Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ÚS nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o hmotnej núdzi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KOŠICE - Ústavný súd SR dnes nevyhovel návrhu skupiny 30 opozičných poslancov Národnej rady SR, aby vyhlásil za protiústavné napadnuté ustanovenia zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Podľa opozície znenie zákona, ktoré začalo platiť od začiatku minulého roku, porušovalo právo na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Poslanci tvrdili, že novela na jednej strane stanovuje, čo sú základné životné podmienky, na druhej strane však vytvára reálnu situáciu, v ktorej nebude mať dotknutá osoba tieto podmienky zabezpečené. Stať sa to môže v prípade, ak ľudia v hmotnej núdzi odmietnu odpracovať za mesiac 32 hodín v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností.

"Netvrdíme, že podmieňovanie práva na základné životné podmienky určitou aktivitou potenciálnych poberateľov je z hľadiska nastavenia sociálnej politiky nesprávne, iba tvrdíme, že v tejto podobe je v rozpore so súčasným znením ústavy," uviedli poslanci. Upozorňovali tiež na možnosť nerovnakého zaobchádzania s poberateľmi dávok v hmotnej núdzi.

Predstavitelia obce totiž podľa opozičných poslancov v praxi rozhodujú o tom, ktorí poberatelia dávok si musia dávku odpracovať a ktorí nie. Novela úradníkom nestanovuje povinnosť ponúknuť prácu všetkým občanom v hmotnej núdzi a nestanovuje ani kritériá, podľa ktorých by mali rozhodovať. "Vytvoril sa teda priestor na úplnú svojvôľu úradníkov, komu prácu ponúknu a komu nie," deklarovali poslanci.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v minulosti reagovalo, že prerozdeľovanie práce medzí ľudí v hmotnej núdzi sa bude na úrovni obcí riadiť jasnými pravidlami, aby bola práca ponúkaná férovo a s ohľadom na kvalifikáciu a schopnosti ľudí. Ohradilo sa aj voči výhradám v súvislosti s odoprením pomoci na zabezpečenie základných životných podmienok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu