Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký predvolebný snem Smeru, rozhodlo sa o darčekoch pre Slovákov: Toto je plán!

Robert Fico Zobraziť galériu (7)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sociálne opatrenia pre ľudí je heslo pracovného snemu strany Smer-SD, ktorý sa dnes konal v Bratislave. Vládna strana na ňom schválila druhý sociálny balíček. Ide o opatrenia, ktoré majú pomôcť mladým, rodinám i starším.

Snem otvorila hymna SR. Sobotňajší pracovný snem Smeru-SD riadil ako predsedajúci Pavol Paška. Pašku do tejto funkcie navrhlo predsedníctvo. Delegáti ho za predsedajúceho schválili. Paška je podpredseda strany. V novembri po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR a vzdal sa poslaneckého mandátu.

Silnú pozíciu v strane si však udržal. Predsedajúcim bol aj na výročnom sneme, ktorý sa konal tesne po jeho odchode z parlamentu. To, aby Paška viedol snem, navrhol Robert Fico. „Ľudia čakajú na výsledky snemu,“ povedal Paška po úvodnom hlasovaní. Zároveň konštatoval, že pozvaných bolo 280 delegátov, z nich prišlo 253.

Veľký predvolebný snem Smeru,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vládna strana Smer-SD predstavila po rokovaní druhý sociálny balíček. Mal by podporiť mladé rodiny aj niektoré oblasti hospodárstva, napríklad cestovný ruch. Balík bude podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) obsahovať aj projekty, ktoré majú naďalej podporovať hospodársky rast Slovenska.

Pôjde napríklad o investície do zatepľovania rodinných domov. V balíku sa malo objaviť tiež zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny či zvýšenie minimálnej mzdy. Pôvodne sa hovorilo aj o tom, že k vlakom zadarmo by sa mali vďaka druhému sociálnemu balíku pridať aj lacnejšie autobusy. Napokon sa však v balíčku objaviť nemajú.

Fico: Ľavica vie hospodáriť

Komplexné nové riešenie autobusovej a vlakovej dopravy predstaví vládna strana Smer-SD až v treťom sociálnom balíčku. Ten má byť známy začiatkom roka 2016. Premiér avizoval iné prekvapenia. Druhý sociálny balíček reaguje na pokračujúci hospodársky rast. Slovensko je totiž podľa premiéra krajina, ktorá je dobre rozbehnutá. Máme povinnosť podeliť sa o tieto čísla s verejnosťou, uviedol predseda vlády. 

Fico vyzval Smer: Neznížme sa na úroveň opozície

Strana Smer-SD ponúkne aj v budúcoročných parlamentných voľbách alternatívu stabilného vládnutia. V úvode pracovného Snemu to vyhlásil predseda strany. Zároveň opäť zaútočil na opozíciu, ktorú znova označil za zlepenec kriminalizujúci vládu a sociálnu demokraciu. Na spolustraníkov apeloval, aby sa neznížili na úroveň vulgárnych opozičných politikov.

Opozícia je rozhádaná, rozpadnutá, zaviedla kultúru vulgarizmov a fyzického útoku. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po pracovnom sneme. Opozícia podľa neho nemá program, nepredstavuje alternatívu a „stavia sa do polohy vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov“Fico zároveň odmietol slová opozície, že peniaze, ktoré získali „lepším výberom daní, predstavujú vyššie daňové zaťaženie obyvateľov“. Uviedol, že ekonomike sa dobre darí a v takom prípade sa štát musí podeliť s verejnosťou. 

"Nesmieme sa nechať vyprovokovať a znížiť na úroveň opozície. Ak niektorí opoziční politici fyzicky napádajú predstaviteľov Smeru, ak nás chcú vešať na kandelábre, ak nás nazývajú čvargou, nie my, oni kazia celé meno celej politiky na Slovensku," vyhlásil Fico. Dodal, že Smer-SD je vládna strana s jasným programom a medzinárodne rešpektovaná. "Nepotrebujeme sa predstavovať vulgarizmami, zastrašovaním. My sa potrebujeme predstavovať konkrétnymi výsledkami," adresoval spolustraníkom Fico. 

Veľký predvolebný snem Smeru,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Smeru-SD spochybnil jednotu opozície, jej program a argumenty. "Opozícia nemá absolútne žiadne argumenty. Nemá žiadnu alternatívu, žiadny ucelený program. Hlavnou a vlastne jedinou agendou opozície sa stalo kriminalizovanie vlády a sociálnej demokracie ako takej," zdôraznil Fico.

Opoziční politici si podľa neho "bradu lepia apoštolskú, ale fúzy majú vlastné diabolské, poriadne čertovské". O tom, že im nič nie je sväté, svedčí podľa Fica aj to, že okrem jedného opozičného politika úplne odignorovali podujatia organizované pri príležitosti 70. výročia pádu fašizmu a konca 2. svetovej vojny. "Veľká hanba!" vyhlásil Fico.

SPP bude domácnostiam vracať časť platby za plyn

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude začiatkom budúceho roka vracať domácnostiam časť platieb za plyn. Súčasťou prvého sociálneho balíčka je totiž záväzok znížiť ceny plynu pre domácnosti za dva roky o dvojciferné číslo.

Ako uviedol Fico, od začiatku tohto roka klesla cena plynu o vyše 1 % a očakáva, že na jeseň tohto roka by cena plynu mohla klesnúť o ďalšie 1 až 2 percentá. „Potom to zrátame a matka SPP vráti priamym odberateľom plynu časť platby tak, aby celková zľava predstavovala 10 percent,“ povedal.

Smer-SD je mimoriadne stabilná strana

Smer-SD je podľa Roberta Fica mimoriadne stabilnou stranou, ktorá má jasnú alternatívu a jasný pohľad na nasledujúce obdobie. „Chceme, aby štát, keď sa mu darí, sa podelil aj s občanmi. V tomto duchu sme schválili druhý sociálny balíček. Balíčky sú systémovým krokom v našej práci. Sme pripravení prijímať opatrenia, z ktorých ľudia budú mať prospech,“ zdôraznil Fico. Podľa neho jeho vláda urobila poriadok vo verejných financiách, dlh je pod tromi percentami, klesá nezamestnanosť, má efektívny výber daní, úspešne bojuje s daňovými únikmi.

„Preto sme prijali v roku 2014 prvý sociálny balíček. Ten je už prakticky naplnený. Po úspešnom prvom balíčku bez zvýšenia deficitu sme sa rozhodli pre druhý balíček,“ uviedol Fico s tým, že v decembri príde aj tretí balíček, ktorý sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády, ak bude Smer-SD vo vláde aj po marci 2016.

Vlajkovou loďou sociálneho balíčka je podľa Fica zníženie DPH na základné potraviny. Daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín, ako sú chlieb, pečivo, či mlieko sa má od začiatku budúceho roka znížiť zo súčasných 20 % na 10 %. Ide o jedno z hlavných opatrení druhého sociálneho balíčka. "Okruh základných potravín bude veľmi starostlivo vybraný,“ povedal. V tejto súvislosti chce vláda podpísať memorandá s obchodnými reťazcami, aby sa zníženie DPH premietlo do cien vybraných potravín. 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako uviedol premiér na tlačovej besede, zníženie DPH za vybrané potraviny na 10 % je v pozitívnom zmysle „brutálne“. Ak by sa podľa neho DPH znížila na 19 %, nemalo by to pre občanov žiadny význam, keďže by to neuvidel na cene potravín. "Zníženie dane o 10 percent je zníženie výrobku o 10 percent,“ povedal. Toto opatrenie by podľa neho malo stáť do 100 mil. eur. Fico pritom nevylučuje, že sa okruh potravín, na ktoré sa bude uplatňovať 10-percentná DPH, bude postupne rozširovať. 

Vláda chce tiež pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá od začiatku tohto roka dosahuje 380 eur. Od roku 2016 by mala dosiahnuť 400 eur. „Minimálnu mzdu nikdy nezrušíme,“ vyhlásil Fico. "Chceme od začiatku budúceho roka zvýšiť minimálnu mzdu tak, aby sa míľovými krokmi priblížila k hranici 400 eur,“ povedal Fico. Ďalším opatrením z druhého sociálneho balíčka má byť špeciálny program pomoci pre okresy s nezamestnanosťou nad 20 %.

"Bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných a súkromných investícií, budovania cestnej infraštruktúry a podpory zamestnávania a budovania verejných inštitúcií,“ oznámil premiér. Pôjde podľa neho napríklad o okresy Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, či Sabinov. Smer zavádza tiež špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou nezamestnanosťou, ktorá v nich prekračuje 20 percent. Sú to okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, Sabinov, Sobrance.

Smer-SD chce podporiť aj mladé rodiny. Jedným z opatrení je zvýšenie materskej dávky. Tá by mala podľa Fica stúpnuť zo súčasných 65 % na 70 % hrubej mzdy. "Pokiaľ budeme mať na to budúci rok, pôjdeme až na 75 percent,“ tvrdí predseda Smeru. Stúpnuť by mal aj príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z 230 eur na 280 eur. Ide o príspevok na preplácanie nákladov na jasle, či škôlku, ktorý môžu rodičia dostávať do 3 rokov veku dieťaťa. Smer chce tiež zjednodušiť administratívnu náročnosť pri poskytovaní tohto príspevku tak, aby rodič nepreukazoval výdavky na jasle, či škôlku každý mesiac. 

Do druhého sociálneho balíčka sa dostala podpora pri rozšírení kapacity materských škôl, ktorý je už súčasťou prvého balíčka. "Ide o pokračovanie projektu, kde chceme uspokojiť čo najviac žiadostí miest a obcí,“ uviedol Fico. Ďalším opatrením je výstavba základných škôl modulového typu v regiónoch, kde je nedostatok školských kapacít. Vláda chce tiež poskytovať príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Má ísť o príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov piatych ročníkov základných škôl na školy v prírode úrovni 100 eur, žiakov siedmych ročníkov základných škôl a študentov tretích ročníkov stredných škôl na lyžiarske kurzy v sume 150 eur. Takýto príspevok má získať 120 tis. žiakov a študentov. 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sociálne slabšie rodiny by mali získať nárok na pobyt v štátnych zariadeniach rezortov obrany a vnútra. Podľa Fica by tento nárok malo získať približne 20 tis. ľudí. Smer-SD tiež plánuje znížiť doplatky za lieky pre dôchodcov a zaviesť limit na doplatky za lieky pre deti do 6 rokov. Ľudia nad 62 rokov by podľa Fica mali za lieky zaplatiť doplatky v sume najviac 25 eur za štvrťrok namiesto súčasných 42 eur za kvartál. Na deti do 6 rokov by mala zaviesť hranica na doplatky za lieky do 8 eur za štvrťrok.

Zdravotníctva sa má týkať aj ďalšie opatrenie, a to obnova priestorov štátnych nemocníc. Podľa Fica by to malo viesť k humanizácii nemocničného prostredia. Dvanástym sociálnym opatrením má byť príspevok na zatepľovanie domov a energetických investícií v bytovkách. Pri úplnom zateplení rodinného domu by mali ľudia získať príspevok v sume 30 % nákladov na zateplenie. Okrem toho Štátny fond rozvoja bývania odpustí 15 % z istiny úverov na rekonštrukciu bytových domov. 

Ďalším opatrením je príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie. Má ísť o úhradu časti ceny pri kúpe fotovoltických panelov, veterných turbín, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel. Podpora štátu má byť vo forme poukážok, ktoré pokryjú časť nákladov na kúpu zariadení. Vláda tiež chystá opatrenie na zavedenie lacného bankového účtu pre všetkých, čo bude podľa Fica stáť banky 70 mil. eur. „Každý občan bude mať nárok na jeden bankový účet za zvýhodnenú cenu,“ povedal Fico. Väčšina ľudí by mala získať nárok na bankový účet v sume do 3 eur a ľudia s nízkym príjmom by mali mať bankový účet zdarma. 

Posledným, pätnástym, opatrením z druhého balíčka je fakturácia bez dane z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve. Podľa premiéra by DPH štátu odviedla až posledná firma v reťazci. „Týmto sa zamedzí nadmerným odpočtom v priebehu dodávok stavebných prác a rovnako sa chránia firmy, ktoré často museli platiť DPH, hoci nemali uhradené faktúry,“ povedal Fico na tlačovej besede. Celý druhý balíček by mal podľa Fica stáť 200 mil. eur. „Všetky tieto opatrenia by mali byť realizované počnúc dnešným dňom až do marca 2016, kedy budú voľby do parlamentu,“ povedal premiér. Nevylučuje, že sa bude parlament týmito opatreniami zaoberať na samostatnej schôdzi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu