Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci sa prevážajú ako králi: Vieme, do akých miest prelietali tisíce eur daňových poplatníkov

Zľava: Šebej, Kolesík a Blaha
Zľava: Šebej, Kolesík a Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Naši poslanci okrem luxusného platu využívajú ďalšie výhody, o ktorých smrteľník nemôže ani len snívať. Platí to aj o zahraničných cestách. Pozreli sme sa na to, kto toho najviac precestoval z našich poslancov. Vieme, do akých destinácií prelietali tisícky eur daňových poplatníkov.

Poslancom sa skladáme okrem platov na rôzne výhody a patria sem aj zahraničné cesty. Vypýtali sme si z Kancelárie parlamentu čiastky, ktoré previezli najväčší cestovatelia z parlamentu. "Čiastkové náklady, ako stravné + vreckové + ubytovanie, (na niektorých ZPC ubytovanie hradila pozývajúca strana), Kancelária NR SR nesleduje samostatne," odvetili nám z parlamentu k sumám, ktoré nám poslali.

Najviac prevozili Smeráci

Najviac sme sa zložili na cesty poslancovi Smeru Ľubošovi Blahovi. Blaha je predsedom výboru NR SR pre európske záležitosti a za tri roky toho nalietal naozaj dosť. Vzťahy s európskymi politikmi tak utužoval poctivo, keď na jeho cesty išlo takmer 11 tisíc eur.

Druhý najviac precestoval smerák Andrej Kolesík. Poslanec sa dávnejšie preslávil škandálom s hlasovacími lístočkami, na ktorých boli napísané mená kandidátov na šéfa ÚPN, za ktorých mali jeho kolegovia hlasovať. Napriek evidentnému dôkazu to vehementne zapieral. Svoju neveľkú aktivitu v pléne kompenzoval zahraničnými cestami. Po Blahovi previezol najviac, vyše 10 tisíc eur. Iba cesta do Monaka vyšla Kolesíka takmer na dve tisícky eur, do Turecka takmer tisíc pätsto.

Obľúbené Francúzsko

Rovnako Oľga Nachtmanová Smeru nie je veľmi známa poslankyňa. Až osemkrát do Francúzska a dokopy za tri roky previezla takmer 9 a pol tisíc eur. Pritom jej kolegyne Jana Laššáková, Darina Gabániová, Anna Vitteková a Ľubica Rošková sa neslávne preslávili cestou vládnym špeciálom do Petrohradu. Političky svoj výlet nevedeli vysvetliť a čelili obvineniam z plýtvania financií.

Za najdrahšou trojicou nasleduje František Šebej z Mostu a Juraj Droba zo SAS. Prvý menovaný previezol takmer 7 tisíc, druhý takmer 6 tisíc. Šebej je predsedom Zahraničného výboru NR SR a tiež toho veľa nacestuje. Droba je tiež členom (podpredsedom) Zrahničného výboru.

Meno

Zahraničné cesty

Suma ()

Ľuboš Blaha (Smer)

Taliansko, Francúzsko, Cyprus, Rusko, Anglicko, Írsko, Litva, Dánsko, Nemecko, Belgicko, Grécko, Španielsko, Poľsko, Lotyšsko, Holandsko

10 886

Andrej Kolesík (Smer)

Dánsko, Monako, Ukrajina, Francúzsko, Írsko, Rakúsko, Turecko, Čierna Hora, Azerbajdžan, Ukrajina, Gruzínsko, Švajčiarsko, Portugalsko

10 212

Oľga Nachtmanová (Smer)

Francúzsko, Cyprus, Andora, Česko, Švédsko, Azerbajdžan, Rusko

9 409

František Šebej (Most)

Česko, Cyprus, Taliansko, Belgicko, USA, Maďarsko, Írsko, Anglicko, Chorvátsko, Litva, Grécko, Švédsko, Lotyšsko

6 860

Juraj Droba (SAS)

Belgicko, Česko, Maďarsko, Luxembursko, Chorvátsko, Litva, Tunisko, Holandsko

5 943

Viac o téme: ParlamentPoslanec Zahraničné cestyĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu