Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka taktiež naložil Ficovi: Tvrdé slová na adresu predsedu vlády

Líder Siete Radoslav Procházka
Líder Siete Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Návrh premiéra Roberta Fica, aby sa právo rozhodovať o riaditeľoch škôl de facto prenieslo zo školských rád na mestské, obecné či krajské zastupiteľstvá, je podľa strany Sieť škodlivý a nebezpečný. TASR o tom informovala strana vo svojom vyhlásení.

"Predseda vlády zavádza politiku tam, kde nemá čo hľadať. Berie rodičom právo rozhodovať o žiakoch a dáva ho politikom," povedal predseda Siete Radoslav Procházka. Ako Sieť uvádza, pre pomery starej politickej kultúry je typické, že s návrhom prichádza strana, ktorá kontroluje 29 percent starostov a primátorov a šesť z ôsmich predsedov samosprávnych krajov. "Keď sa smeráci priznali, že svet chápu v logike "vyhraj voľby a môžeš všetko", mysleli sme si, že majú aspoň nejaké hranice. Teraz je zrejmé, že chcú politikou obsadiť naozaj celý štát," dodal

Voľba riaditeľov škôl školskými radami ako dedičstvo ponovembrového odpolitizovania školstva dávala rodičom s tretinovým zastúpením v školskej rade reálne právo ovplyvňovať kvalitu vzdelávania svojich detí, tvrdí Sieť. "Opatrenie, ktoré premiér sľúbil starostom, primátorom a predsedom samosprávnych krajov v záchvate predvolebnej kampane, jednoznačne povedie k politickému menovaniu riaditeľov škôl. Príslušnosť k strane Smer-SD bude v mnohých samosprávach podmienkou zamestnania sa v školstve," upozornil podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

"Predstavitelia samosprávy, ktorí chápu autonómiu škôl ako jedinú možnosť rodičov výraznejšie prehovoriť do vzdelávania svojich detí, takéto smerácke mocenské barličky nepotrebujú. Za seba môžem osobne sľúbiť, že ako primátor Martina aj po prípadnom schválení zákona ponechám rozhodnutie na rade školy a nepristúpim k politickej fraške, ktorou je voľba riaditeľov škôl mestským zastupiteľstvom," reagoval prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu