Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kiska na návšteve v Británii: Stretol sa aj s princom Charlesom, bavili sa o charite

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

WINDSOR – Prezident Andrej Kiska sa dnes na hrade Windsor stretol s Charlesom, princom z Walesu. Stretnutie trvalo približne 45 minút. Hlavnou témou rozhovoru bola charitatívna činnosť, ku ktorej majú obaja blízko, a podpora startupov.

Princ z Walesu investoval podľa vlastných slov cez nadáciu do zhruba 90-tisíc startupov – peniaze vracajú späť, keď ich zarobia. Charles sa zaujímal o závislosť Slovenska na Rusku. Andrej Kiska daroval princovi Charlesovi zarámovanú fotografiu Filipa Kuliseva, na ktorej sú Spišský hrad a Tatry, a pozval ho na návštevu Slovenskej republiky. V novembri uplynie pätnásť rokov, odkedy bol princ Charles naposledy na Slovensku. Navštívil vtedy Badínsky prales či Banskú Bystricu.

Pred stretnutím s Jeho kráľovskou výsosťou položil Kiska vence na vojenskom cintoríne Brookwood k pamätníku slovenských a českých vojakov, ktorí padli v boji proti fašizmu. Brookwoodský cintorín je najväčší v Spojenom kráľovstve. V jeho hroboch sa nachádzajú aj desiatky českých a slovenských vojakov, ktorí slúžili v britskom Kráľovskom letectve.

Dnes večer čakalo prezidenta Kisku ešte slávnostné podujatie v Londýne na pôde veľvyslanectva Slovenskej republiky za účasti osobností britského politického, kultúrneho či podnikateľského prostredia a tiež za účasti krajanov, slovenských mladých profesionálov a študentov, ktorí pôsobia vo Veľkej Británi. Na podujatí mali predstaviť slovenský Aeromobil. Jeden z jeho prototypov bude vystavený pred zastupiteľským úradom v Londýne.

Andrej Kiska je na dvojdňovej pracovnej návšteve Veľkej Británie. Zajtra má na programe stretnutie so starostom City of London Aldermanom Alanom Yarrowom a účasť na panelovej diskusii v rámci podujatia Startup Grind. Diskusia bude zameraná na prezentáciu Slovenska ako krajiny s potenciálom pre inovatívne firmy, rozvoj podnikateľských ekosystémov a vytváranie nových firiem. V sprievode prezidenta vo Veľkej Británii sú zástupcovia slovenskej podnikateľskej sféry.

Viac o téme: Princ CharlesAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu