Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kaliňák v tom má jasno: Polícia situáciu pri proteste proti utečencom zvládla

Róbert Kaliňák
Róbert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák sa domnieva, že polícia dostatočne zvládla situáciu počas mítingu extrémistov proti islamizácii Európy, ktorý sa konal v sobotu (20.6.) na bratislavskom Námestí SNP. Uviedol to dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Áno, myslím si, že áno,“ reagoval minister na otázku moderátora, či sa domnieva, že akcia bola zo strany polície dostatočne zvládnutá. Kaliňák pochválil policajtov aj za zákrok pri Bratislavskom hrade, kde po skončení protestu skupina približne 300 extrémistov napadla účastníkov cyklistického podujatia. Strážcovia zákona extrémistov vytlačili a na policajné oddelenia predviedli 25 osôb.

„Ja si myslím, že zásah bol okamžitý a aj ľudia to hodnotili pozitívne,“ uviedol. Minister upozornil, že policajti nemôžu zakročiť voči ľuďom, ktorí sa voľne pohybujú po meste a nenarušujú verejný poriadok. „Keď sa niekto rozhodne porušiť zákon, tak ho poruší. My sme reagovali okamžite,“ zdôraznil. Podľa neho sa protestujúci po skončení akcie rozdelili asi do 10 skupín. „Nikto nebol zranený a keď sa bavíme o väčších škodách, tým sa podarilo zabrániť,“ skonštatoval.

Minister vnútra navyše zopakoval svoje odmietavé stanovisko ku kvótam pre utečencov, o ktorých diskutuje Európska únia. Podľa nich by Slovensko malo prijať takmer 800 utečencov. „Dôvod je jednoduchý, pretože tie kvóty by znamenali signál, že Európa prijme úplne všetkých,“ uviedol Kaliňák. Podľa neho by išlo o pomyselné uzavretie zmluvy s prevádzačmi, ktorí od ľudí berú peniaze a vystavujú migrantov obrovskému riziku.

Kaliňák chválil aj azylovú politiku Slovenska. „Bez ohľadu na to, či by tie kvóty boli alebo neboli schválené, my naďalej budeme držať tú našu pozíciu a budeme tvrdo stáť za tým, že my robíme správnu azylovú politiku a robíme ju úplne podľa európskych pravidiel,“ zdôraznil. Slovensko podľa neho udeľuje azyl piatim až siedmim percentám žiadateľov.

Viac o téme: ProtestRóbert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu