Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pellegrini bráni Smer: Nezľakli sme sa, dopredu sme vedeli, čo urobíme!

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Stiahnutie návrhu na odvolanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa (KDH) bolo legitímnym spôsobom, ako preukázať, že Smer-SD nechce zneužívať moc. V diskusnej relácii TA3 V politike to dnes uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"To nebolo žiadne zľaknutie sa opozície, ako to niektorí chcú vidieť," zdôraznil Pellegrini. Protestoval aj proti názoru, že stiahnutie návrhu bolo dôkazom chaotického postupu vládnej strany. "My sme dopredu vedeli, aký krok urobíme, ja vám môžem garantovať, že som vedel, kedy a aký krok príde," povedal predseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD. Návrh na Figeľovo odvolanie považuje za legitímny spôsob vlády, ako upozorniť na chyby predsedu KDH vo funkcii ministra dopravy v rámci prípadu Váhostav. "Keď chce opozícia niekoho z členov vlády odvolávať, zvolá mimoriadnu schôdzu a má legitímny priestor, aby mohla štyri-päť dní, koľko jej chutí, hovoriť o konkrétnom probléme, ale rovnaké práva máme aj my, ak chceme hovoriť o niekom z vedenia parlamentu," vysvetlil Pellegrini.

"To, čo hovoríte, to som ešte nepočul," reagoval na svojho oponenta v diskusii predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Upozornil, že vládna strana chcela odvolávať Jána Figeľa za niečo, čo nesúvisí s jeho terajšou funkciou, ale za jeho niekdajšie pôsobenie ako ministra dopravy. "Neviem si predstaviť, že by sme za Radičovej vlády odvolávali Roberta Fica, ktorý bol podpredseda NR SR za jeho predchádzajúce pôsobenie vo funkcii predsedu vlády," zdôraznil Abrhan. "My sme chceli hovoriť o tom, čo vyvrcholilo v týchto dňoch a o človeku, ktorý sa v kauze Váhostav stavia do pozície záchrancu, hoci problém spôsobil," poznamenal Pellegrini. "Vy ste chceli vyvodzovať politickú zodpovednosť za to, že Ján Figeľ šetril peniaze daňových poplatníkov," vyhlásil zasa Abrhan. 

Kresťanský demokrat poukázal aj na to, že vládna strana síce kritizovala Figeľove kroky v rezorte dopravy, minister Smeru-SD Ján Počiatek však žiadne kroky nepodnikol. "Za tri roky nič neurobil, výstavba išla ďalej,“ skonštatoval Abrhan. Podľa Pellegriniho musel Počiatek naprávať chyby z predchádzajúceho obdobia a venoval sa zdynamizovaniu výstavby diaľnic a stabilizácii stavebného trhu.

Pellegrini vypísal voľby na post šéfa NKÚ

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vypísal voľby na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na 19. mája 2015. Povedal to dnes v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12. "Všetci tí, ktorí majú záujem predložiť kandidáta na túto pozíciu, tak môžu urobiť do 6. mája do 16.00 h," uviedol. Deklaroval, že Smer-SD do tejto voľby nikoho nenavrhne.

"Rešpektujeme právo opozície navrhnúť kandidáta, pevne verím, že 7. mája ráno budeme môcť oznámiť, kto sa o tento post uchádza a budú sa môcť začať rokovania o podpore niekoho z nich," konštatoval. Verí, že kandidáti budú odborne a morálne zdatní. Či sa na kandidátovi bude musieť zhodnúť celá opozícia, nechcel komentovať.

"Pre mňa je to nová informácia," reagoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Predpokladá, že opozícia v tejto veci bude rokovať. Most-Híd podľa neho vlastného kandidáta asi nepostaví. Predbežné rokovania na túto tému opozícia nemala, uviedol. "Prepáčte, ale keď nebol vypísaný termín, o čom by sme rokovali?" odpovedal na otázku moderátora. Ak bude podľa neho jednou z podmienok, aby sa opozícia zhodla na jednom kandidátovi, tak "niekto nepozná rokovací poriadok ani ústavu".

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. Hnutie je pripravené rokovať aj predložiť kandidátov. O novej voľbe predsedu NKÚ hovoril nedávno s Pellegrinim predseda KDH Ján Figeľ. Rokovanie Figeľ označil skôr za informatívne.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu