Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nového šéfa NKÚ zvolia zajtra: Hádky v pléne, kolaboranti v radoch opozície!

Opozícia sa radí pri voľbe NKÚ. Zobraziť galériu (13)
Opozícia sa radí pri voľbe NKÚ. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu dnes začala. Opozícia navrhla troch kandidátov na dôležitý kontrolný post. Samotné tajné hlasovanie bolo naplánované po 17. hodine, ale definitívne sa rozhodne až zajtra o 11. hodine. Poslanci vládnej strany Smer-SD, bez ktorých nový šéf NKÚ zvolený byť nemôže, si mali postup dohodnúť v utorok na poslaneckom klube.

Voľbu šéfa NKÚ sme sledovali priamo z parlamentu

17:03 Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho poslanci odhlasovali, že dnes o 17. hodine nebudú hlasovať za nového šéfa NKÚ, hlasovalo za to 92 poslancov. Procedurálnym návrhom to chcel zmeniť Alojz Hlina, ale neprešlo mu to. Dnes teda budú poslanci rokovať do 21. hodiny a hlasovať sa teda bude o 11. hodine zajtra.

17:01 Za pultom reční Šípošová Jana z Oľano. V sále je ruch, poslanci sa bavia a vôbec ju nepočúvajú.

16.55 Voľby predsedu NKÚ o 17:00 parlament nestihne. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 14 poslancov, vystúpili zatiaľ štyria rečníci a po písomne prihlásených sa môžu zákonodarcovia do rozpravy prihlásiť ústne. Pravdepodobne sa tak diskusia k voľbe predsedu NKÚ skončí v stredu.

16:37 Za rečnícky klub sa postavil Alojz Hlina. "Mám vám odkázať, že máte klub," povedal Smerákom. "Kedy sa Slovák zobudí? Keď mu príde Smerák do chladničky?" hovorí Hlina.

16:26 Aj Dušan Jarjabek sa zastal Kvasničku. Podľa neho to bol "výkrik z tohto opozičného marazmu," povedal Jarjabek. Poslanci Smeru sa teraz vo faktických poznámkach striedajú, aby Kvasničku pochválili.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:22 "Opozícia sa hrá na demokratov a vlastné demokratické návrhy svojich poslancov kritizujú. Je to dosť smiešne, ako si tu opozícia nakladá vzájomne," povedal na adresu opozície poslanec Smeru Martvoň.

16:15 Kvasnička s dlhým prejavom skončil. Teraz si ho podávajú jeho kolegovia z opozície. "Čo za prostosti tu rozprávate?" povedal na jeho adresu Galko. Naopak, pochválili ho poslanci Smeru, medzi nimi opäť aj Martvoň.

15:50 Slova sa ujal ďalší kritizovaný opozičník. Marián Kvasnička navrho Crkoňovú a teraz obhajuje svoju kandidátku. Na úvod recituje básničku. "Po dohode s kolegom Kuffom sme ponúkli kresťanskú alternatívu a s vetrom ústavy za chbtom sme ponúkli najlepšiu alternatívu," povedal Kvasnička.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

15:40 Záslužná práca Pavla Freša je podľa Zsolta Simona posledný kliniec do rakvy SDKÚ.

15:36 "Do takejto funkcie, kde treba kmitať od rána do večera, navrhnúť kandidáta, ktorý bude mať 76 rokov, je absolútny nezmysel," povedal na adresu kandidáta Karola Mitríka Ľubomír Galko. Za touto nomináciou je niečo iné a my sa to raz dozvieme, dodal.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:32 "Kandidáti Crkoňová a Mitrík sú takí kandidáti opozície ako som ja sovietsky astronaut!", vyhlásil poslanec KDH Alojz Přidal na adresu Martvoňa

15:29 "Vy tomu Frešovi nakladáte ako malému decku za to, že si navrhol vlastného kandidáta, to je nádhera," kričí na opozíciu Martvoň (Smer).

15:22 Poslancov nezaujíma, kto bude zvolený. "Oni si počkajú na správu z výboru, ktorá príde tesne pred piatou," tvrdí Lipšic. "Každý si nemôže navhrnúť vlastného kandidáta, ktorý je len o trošičku lepší," poveadl Lipšic, na čo zaragoval Frešo zo svojej lavice so slovami "nie o trošičku, ale o triedu!". "Áno, bol primátor Spišskej Novej Vsi," odvetil mu Lipšic a opozícia sa hlasno zasmiala.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:09 Opäť sa za Smer ozval len Martvoň. Podľa neho nebude mať Žilinka ani 60 hlasov. Abrhan mu na to povedal, že nech vyčká až do rozhodnutia klubu, pretože nevie, koho bude voliť. "Ani vy neviete, koho budete voliť!" zakričal na neho naspäť Martvoň.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

15:04 Frešo nespochybňuje Maroša Žilinku. Ani jeho kvality ani jeho nezávislosť. No stále si myslí, že je Mitrík jednoducho lepší kandidát. "Ale ja chcem, aby Slovensko bolo normálnou krajinou," prehlásil Frešo.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:59 "Z týchto troch kandidátov je podľa môjho názoru pán Žilinka," hovorí vo vystúpení Pavol Abrhan. "Sami neviete ako hlasovať. Klub máte až o pol 5," povedal smerákom Abrhan. Opozícia mu tlieska.

14:52 Iného kandidáta ako Maroša Žilinku navrhol Pavol Frešo a dvojica Štefan Kuffa a Marián Kvasnička. Frešo navrhol Karola Mitríka a vyššie spomenutí dvaja Henrietu Crkoňovú.

14:47 Pavla Freša prišla podporiť aj dcéra Zora (v zelenom). Vyrástla z nej krásna mladá dáma.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:44 Frešo sa bráni. Podľa neho je Mitrík o triedu lepší kandidát ako ostatní.

14:42 "Odmietam, aby ste ma nazývali zlodejom a parazitom," kričí Jana Vaľová na Matoviča, ktorý tak nazval Smerákov.

14:36 "Chvalabohu, že nie som medzi vami," kritizuje Martvoň vo faktickej poznámke opozíciu. Zatiaľ je jediný, kto za Smer prehovoril.

Jediný aktívny poslanec Smeru Anton Martvoň
Zobraziť galériu (13)
Jediný aktívny poslanec Smeru Anton Martvoň  (Zdroj: Jan Zemiar)

14:31 "Stanete sa hrobárom strany, aj keď si to nezaslúži," povedal Matovič na adresu Pavla Freša. Ďalej Matovič rozpráva a pozerá sa na Kuffu, ktorý sedí v prvej lavici a nadáva mu, že nominoval vlastnú kandidátku. "Skúste sa nad tým zamyslieť. Do piatej hodiny je čas stiahnuť vašich kandidátov. Nezamieňajme si bezprehú slobodu so slobodou a zodpovednosťou," zakončil Matovič, na čo mu zatlieskali kolegovia z opozície.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:27 Matovič kritizuje opozičníkov, ktorí navrhli iných kandidátov ako Žilinku. Nazval ich "štrajkokazmi či kolaborantmi so zlepencov parazitov, ktorí nám dnes vládnu," a priznal, že aj jeden z jeho klubu (Š. Kuffa) patrí medzi nich.

14:22 Je len začiatok schôdze, ale poslancov Smeru tu napočítame na prstoch jednej ruky. Aj novinárov je tu viac.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:20 „Strana Smer rozkradla desať miliárd eur. 90% ľudí z pozície sa postavilo za jedného kandidáta. Ak jeden poslanec za Smer hovorí, že to nie je ani väčšina (narážal na Martvoňa), nechodil asi do školy,“ hovorí Matovič spoza rečníckeho pultu.

14:18 „Demokracia je náročná, ale nie je holubník,“ prehlásil Figeľ na adresu Martvoňa.

14:16 Na Figeľa reaguje Anton Martvoň. Skritizoval nejednotnosť opozície. Podľa neho opozícia nerokovala ani s SMK o spoločnom kandidátovi.

Nového šéfa NKÚ zvolia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:05 Figeľ obhajoval kandidatúru Maroša Žilinku, predstavil jeho kvality a uviedol dôvod, prečo by mal byť zvolený.

14:03 Schôdza k voľbe šéfa NKÚ začala.

Voľba nového šéfa NKÚ je naplánovaná nadnes po 17. hodine. O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov.

Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Nedávno uviedol, že všetci traja kandidáti sú čisto opoziční a opozičnejšieho ako Mitríka si ani nevie predstaviť.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu