Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parlament chystá niekoľko zmien: Smer dá minimálne dôchodky úspešným športovcom

(Zľava) Minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová
(Zľava) Minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Medailisti z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier, ako aj majstrovstiev sveta, a zlatí majstri Európy budú mať garantovaný minimálny dôchodok od 500 do 750 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o príspevku športovému reprezentantovi, ktorý dnes schválil parlament. Právnu normu predložili poslanci za Smer-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis.

Pôvodne chceli vládni zákonodarcovia medailistom z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier, ako aj zlatým majstrom sveta a Európy garantovať dôchodok vo výške 550 až 800 eur podľa medailového umiestnenia. Martvoň však pozmeňujúcim návrhom rozšíril okruh športovcov aj o strieborných a bronzových z majstrovstiev sveta, pričom sa znížila výška dôchodku o 50 eur.

Ak dôchodok reprezentačných športovcov bude nižší ako 500 až 750 eur, štát im ho dorovná, v prípade bronzových medailistov z olympiády a majstrovstiev sveta na úroveň 500 eur, strieborných na 600 eur a zlatých víťazov na 750 eur. Zlatí majstri Európy si budú môcť nárokovať dôchodok 500 eur. O príspevok budú môcť požiadať medailisti až po dovŕšení dôchodkového veku. 

Vrcholoví reprezentanti vynakladajú podľa poslancov za stranu Smer-SD úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú preto dostatočný priestor venovať sa iným oblastiam, v ktorých by si zabezpečili peniaze potrebné na bežný život. "Chceme pomôcť udržať dôstojnú životnú úroveň vrcholovým športovcom na dôchodku, ktorí sa zaslúžili o prezentovanie dobrého mena Slovenska, respektíve niekdajšieho Československa v zahraničí," povedal Martvoň. 

Návrh zákona predkladatelia považujú zároveň za prínos aj pre mladých ľudí, ktorí by takto mohli získať ešte väčšie odhodlanie venovať svoj život športovej oblasti s následnou možnosťou reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodných športových podujatiach. Ak športový reprezentant dosiahol viacero medailových ocenení, bude mať nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.

Podmienky držania expanzných zbraní sa sprísnia

Podmienky držania expanzných zbraní a ich predaj cez internet sa sprísnia. Vyplýva to z novely zákona o zbraniach a strelive, ktorú dnes schválil parlament. Poslanci návrh prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Expanzné zbrane sú znefunkčnené zbrane, ktoré sa však ďalšou úpravou dajú prerobiť na schopné streľby. "Podnetom na vypracovanie návrhu zákona je zavedenie evidencie expanzných zbraní pre ich masívne rozšírenie, čo by mohlo viesť k reálnemu ohrozeniu bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike," vysvetľuje ministerstvo vnútra, ktoré právnu normu vypracovalo.

Novela zavádza povinnosť ohlásiť na políciu nadobudnutie expanznej zbrane upravenej zo štandardnej strelnej zbrane a predložiť ju na zaevidovanie. Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane. Upravuje sa aj postup pri úprave zbraní na expanzné. "Konkrétne sa ustanovuje povinnosť upravenú zbraň označiť expanznou značkou," píše sa v návrhu. Zmeny v legislatíve sa týkajú aj internetového predaja zbraní. Ponechá sa možnosť takéhoto predaja medzi držiteľom zbrojnej licencie a inou osobou, ktorá má oprávnenie v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva. Novela zároveň zavádza povinnosť Slovenskej poľovníckej komory oznámiť policajnému zboru odňatie poľovného lístka, ktorý má byť podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely. 

Každý, kto kúpi expanznú zbraň, ju podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bude musieť registrovať na polícii. Každá takáto zbraň bude mať svoj preukaz ako majú štandardné zbrane ostatných skupín. Preukaz zbrane zvýšil prehľad o pohybe zbrane, jej predaji, dodal. Minister pripomenul, že novela ruší internetový predaj expanzných zbraní. To, že sa to v minulosti povolilo, označil Kaliňák „za veľkú chybu“. 

Policajti by po schválení návrhu dostali väčšie kompetencie pri zadržaní zbraní. Novela totiž rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. "Ide o prípady, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu," uvádza ministerstvo vnútra. Okrem toho ak si posudzujúci lekár alebo psychológ všimne zmenu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, musí to po novom bezodkladne oznámiť polícii. "Ide o skrátenie takejto lehoty, ktorá je v súčasnosti päť pracovných dní," uvádza správa. 

Poslanec za KDH Marián Radošovský uspel s pozmeňujúcim návrhom, ktorým presadil, že držitelia zbrane budú môcť za poplatok dať svoju zbraň do úschovy na polícii. Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh Mariána Kovačócyho (Smer-SD). Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov podľa neho nebudú musieť opätovne pri získavaní zbrojného preukazu dokladovať psychickú spôsobilosť posudkom od klinického psychológa. Kovačócy to vysvetľoval tým, že policajti a vojaci absolvujú prijímacie konanie, kde jednou zo základných preverovaných náročných podmienok prijatia je, že sú zdravotne, telesne a duševne spôsobilí na výkon štátnej služby. Poslanec za Smer pripomenul, že príslušníci silových zložiek vykonávajú štátnu službu so zbraňou, pravidelne cvičia a absolvujú previerky zo streleckej prípravy aj v záťažových situáciách. 

Účinnosť novely zákona o strelných zbraniach a strelive sa navrhuje od 1. júla 2015. Legislatívu začali pripravovať ešte minulý rok. Vo februári tohto roku sa objavili informácie, že zbrane, ktoré použili teroristi pri útoku vo Francúzsku, mohli pochádzať zo Slovenska. Údajne išlo pôvodne o expanzné zbrane kúpené cez internet, ktoré neskôr upravili a zabíjali s nimi v Paríži.

Štát chce nový register s presnými adresami

Štát vytvorí nový register, v ktorom budú informácie o všetkých adresách aj s presným vyznačením vchodov do budov. Počíta s tým návrh zákona o registri adries, ktorý dnes schválil parlament. Štátna evidencia má popisovať umiestnenie vchodov bytových a nebytových budov, a to aj na mape Slovenska. "Úprava má aj významný vplyv na zložky záchranného systému pri záchrane životov, pri ochrane majetku, napríklad v súvislosti s požiarmi či inými udalosťami," uvádza rezort vnútra.

Vytvorenie registra adries súvisí s národným projektom informatizácie verejnej správy. Jedným z hlavných cieľov tejto reformy je aj vytvorenie základných registrov pre údaje, s ktorými pracujú orgány verejnej moci. Tieto registre majú údaje sprístupňovať pre spomínané orgány a za určitých podmienok aj pre fyzické a právnické osoby. Register adries je jedným zo základných registrov. Nebudú sa v ňom spomínať osoby, ktoré na adresách bývajú alebo majú k budovám práva. 

Legislatíva zavádza do právneho poriadku dva nové inštitúty. Prvým je "adresný bod", teda geopriestorový údaj, ktorý označuje polohu vchodu do bytovej a nebytovej budovy v priestore. Druhou novinkou má byť "geografická os ulice", tiež priestorový údaj. Register adries by mal podľa návrhu zákona obsahovať aj ďalšie doplnkové údaje, ktoré nie sú súčasťou adresy.

"Tieto údaje slúžia najmä na rozlišovanie medzi bytovými a nebytovými budovami," píše sa v dôvodovej správe. Podľa tvorcov zákona sú osobitnou kategóriou údaje o bytoch a číslach podlaží v prípade bytových budov, ktoré môžu pomôcť záchranným zložkám lepšie sa orientovať v budove. Zákon by po podpísaní prezidentom mal nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2015. Na naplnenie registra dáva návrh zákona jeden rok.

Maloletí žiadatelia o azyl bez sprievodu nepôjdu do tábora

Maloletí žiadatelia o azyl, ktorí prídu na Slovensko bez sprievodu rodičov alebo iného zákonného zástupcu, nepôjdu v budúcnosti do tábora pre žiadateľov o azyl. Počas rozhodovania o udelení azylu zostanú v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní im to návrh novely zákona o azyle, ktorý dnes schválil parlament.

Návrhom sa tiež novelizuje zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, ako aj Občiansky súdny poriadok, zákon o pobyte cudzincov a zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi. Nová úprava bude vychádzať viac v ústrety záujmom maloletých. Návrh zosúladí slovenskú legislatívu s európskymi smernicami, ktoré upravujú medzinárodnú ochranu. Rezort vnútra pri príprave novely spolupracoval s ministerstvom práce i spravodlivosti. 

Detský domov bude podľa nového zákona o azyle povinný vytvoriť také podmienky, aby mohli pohovor s maloletým bez sprievodu robiť priamo v domove. Tiež bude musieť vytvoriť podmienky na stretnutia detí so zástupcami medzinárodných organizácií. "Mladí žiadatelia, ktorí k nám prišli sami, budú môcť zostať v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, aj keď budú už dospelí, ak o to požiadajú, a zariadenie sa s nimi dohodne," uvádza rezort vnútra. Ministerstvo v uplynulých rokoch zaznamenalo nízky počet maloletých, ktorí žiadajú o azyl a prišli bez sprievodu. V roku 2012 sa rozhodovalo o udelení azylu v piatich prípadoch, v roku 2013 v štyroch a vlani v 11 prípadoch. 

Na problém umiestňovania maloletých žiadateľov o azyl do tábora upozorňovala aj Liga za ľudské práva. Podľa právničky ligy Zuzany Števulovej sa musí zmeniť to, že deti, ktoré požiadajú o azyl, prídu do tábora pre žiadateľov o azyl, kde sa stretnú s dospelými. A práve na to sa aktuálny návrh novely zákona o azyle okrem iného zameriava. V táboroch pre žiadateľov môžu prísť deti do kontaktu s prevádzačmi či obchodníkmi s ľuďmi. Ako totiž liga uviedla, od roku 2009 do roku 2013 prišlo na Slovensko 775 odlúčených detí, no 70 až 90 percent z nich sa stratilo. Niektoré požiadali o azyl, no často sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi, sexuálneho násilia či pracovného vykorisťovania. 

Návrh zákona o azyle však obsahuje aj iné zmeny, ktorými sa preberajú príslušné smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Ich cieľom je budovať spoločný európsky azylový systém. 

V návrhu sa z jedného roka na deväť mesiacov skracuje lehota, po uplynutí ktorej má žiadateľ o azyl možnosť vstupu na trh práce. Takisto sa zavedie osobitný postup voči žiadateľom, ktorí potrebujú osobitné procesné záruky. Môže ísť napríklad o pohovor v azylovom zariadení, v ktorom je žiadateľ umiestnený či odloženie pohovoru a podobne. Zavedie sa tiež zisťovanie osobitných potrieb zraniteľných osôb, ako sú napríklad maloletí, zdravotne postihnutí alebo tehotné ženy. Ich potreby budú zohľadnené pri vytváraní vhodných podmienok na ubytovanie a starostlivosť. Nanovo sa upravuje rozhodovanie o opakovaných žiadostiach o udelenie azylu. Upravujú sa dôvody, keď rezort vnútra zamietne žiadosť o azyl ako neprípustnú alebo zjavne neopodstatnenú. Takisto sa v návrhu zákona o azyle ustanovujú výnimky, na základe ktorých sa môže žiadateľ zdržiavať na našom území. 

V navrhovanej novele sa vypúšťa ustanovenie, ktorým sa obmedzuje čas pobytu príslušníka tretej krajiny, držiteľa povolenia na malý pohraničný styk. Rozširuje sa tiež okruh osôb, ktorým policajný útvar vydá cudzinecký pas. Pôjde napríklad aj o štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí získali dlhodobý pobyt na základe poskytnutej doplnkovej ochrany. Rozšíri sa však aj okruh osôb, ktorým môže policajný útvar udeliť trvalý pobyt na neobmedzený čas. V tomto prípade sa to týka napríklad štátneho príslušníka tretej krajiny mladšieho ako 18 rokov, ktorý je zverený do osobnej starostlivosti štátneho príslušníka tretej krajiny s trvalým pobytom na neobmedzený čas. Tiež bude možnosť predĺžiť lehotu na predloženie lekárskeho posudku, ktorý potvrdí, že príslušník tretej krajiny nemá chorobu, ktorá ohrozuje verejné zdravie. Rozšíri sa aj okruh osôb, ktoré môžu za bezvládneho štátneho príslušníka tretej krajiny podať žiadosť o udelenie alebo predĺženie tolerovaného pobytu. Policajti na hraničnom priechode alebo v zariadení na zaistenie cudzincov poskytnú cudzincom informácie o možnosti požiadať o azyl.

Novelou zákona o matrikách zavedú elektronickú matriku

Matrika by mala dostať postupne elektronickú podobu. Umožní to novela zákona o matrikách, ktorú dnes schválil parlament. Vytváranie elektronickej databázy matričných udalostí pre celé Slovensko bude postupné. Elektronická matrika je súčasťou Operačného programu informatizácie verejnej správy. Projekt by mali ukončiť v roku 2015.

V pláne je zriadenie špecializovaného portálu - elektronickej matriky. "Zriadenie tohto portálu umožní vykonávať úkony v matrike na základe elektronickej komunikácie, a to tak medzi orgánmi verejnej moci, ale najmä medzi matrikou samotnou a žiadateľmi pri vkladaní údajov alebo pri zapisovaní údajov do matriky ako aj pri vydávaní výpisov z matriky a rôznych potvrdení," uvádza rezort vnútra. Portál bude spravovať ministerstvo vnútra.

"Od prijatia zákona bude môcť fyzická osoba po splnení predpísaných úkonov žiadať o výpisy z matričných kníh na ktorejkoľvek matrike, ktorá bude pripojená do elektronickej matriky," konštatujú tvorcovia novely. Zoznam matrík a poskytovaných služieb ako aj formuláre žiadostí zverejní ministerstvo na svojom webe. Matriky sa budú do elektronického systému pripájať postupne, tak ako to umožnia finančné a technické podmienky až do pripojenia poslednej matriky. Na ministerstve predpokladajú, že tento proces bude trvať viac rokov. 

Novela zákona o matrikách okrem toho spresňuje niektoré ustanovenia pre jednotný výklad. Legislatíva má tiež riešiť problémy z praxe, napríklad zápisy súvisiace s dieťaťom uloženým v hniezde záchrany či predkladanie dokladov cudzincami pred uzatvorením manželstva. Novelou sa zároveň spresňuje a sprísňuje okruh oprávnených osôb, ktoré žiadajú úradný výpis z matriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu