Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vo volebných prieskumoch vedú Smer a KDH: Totálny prepad SDKÚ!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici mája, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 36 % hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry AKO s.r.o. Agentúra prieskum robila v dňoch 13. až 18. mája formou telefonického rozhovoru na vzorke 1 000 respondentov.

Vzorka bola reprezentatívna z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti a kraja. Agentúra sa respondentov pýtala otázku “V marci budúceho roka sa budú konať voľby do NR SR (parlamentu). Ak by sa konali už teraz, ktorú stranu by ste volili?" 

Na druhom mieste by skončilo KDH so ziskom 9,8 % hlasov respondentov. Tretie skončilo OĽaNO s 9,6 % hlasov, nasleduje Most-Híd (8,8 %), SNS (8,7 %) a Sieť (8,5 %). Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostala aj SaS so ziskom 5,2 % hlasov. Pred bránami parlamentu by skončili SMK (3,7 %), SDKÚ-DS (3,5 %), SKOK! (1,9 %) a NOVA (1,7 %). Menej ako jedno percento voličských hlasov získali strany ĽS-NS, Šanca, TIP, KSS a Zmena zdola. Iným politickým stranám alebo hnutiam by svoj hlas dalo 0,6 % respondentov. Tieto údaje odrážajú odpovede 56,4 % respondentov, 14,6 % respondentov by nešlo voliť, ďalších 29 % nevedelo povedať, koho by volilo. 

Agentúra sa respondentov pýtala aj na to, aké pevné je ich rozhodnutie podporiť konkrétne strany. Podľa prieskumu 39,8 % zvolilo odpoveď: "Teraz by som ju volil, ale je možné, že svoj názor do budúceho roka ešte zmením, ak bude iná, lepšia ponuka", 35,6 % respondentov zvolilo možnosť: "Túto stranu budem voliť určite. Svoje rozhodnutie za žiadnych okolností nezmením". Odpoveď: "Teraz by som ju volil a asi už svoj názor nezmením" si vybralo 14,8 % opýtaných a 8,1 % zvolilo odpoveď: "Teraz by som ju volil, ale som veľmi náchylný možno o rok voliť nejakú inú stranu". Nevedelo alebo nechcelo odpovedať 1,7 % respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu