Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko bude chrániť 120 stíhačiek: Spojenci sa dohodli, že budeme mať spoločné nebo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

TOMÁŠOV – Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) plánujú vytvoriť spoločnú ochranu vzdušného priestoru. Na spoločnej schôdzke na slovenských sa na tom dnes zhodli ministri obrany Slovenska, ČR, Maďarska a Poľska.

Takisto informovali o pripravovanej skupine „Battle Group“ a hovorili o možnostiach cezhraničnej spolupráce, takzvanom cross-border. Ministri o výsledkoch rokovania informovali na spoločnej tlačovej konferencii.

Český minister obrany Martin Stropnický označil projekt "spoločného neba" za kľúčový. Ministri sa tiež dohodli na spoločných cvičeniach armád štátov V4 a vyjadrili ochotu naďalej podporovať Ukrajinu v záujme posilnenia jej bezpečnosti.

Rokovanie ministrov obrany krajín
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

"Pripravili sme základňu pre vytvorenie spoločného neba v rámci krajín V4. Budeme navrhovať, aby materiál prevzali premiéri a takú úlohu ministrom obrany zadali," povedal hostiteľ stretnutia, slovenský minister obrany Martin Glváč. Dodal, že premiéri zámer prerokujú na spoločnom stretnutí tento rok v júni. Termín spustenia projektu spoločného neba v krajinách V4 slovenský minister neuviedol. "Je potrebné dať do súladu legislatívu, technické vybavenie, dobudovať základne, logistiku," povedal Glváč. Na spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru sa Slovensko už skôr dohodlo s Českom.

Český minister obrany spomínaný zámer podporil. "Je to jeden z kľúčov spolupráce, vzdušné sily sú akousi elitou, výkladnou skriňou ozbrojených síl," povedal Stropnický. Uviedol tiež, že Česko je pripravené prevziať ochranu slovenského vzdušného priestoru Slovenska, ak by Bratislava o takúto možnosť požiadala.

Spoločná bojová jednotka bude podľa českého ministra  pôsobiť od roku 2016 a na jeseň tohto roku ju čaká certifikačné cvičenie. Ako informoval šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč, Slovensko v nej bude mať približne 560 príslušníkov. Budú ju tvoriť príslušníci radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO), mechanizovanej brigády, ale aj zdravotníci a vojenskí policajti. Maďari ako vedúca krajina projektu chcú prispieť 700 príslušníkmi, povedal minister obrany Maďarska Csaba Hende.

Rokovanie ministrov obrany krajín
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Projekt Spoločné nebo, o ktorom ministri na rokovaní hovorili, začalo Slovensko a Česká republika pripravovať po spoločnom zasadnutí slovenskej a českej vlády v roku 2014. „Dnes sme legislatívne pripravení na spoločné doprevádzanie lietadiel cez hranice,“ povedal Glváč. 

Slovensko plánuje nahradiť dosluhujúce stíhačky ruskej výroby MIG-29. Začalo preto vyjednávať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen, ktoré využíva aj česká armáda. "Až dôjde k rozhodnutiu slovenského vlády, ako bude riešiť svoje nadzvukové stíhačky do budúcnosti, Česká republika je pripravená na to reagovať pri spoluúčasti na výcviku a odovzdávanie skúseností," povedal Stropnický. Krajiny V4 sa už v minulosti dohodli na vytvorení spoločného vojenského zoskupenia. Ministri obrany tiež podporili spoločné cvičenia armád ČR, Maďarska, Poľska a Slovenska v rokoch 2016 až 2020. Štvorica stredoeurópskych štátov plánuje naďalej spolupracovať pri nákupoch armádny techniky, hoci od spoločného nákupu vojenských radarov tieto štáty odstúpili. "V tomto prípade to nevyšlo, ale to neznamená, že je to raz a navždy uzavretá kapitola," povedal Stropnický.

Ministri obrany krajín V4 v spoločnom vyhlásení tiež uviedli, že agresívne kroky Ruska voči Ukrajine a jeho provokácie u východných hraníc NATO výrazne zmenili bezpečnostnú situáciu v stredoeurópskom regióne. Višegrádske krajiny sa zaviazali naďalej podporovať zvýšenie bezpečnosti na Ukrajine, a to prostredníctvom vojenských školení alebo poskytovaním humanitárnej pomoci.

Rokovanie ministrov obrany krajín
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Ako upozornil poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, v roku 2016 sa bude vo Varšave konať summit NATO. Očakáva, že krajiny V4 využijú príležitosť a budú sa podieľať na spoločnej príprave a organizácií. Podľa poľského šéfa obrany je potrebné využiť príležitosť, keďže summit sa koná v stredoeurópskom regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu