Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec gastrolístkov: Droba a Kadúc ich chcú zrušiť!

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrušenie gastrolístkov navrhujú v novele Zákonníka práce poslanci Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO).

„Navrhovaná právna úprava tam, kde sa stravovanie teraz zabezpečuje prostredníctvom sprostredkovateľa, zaručuje zamestnancovi, že od zamestnávateľa dostane príspevok, ktorý na stravovanie vynakladal aj doteraz (55% ceny jedla), plus mu nebude musieť zo mzdy strhávať druhú časť garantovanej výšky sumy (45% ceny jedla) na stravu,“ vysvetľujú opoziční poslanci.

Zamestnanec tak bude mať vyššiu mzdu a to, akým spôsobom sa rozhodne s týmito peniazmi naložiť, bude na jeho rozhodnutí. „Buď si za to kúpi obed ako doteraz, alebo tieto peniaze využije inak. Dnes nie je výnimkou, že za tzv. gastrolístky si zamestnanci nekupujú obedy, ale napríklad za ne nakupujú v predajniach potravín a podobne,“ konštatujú Droba a Kadúc. 

Zákonodarcovia chcú zo zákona odstrániť sprostredkovateľov stravovania. „Tak, ako je právna úprava postavená dnes, zabezpečuje zo zákona niekoľkým subjektom pravidelný príjem, pričom oficiálne ide o podnikateľskú činnosť. Na dosiahnutie príjmu v zásade stačí samotný fakt existencie. Na druhej strane pre zamestnávateľov a pre reštauračné zariadenia to predstavuje zvýšené výdavky, ktoré by mohli pri svojej činnosti ušetriť, respektíve použiť inak,“ argumentujú Droba a Kadúc. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu