Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Fica je bezplatná preprava vlakmi opodstatnená

Predseda vlády SR Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Doterajší záujem o bezplatnú prepravu vo vlakoch pre žiakov, študentov a dôchodcov od vlaňajšieho 17. novembra podľa premiéra Roberta Fica potvrdzuje oprávnenosť tohto rozhodnutia. Na bezplatnú vlakovú dopravu sa doposiaľ zaregistrovalo 762-tisíc oprávnených ľudí, pričom denne sa registruje zhruba tisíc osôb.

"Zvýšil sa počet cestujúcich vo vlakoch o viac ako 17 %. V žiadnom prípade nedošlo k poklesu platiacich cestujúcich, ako niekedy namietali naši kritici pri zavádzaní tohto opatrenia," vyhlásil dnes Fico na bratislavskej Hlavnej stanici. Značne sa zvyšuje počet cestujúcich rodín s deťmi, v prípade detí do 15 rokov vzrástol o polovicu. 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po zavedení 50-percentných zliav pre dochádzajúcich do práce vlakom od 1. februára tohto roka narástol počet týchto cestujúcich o vyše 10 %. "Očakávame, že tento nárast bude predstavovať až 20 %," uviedol Fico. Oponenti bezplatného cestovania vlakmi podľa premiéra nemali pravdu. "Je to opatrenie, ktoré neznamenalo zníženie príjmov a znamená väčšie využívanie vlakov na viaceré účely," dodal. Napríklad viacerí, ktorí predtým cestovali do Bratislavy autom, po zavedení bezplatnej prepravy a zvýšení zľavy vo vlakoch obmedzili tento spôsob dopravy a dochádzajú vlakom. 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obe spomínané opatrenia sú súčasťou prvého balíka sociálno-ekonomických opatrení na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov. Z pätnástich je splnených, resp. sa realizuje, dvanásť. Premiér tvrdí, že prvý balíček je nastavený veľmi dobre. Smer na sobotňajšom sneme v Bratislave plánuje schváliť už skôr avizovaný druhý sociálno-ekonomický balíček. Fico naznačil, že bude aj tretí balíček, ktorý by mala vládna strana predstaviť začiatkom roka 2016, teda pred parlamentnými voľbami v marci. V ňom by malo byť aj opatrenie na prepojenie vlakovej a autobusovej dopravy. "Budeme reagovať na niektoré pripomienky najmä z regiónov, kde železničná doprava nie je natoľko rozvinutá," priblížil premiér. 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Minister dopravy Ján Počiatek pripomenul, že súčasťou opatrenia na bezplatnú prepravu vo vlakoch bolo zaradenie ďalších 105 vlakových spojov v súčasnom grafikone vlakovej dopravy platnom od 14. decembra 2014. "To umožnilo kapacitne zvládať nárast cestujúcich, ktorý v tomto období nastal. Neustále modernizujeme vlaky a snažíme sa zvyšovať kvalitu. Do konca tohto roku bude premávať po Slovensku 61 nových regionálnych vlakov, ako aj 70 zmodernizovaných vagónov a deväť rušňov," uviedol Počiatek. V novom programovom období 2014 až 2020 plánuje ministerstvo dopravy nákup ďalších 35 nových vlakov z eurofondov, čo umožní, aby regionálnu dopravu zabezpečovalo 60 % nových vlakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu