes hovoríme o Grécku a hovoríme o Taliansku, väčší počet migrantov a utečencov ale došiel na územie Maďarska,“ upozornil.

Premiér povedal, že treba rešpektovať Maďarsko, „pokiaľ ide o obrovský tlak, ktorému je vystavené z hľadiska migračných vĺn". Najnovšie rozhodnutie krajiny by podľa Fica malo byť predmetom bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní. „Ja by som teraz v žiadnom prípade nevyvolával emócie. Sadneme si a vyriešime to, ako sa nám podarilo vyriešiť všetko ostatné,“ doplnil.

Viac o téme: MigrantiRobert KaliňákMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu