Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utečencom treba začať pomáhať tam, odkiaľ utekajú, tvrdí Zmajkovičová

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Utečencom treba začať podľa poslankyne NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pomáhať v krajinách, z ktorých utekajú. Ako povedala dnes pre agentúru SITA, momentálne treba síce riešiť vzniknutú náročnú situáciu ako krízovú, ale súbežne treba systémovo riešiť aj príčiny.

„Tábory pomoci, zariadenia pomoci či miesta na prechodné žitie - by mali byť na jednej i druhej strane, tam, odkiaľ ľudia utekajú i tam, kam utekajú,“ povedala s tým, že kvóty situácii nepomôžu. „Traumatizujú ľudí. Z nevedomosti môžu vznikať nové problémy. Ľudia príchod utečencov môžu vnímať ako ohrozenie. Ten pocit strachu je prirodzený a nesvedčí o ničom negatívnom,“ konštatovala. Pomoc budú podľa nej pravdepodobne potrebovať i ľudia na územiach, kam utečenci smerujú. „Väčšina obyvateľov nemá presné informácie, nemá mať odkiaľ skúsenosť, ako žiť v prítomnosti niekoho z inej kultúry,“ uviedla Zmajkovičová.

Poslankyňa Smeru-SD tvrdí, že treba urobiť revíziu foriem pomoci krajinám, ktoré ju dostávajú. Jej cieľom by podľa nej malo byť prehodnotenie miesta pomoci. „EÚ vynakladá na pomoc utečencom približne 6 000 eur na osobu. Tieto peniaze by sa mali použiť na tvorbu podmienok reálneho života, pre ľudí, ktorí sa nemôžu či nevedia o seba postarať. Je na zamyslenie, že väčšina utečencov sú muži, mladí a práceschopní muži – nie ženy a deti,“ upozornila. Ženy a deti podľa nej zostávajú v podmienkach, z ktorých muži utekajú. „Toto treba rozlúštiť a aj tu hľadať možné príčiny súčasnej situácie,“ dodala. 

Podľa Zmajkovičovej utečencom nemôže pomáhať len Európa, ale treba, aby pomohol celý svet. „Všetci sme sa prizerali, ako sa pomaly rúcajú systémy fungovania v Afrike. Treba ísť na miesta, odkiaľ ľudia utekajú a začať už tam byť nápomocným,“ uviedla. Podľa nej pomôcť je našou ľudskou povinnosťou a samozrejmosťou, ale dôležitá je správna forma pomoci. 

Viac o téme: SmerRenáta Zmajkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu