Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér o Váhostave: Opozícia chcela využiť nevyplatených veriteľov na kritiku vlády!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia podľa predsedu vlády Roberta Fica chcela, aby išla spoločnosť Váhostav do konkurzu. Ako dnes vyhlásil v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, prepustených zamestnancov a nevyplatených veriteľov by potom opoziční politici mohli využiť na kritiku súčasnej vlády.

"Opozícia nám nemá čo vyčítať v oblastiach ako je hospodársky rast, boj s nezamestnanosťou alebo deficit," povedal Fico s tým, že v takomto prípade musia zneužívať podobné prípady. "Sme blízko pred voľbami tak poďme využiť všetko, čo sa využiť dá," komentoval prístup opozície.

Na Slovensku sa podľa premiéra udiali v uplynulých rokoch stovky reštrukturalizácii, pričom do žiadnej z nich nevstupovali politici. Pritom býva podľa neho pravidlom, že pri žiadnej reštrukturalizácii nedostanú veritelia 100 percent požadovanej sumy peňazí. Schválený model reštrukturalizácie Váhostavu je podľa Fica modelom, pri ktorom 1500 zamestnancov spoločnosti nepríde o prácu a aj nároky živnostníkov sa uspokoja v čo najvyššej možnej miere. "Pokiaľ ide o majiteľov, tí ma nezaujímajú, pre mňa za mňa nech ich pozatvárajú ak orgány činné v trestnom konaní zistia, že porušili zákon." Fico podľa vlastných slov vidí v kauze Váhostav podozrenie z trestného činu poškodzovania veriteľa.

Podľa neho ale celý problém Váhostavu vznikli v rokoch 2010 až 2012, keď minister dopravy Ján Figeľ tlačil spoločnosti pri výstavbe diaľnic do cien, za ktoré ich nemohli postaviť. Zároveň premiér odmietol spájanie seba alebo strany Smer-SD s vedením Váhostavu. "Každý podnikateľ, ktorý sa dostane do kontaktu s vládou je zrazu oligarchom Smeru," povedal s tým, že jeho strana má otvorené účtovné knihy a každý môže zistiť, že financovanie má zabezpečené z peňazí za zisk vo voľbách v roku 2012. Na konci dňa sa podľa premiéra ukáže, že celý postup vlády v kauze bol správny.

Na ministerstve hospodárstva potrebujeme skúseného človeka

Vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov. Preto bol na tento post po odchádzajúcom Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) aspoň dočasne vybraný minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Neskôr ho však môže nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu, avizoval v dnešných Sobotných dialógoch RTVS premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pripomenul viaceré dôležité témy, ktoré má v súčasnosti ministerstvo hospodárstva na starosti. Ide napríklad o získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome cez burzu či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. "Potrebujeme, aby tam v tomto krízovom období bol človek, ktorý tie procesy dobre pozná. Minister financií a podpredseda vlády ich pozná. Nemôžem tam teraz posadiť človeka, ktorý by stratil čas zorientovaním sa v problematike," argumentoval Fico. Dohoda s Kažimírom je podľa neho na dočasnom poverení. "Je tam možnosť, že by sme posunuli dopredu štátneho tajomníka," avizoval do budúcnosti premiér.

Získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach je podľa neho jednou z aktuálnych priorít vlády. Štát v súčasnosti vlastní 34 % spoločnosti, na získanie väčšiny tak potrebuje získať ešte aspoň 17 % akcií. Väčšinový vlastník, taliansky Enel, práve predáva svoj 66-% podiel. Vláda však tento proces podľa Fica bude obštruovať, pokiaľ nezíska garancie na dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Na získanie kontrolného balíka akcií nebude potrebné minúť veľa peňazí, predpokladá šéf exekutívy. Do budúcnosti však nevylúčil, v tomto alebo inom prípade, využitie peňazí, ktoré do špeciálneho fondu odvádzajú banky. Aktuálne sa tieto financie majú použiť na odkúpenie 50 % pohľadávok malých veriteľov Váhostavu-SK. Podľa Fica je povinnosťou vlády reagovať na rôzne krízové situácie.

"Hovorím príklad, ak začíname bojovať o vstup do Slovenských elektrární, potrebujeme na to zdroje. Ak napríklad použijeme zdroje na spätné odkúpenie akcií Slovenských elektrární z iných fondov, tak môžeme použiť fondy, ktoré sme vybrali od bánk, zase na niečo iné," konštatoval.

Fico nevidí nič zlé na tom, že ide na oslavy konca vojny   

Podľa svojich slov premiér nevidí nič zlé na tom, že sa 9. mája zúčastní v Moskve na kladení vencov a recepcii pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. "Cítil by som sa veľmi zahanbene, že som ustúpil a že som podľahol tlaku len preto, lebo sa z histórie znovu vytĺka nejaká nešťastná politika," povedal v diskusnej relácii RTVS. 

Šéf kabinetu považuje Moskvu za vhodné miesto na oslavy konca druhej svetovej vojny. "Nikdy som nespochybňoval podiel, ktorý na víťazstve nad fašizmom mali západné mocnosti, najmä potom, keď otvorili v roku 1944 druhý front. Ale nikto nemôže spochybniť skutočnosť a myslím si, že je zbytočné sa o to pokúšať, že najväčší podiel na páde fašizmu a na víťazstve v druhej svetovej vojne mala vtedajšia Červená armáda, o tom naozaj netreba pochybovať," uviedol.

Označil preto za zvláštne, že sa z témy osláv konca druhej svetovej vojny stala politická téma. "Predsa nemiešajme historické fakty s tým, čo sa deje v dnešných dňoch," skonštatoval a dodal, že nepovažuje za správne, ak sa z osláv robí veľká politika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu